Minna Polus suunnitteli lastenhuoneeseen seinätekstiilin, jossa plätsäytellään vesi-ilmapalloja

Heinähattu ja Vilttitossu muotoutuivat ryijyksi

Jokaisilla Narvan markkinoilla käyneet Sinikka ja Tiina Nopola kertoivat markkinayleisölle, että Heinähattu ja Vilttitossu tarinoista löytyy myös Narvasta tuttuja paikkoja.

Jokaisilla Narvan markkinoilla käyneet Sinikka ja Tiina Nopola kertoivat markkinayleisölle, että Heinähattu ja Vilttitossu tarinoista löytyy myös Narvasta tuttuja paikkoja.

Sinikka ja Tiina Nopolan luomat sisarukset Heinähattu ja Vilttitossu ovat tulleet kaikille tutuksi kirjoina ja elokuvana. Nyt heidät on luotu myös langoiksi ja kudottu ryijyksi. Lastenhuoneeseen suunniteltu pienikokoinen ryijy on saanut innoituksensa kirjasta Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Siinä kaksikko plätsäyttelee äitinsä kanssa vesi-ilmapalloja.

Heinähattu ja Vilttitossu -ryijyn on suunnitellut tekstiilitaiteilija Minna Polus. Polus kertoo, että ryijyn tarina alkaa jo viidentoista vuoden takaa.

– Makasimme kahden vanhemman lapseni kanssa olohuoneen lattialla. Minä äitinä keskellä ja kaksi pientä päätä vieressä. Lapset kuuntelivat innolla Heinähattu ja Vilttitossu -tarinoita ja olivat tyytyväisiä, kun kerrankin äiti ei tiskannut vaan nauroi kippurassa.

Eeva Nytorp esittelee uutta ryijyä markkinayleisölle Narvassa. Värikäs ryijy on suunniteltu lasten huoneen seinälle. Vasemmalla Tiina Nopola ja Minna Polus.

Eeva Nytorp esittelee uutta ryijyä markkinayleisölle Narvassa. Värikäs ryijy on suunniteltu lasten huoneen seinälle. Vasemmalla Tiina Nopola ja Minna Polus.

Moneen kertaan luetuista kirjoista jäi mieleen tapaus, jossa heiteltiin vesi-ilmapalloja. Polus kuvaa kohtausta perheen onnelliseksi hetkeksi.

– Halusin valita sen aiheeksi. Odotuksissa varmasti on, että siellä näkyisi Heinähattuja, Vilttitossuja ja ilmapalloja, mutta ei. Siellä näkyy nyt värejä. Minulle värit ovat tärkeitä ja ne ilmaisevat melkein mitä vain. Valitsin värit, jotka kertovat onnellisuudesta ja siitä hetkestä, kun tytöt ja äiti pläiskäyttelivät niitä ilmapalloja.

Narvan markkinoilla paljastettu uusi ryijy on osa Vesilahden ryijygalleriaa.

– Pirkanmaan taitokeskuksen yhtenä tehtävänä on pitää yllä ryijyperinnettä ja niinpä 1990-luvulla kansanomaisten ryijyjen rinnelle luotiin uusi design-ryijymallisto. Tätä mallistoa on kasvatettu vuosien varrella niin, että nyt ryijymalleja on jo 18. Kaikki mallit ovat tunnettujen suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemia ja niiden aiheet kumpuavat vesilahtelaisesta kulttuurista, maisemista ja tarinoista. Tänä keväänä ryijyperhe on kasvanut jälleen yhdellä ryijymallilla. Pikkuryijy on suunniteltu lastenhuoneen seinätekstiiliksi, kertoo Eeva Nytorp Pirkanmaan taitokeskuksesta.

Jokaisilla Narvan markkinoilla mukana olleet Nopolan sisarukset paljastavat Heinähatun ja Vilttitossun juurien olevan tiukasti Narvassa.

– Kun kirjoitimme ensimmäisen Heinähattu ja Vilttitossu -kirjan kuvittelimme, että he asuvat täällä. Vähän sielläpäin missä on meidän mökki. He karkaavat

Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjojen tapahtumia on sijoitettu Narvaan. Muun muassa vanha meijerirakennus hyvästellään, kun siskokset karkaavat kotoa ensimmäisessä Heinähattu ja Vilttitossu - kirjassa.

Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjojen tapahtumia on sijoitettu Narvaan. Muun muassa vanha meijerirakennus hyvästellään, kun siskokset karkaavat kotoa ensimmäisessä Heinähattu ja Vilttitossu – kirjassa.

kotoa ja hyvästelevät Kauppilan talon ja meijerin. Silloin ajattelimme Narvan entistä meijeriä, Sinikka Nopola kertoo.

– On hirveän erikoista nähdä omat hahmot muuttuneena langoiksi. Hyvin harvoin kirjan hahmo saa langan olemuksen. Ryijyhän on elegantin pienikokoinen niin kuin usein merkittävät taideteokset ovat, jatkaa Sinikka Nopola.

– Kiitos, että keksitte tehdä Heinähattu ja Vilttitossu -ryijyn. Se on suuri kunnia ja olemme tosi ylpeitä. Heinähattu ja Vilttitossu ovat esiintyneet elokuvissa ja teatterissa, mutta eivät koskaan ennen lankoina, välittää Tiina Nopola siskosten kiitokset.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?