Aittakahvila on antanut työkokemusta jo lähes kolmellesadalle nuorelle. Jatko on kuitenkin vaakalaudalla.

Kaksikymmentä kesää kahvittelua

Elina Hoppu, Anni Grönberg, Sakari Haikonen, Peetu Lipsanen ja Santeri Hirvikoski ovat kukin tänä kesänä töissä Aittakahvilassa noin kymmenen päivää. Työ on ollut kaikille mieleistä.

Elina Hoppu, Anni Grönberg, Sakari Haikonen, Peetu Lipsanen ja Santeri Hirvikoski ovat kukin tänä kesänä töissä Aittakahvilassa noin kymmenen päivää. Työ on ollut kaikille mieleistä.

25. huhtikuuta 1996 Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi, että tulevana suvena Vesilahteen rantautuu uusi kahvila. Nuorten kesätyötilanne ei tuolloin ollut nykyistä juuri parempi, ja kahvilan kantavana ajatuksena oli tarjota paikallisille nuorille töitä. Kunta antoi yläastelaisten käyttöön 1840-luvulla rakennetun aittarakennuksen, josta kunnostettiin nyt kahdettakymmenettä kesää pyörivä Aittakahvila.

Opettajien ja vanhempien talkoovoimilla valmistuivat kahvilapöydät sisälle ja ulos. Ensimmäisenä kesänä työtä oli tarjolla 13 nuorelle ja toistakymmentä nuorta saa työkokemusta tänäkin kesänä. Vuosien varrella lähes 300 vesilahtelaista nuorta on saanut tutustua kahvilassa työelämään.

Kahdessakymmenessä kesässä moni asia on muuttunut. Suurelta osalta yläastelaisia löytyy nykyisin takataskusta hygieniapassi, markat ovat vaihtuneet euroiksi ja kahvilassa myydään kehitysyhteistyöhankkeiden tiimoilta Afrikasta tuotuja tuotteita.

Vielä useampi asia on pysynyt ennallaan. Tärkeinpänä jo vuonna 1996 hämmästyttänyt pöytiintarjoilu. Se hämmästyttää kävijöitä positiivisesti yhä edelleen. Rehtori Tapani Pietilän vaalimat hyvät käytöstavat ovat kahvilassa kunniassa ja työntekijät saavat hyvin nopeasti huomautuksen Pietilältä, jos asiakkaan teitittely lipsahtaa sinutteluksi. Huonokäytöksisestä nuorisosta urputtavat voikin lähettää Aittakahvilalle katsomaan kuinka siellä toimitaan.

Kahvilassa toista kesää työskentelevä Elina Hoppu kertoo, että hyvien käytöstapojen koulutus alkaa Vesilahden yläasteella heti seitsemännellä luokalla. Rehtorin luokkaan ei ole asiaa ennen kuin osaa kätellä oikeaoppisesti: jänmäkästi ja silmiin katsoen.

Aittakahvilaan valituille työntekijöille pidetään lisäksi erityinen seminaari, jossa opetetaan etikettisääntöjä ja kahvilan käytäntöjä.

Jatko vaakalaudalla?

Lauantaina 18. heinäkuuta Aittakahvilassa vietettiin 20. kesän kunniaksi kutsuvierasjuhlaa.

– Kutsun juhlaan saivat henkilöt, jotka ovat mahdollistaneet Aittakahvilan toiminnan jatkumisen, kertoo Tapani Pietilä.

Ohjelmassa oli ainakin puheita, Aittakahvilan historiaa ja musiikkiesityksiä. Kutsuvieraiden joukossa olivat muun muassa Aittakahvilan vuonna 1996 avannut silloinen Hämeen läänin maaherra Kaarina Suonio ja kymmenvuotista yhteistyötä latvialaisen ystävyyskoulun kanssa hoitanut apulaisrehtori Laima Perkone. Latvialaisia oppilaita on vuosien varrella käynyt työharjoittelussa Aittakahvilassa reilut viisikymmentä.

Kahvilassa viihtyvät asiakkaiden lisäksi mainiosti myös sen työntekijät.

– Missään ei ole niin mukavia asiakkaita kuin täällä, Elina Hoppu ylistää.

– Muutama asiakas tuli juuri eilen erikseen kiittämään ja kättelemään, kertoo toista päivää kahvilassa töissä ollut Sakari Haikonen.

Kiitoksia on kirjoiteltu myös laskujen taakse. Moni tulee poikkeamaan uudelleenkin. Nuorille on jäänyt erityisesti mieleen mökkiläinen, joka kävi herkuttelemassa banaani-suklaakakulla viisi kertaa viikossa. Itsetehtyä mansikkakakkua ja korvapuusteja tullaan maistelemaan ulkomailta asti. Pääsääntöisesti kahvilan asiakkaat ovat ulkopaikkakuntalaisia.

– Niin on ollut jo pitkään, Tapani Pietilä toteaa.

Huonosta säästä huolimatta tänäkin kesänä asiakkaita on riittänyt. Varsinkin viikonloput ovat kiireisiä. Heinä- elokuun taitteessa järjestettävät Kurki-festivaalit tuovat säpinää myös Aittakahvilaan. Kaikkien aikojen vilkkain päivä osui juuri festivaalien aikaan viime kesälle.

– Kahvilan jono jatkui 40 metriä aina toiselle tuvalle asti. Kaikki onnistui silti hyvin, mutta päivän jälkeen olo oli aika väsynyt ja jalat olivat tosi kipeät, muistelee Anni Grönberg.

Tapolan aukion yllä leijuu parhaillaan kysymys, toimiiko Aittakahvila nyt viimeistä kesää? Rehtori Pietilä on jäämässä eläkkeelle ja oppilaskunta on järjestänyt sen jatkosta kansanäänestyksen Kreikan hengessä. Äänestyslipukkeita saa Aittakahvilasta ja mielipiteensä voi ilmaista elokuun ensimmäiseen päivään asti.

Timi Lahtinen, Niko Kyrkkö ja Katri Kontio olivat vuonna 1996 ensimmäiset Aittakahvilan työntekijät.

Timi Lahtinen, Niko Kyrkkö ja Katri Kontio olivat vuonna 1996 ensimmäiset Aittakahvilan työntekijät.

Kesäkahvila

Mikä

Aittakahvila

Missä

Vesilahden Tapolan aukiolla, Nurmitie 2-4

Milloin

Avoinna joka päivä klo 12-18 4.elokuuta asti.  Kurki-festivaalin aikana 31.7.-1.8.2015 avoinna klo 20 asti,

Vuonna 2005 Aittakahvilassa työskentelivät ensimmäiset latvialaiset Vesilahden yläasteen ystävyyskoulun oppilaat. Helmuts Caune (oik.) asui vierailunsa ajan Mikko Lehtimäen perheessä.

Vuonna 2005 Aittakahvilassa työskentelivät ensimmäiset latvialaiset Vesilahden yläasteen ystävyyskoulun oppilaat. Helmuts Caune (oik.) asui vierailunsa ajan Mikko Lehtimäen perheessä.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?