Ydinvoima on poliittinen valinta

Onko tarpeen ja fiksua, kysyy lempääläläinen kunnanvaltuutettu tarkoittaen Lempäälän kunnan kokonaan omistaman tytäryhtiö Lempäälän Lämpö Oy:n mukanaoloa Fennovoiman Hanhikivi-ydinvoimalahankkeen rahoituksessa.
Lempäälän Lämpö Oy ja kolme muuta kunnallista energiayhtiötä ovat antaneet rahoitussitoumukset SF Kaukolämpövoima Oy -yrityksenä. Ilmeisestikään kunnanvaltuustoilta ei ole asiasta kyselty.
Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Virkkusen mukaan kunnallinen energiayhtiö on mukana hankkeessa tavoitteenaan tarjota kuluttajille hiilidioksidista vapaita ja kustannustehokkaita energiaratkaisuja. Tässä tapauksessa ydinvoimaa.
Kaukolämmön tuottajana ja jakelijana sekä maakaasun jakelijana profiloitunut Lempäälän Lämpö on lähtenyt uusille urille.
Vaikkei investointi olisi rahallisesti merkittävä – SF Kaukolämpövoima Oy:n omistusosuus ydinvoimalaitoksesta olisi vain 0,37 prosenttia – avaus on periaatteellisesti ja poliittisesti painava. Kysymys on vallankäytöstä.
Lempäälän Lämpö Oy:n toiminnan tavoitteena on tarjota kokonaisvaltaisia energiaratkaisuja. Kunnan omistaman yrityksen toimiva johtoko yksin määrittelee ja tekee päätökset, mistä ja miten energiaa tuotetaan? Entä omistajan ääni, eikö sitä pitäisi jo ihan moraalisista syistä kuulla, kun tehdään politiikkaa?
Sitä pienet perässä, mitä isot edellä. Avoimuutta ei ydinvoimahankkeen päätöksenteossa ole ylätasollakaan. Työ- ja elinkeinoministeriö on määrännyt Fennovoiman omistusta koskevan lisäselvityksen ei-julkiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?