Jollei kirjakaupalle pikaisesti löydy jatkajaa, toiminta päättyy 30. syyskuuta.

Pelastuisipa kirjakauppa!

– Kunpa onnenpotku tulisi, lottovoitto tai se, että joku ostaisi liikkeen, niin me kyllä riemuitsisimme, Pirkko Fors toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

– Kunpa onnenpotku tulisi, lottovoitto tai se, että joku ostaisi liikkeen, niin kyllä me iloitsisimme, Pirkko Fors toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

”Loppuunmyynti”, julistavat neonkeltaiset ilmoitukset Lempäälän kirjakaupan ikkunassa. Moni kirjanystävä on tyrmistynyt, sillä 112-vuotias kirjakauppa on laajasti arvostettu.

Yrittäjä Pirkko Fors vahvistaa, että kirjakaupan toiminta on loppumassa syyskuun lopussa vuokrasopimuksen päättyessä.

– Ellei tähän sitten siihen mennessä ilmaannu joku, joka olisi innostunut ostamaan liikkeen. Tässähän on kaikki valmiina, hän toteaa.

Fors kertoo, että kyselyjä ja ostajaehdokkaita on ollut, mutta lopputulos on kaikkien kanssa toistaiseksi ollut sama. He ovat säikähtäneet kirja-alan suhdannetta. Kirjamyynti on viime vuosina laskenut. Fors uskoo kuitenkin kaupan kannattavuuteen.

– Kyllä tämä yhden ihmisen elättää varmasti. Onhan tässä on niin mahdottoman hyvä liikepaikkakin. Ostajalla täytyisi kuitenkin olla hieman pääomaa, koska etenkin alkuvaiheessa tarvitaan rahaa.

– Kirja on meillä ollut se kantava voima, mutta tähänhän voisi yhdistää jotain muuta, Fors esittää.

Kirjakaupan lopettamisen taustalla on sairastuminen. Pirkko Fors on toiminut vuodesta 1958 myyjänä ja vuodesta 1980 kirjakauppayrittäjänä.

Henkilökunta käsittää kaksi myyjää, jotka työskentelevät vuoroviikoin.

Lopettaminen harmittaa Pirkko Forsia asiakkaidenkin puolesta. Antoisinta kirjakaupan pyörittämisessä on hänen mielestään ollut asiakaspalvelu.

– Tuntuu kuin jättäisin asiakkaani heitteille. Kaikki ovat olleet uutisen kuultuaan myötätuntoisia ja ihania. Ovat ihmiset olleet järkyttyneitäkin. He suhtautuvat niin tunteella tähän kauppaan. Paikalliset ja kesäasukkaat ovat tottuneet käymään täällä, jotkut jopa kymmenien vuosien ajan. Tietenkin kirjakaupan loppuminen aiheuttaa keskustaan tyhjiön.

 

 

Faktaa:

– Kirjakauppa on Lempäälän vanhin toimiva yritys.

– Pirkko Fors tuli taloon vuonna 1958 myyjäksi ja vuonna 1980 yrittäjäksi.

– Fors valittiin Vuoden Lempoksi vuonna 2014, ja Lempäälän Rotaryklubin Vuoden palvelijaksi 2012.

– Antero Hyvärinen perusti kirjakaupan Lempäälään vuonna 1903. Kirjakauppa oli osa sekatavarakauppaa, joka sijaitsi vaaleassa puutalossa Tampereentie 17:ssa. Kirjakaupan nykyiset tilat rakennettiin vuonna 1951.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?