Vettä ei ole riittävästi ja hyppäävä voi osua kiviin

Laituri poistettu Paunun uimarannasta

Peppi Puustinen (vas.) ja Pihla Korpelainen saivat mentyä lämpöiseen uimaveteen il,man laituriakin. Kuva. Erkki Koivisto

Peppi Puustinen (vas.) ja Pihla Korpelainen saivat mentyä lämpöiseen uimaveteen ilman laituriakin. Sorsat uivat tervehtimään tyttöjä. Kuva. Erkki Koivisto

Pihla Korpelainen, 7, huoahtaa syvään saapuessaan yhdessä kaverinsa, isänsä ja pikkusiskonsa kanssa Paununniementie 8:ssa sijaitsevaan pieneen ja idylliseen uimarantaan.

– Missä laituri on?

Enää tytöt eivät voi hyppiä Höytämönjärveen laiturilta jalatkaan edellä. Viikolla 28. eli kesken uimakauden uimarannasta oli jouduttu kokonaan poistamaan terveystarkastajan vaaralliseksi toteama laituri.

Houkuttelee hyppäämään kiellosta riippumatta

Lempäälän kunnalle noottia antanut terveystarkastaja Kaarina Helenius tarkasti 5. kesäkuuta uimakauden kynnyksellä Lempäälän kunnan yleisten uimarantojen turvallisuuden ja terveydelliset olosuhteet. Vuosittaisessa tarkastuksessaan hän totesi Paunun uimarannasta, ettei veden syvyys ole riittävä. Laiturin päässä vesisyvyys oli alle 1,20 metriä, kun turvalliselta veden syvyydeltä edellytetään vähintään kahta metriä. Laiturilta hyppääminen ei ollut turvallista senkään takia, että paikalla on useita kiviä.

Terveystarkastajan mukaan loukkaantumisvaara oli ilmeinen, sillä laituri houkuttelee uimareita hyppimään veteen:

– Vaikka laituriin on asennettu hyppäämisen kieltävät kieltotaulut, ei toiminnan puolesta voida olla varmoja siitä, ettei laiturilta kuitenkin  hypittäisi, Helenius lausuu.

Jo edellisellä tarkastuskäynnillä oli sovittu Lempäälän kunnan kanssa, että laituri poistetaan uimakauden 2014 päätyttyä. Niin  ei kuitenkaan ennätetty tehdä, ja laiturin poistaminen kesken uimakauden aiheutti palauteryöpyn Lempäälän kuntaan.

– Puhelimessa on saanut olla ja selittää Sääksjärven alueen ihmisille, ettei tässä kiusallamme olla laituria poistettu. Viranhaltijan tekemä päätös edellytti laiturin poistamista. Kysymys on kuluttajapalveluiden

turvallisuudesta, painottaa liikuntakoordinaattori Timo Toivonen.

Kun pitkään  paikoillaan uimarannan vasemmassa laidassa ollut laituri poistettiin, huomattiin, että sen toinen ponttoni oli pois. Laituri oli kuitenkin vedenpinnalla, sillä se makasi veden vähyyden vuoksi pohjassa askelmiensa varassa.

Aikaisemmin Lempoisten uimalasta on poistettu turvallisuussyistä hyppytorni.

”Kukaan ei ole osunut kiveen”

Lähiseudun asukas Aimo Virkki on  käynyt uimarannalla 30 vuoden  ajan. Hän ei ole koskaan kuullut, että kukaan olisi kiveen sukeltanut.

– Järveen saa kävellä tosi pitkälle ennen kuin on uintisyvyyttä. Vanhemmat aina varoittelivat lapsiaan hyppäämästä. Siinä oli kivi parin metrin päässä laiturista, hän muistelee.

– Tämä ihan huippu paikka, lapsiystävällinen. Parempi näin, sanoo 4-vuotiaan Vuokko– ja 7- vuotiaan Pihla-tyttärensä sekä Pihlan kaverin Peppi Puustisen kanssa uimarantaan piipahtanut Tomi Korpelainen.

Pian isommat tytöt ovat ilakoimassa pitkälle ulottuvassa matala rantavedessä.

– Lämmintä!

Timo Toivonen sanoo ymmärtävänsä, että laiturin poisto harmittaa rannan käyttäjiä:

– Lempäälän kunta tekee vielä tänä kesänä riskikartoituksen ja konsultoimme terveystarkastajaa saadaksemme selville, voidaanko tällä uimarannalla palvella kuntalaisia ylipäätään laiturilla.

Paunun uimarannan pukukoppi on hiljattain maalattu kauniin punaiseksi. Alueen lentopallokenttä on nykyisellään ilmeisen vähäisellä käytöllä, mutta itse ranta on suosittu vapaa-ajanviettopaikka.  Vuosi sitten Lempäälän kunta rakensi uimarannalle uuden paikoitusalueen ja asensi portin pitämään mopoautot poissa aivan rannasta.

 

Lempäälän yleiset  uimarannat

 

Lempoisten uimala, Nokkatie 5 A

Typyn ranta, Typyntie 58

Lahdenkylän ranta, Lahdenkyläntie 93

Ruotasjärven ranta, Puskiaistentie 82

Rantalan saunan ranta, Ruodasjärventie 50

Paunun ranta, Pauniementie 8

Iso-Kyynärön ranta, Lehmustie 9

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?