Mahtavat markkinat – viimeistä kertaa?

Tuore tangokuningatar Susanna Heikki tanssitti markkinakansaa Kuokkalankosken markkinoilla. Kuva: Tuomas Koivisto

Tuore tangokuningatar Susanna Heikki tanssitti markkinakansaa Kuokkalankosken markkinoilla. Kuva: Tuomas Koivisto

Viime lauantaina 18. heinäkuuta vietettiin 24. kertaa Kuokkalankosken markkinoita perinteisin menoin Hakkarin kartanon idyllissä. Kuluvan kesän säälotto suosi tapahtumaa: sateilta vältyttiin, ja sää oli olosuhteisiin nähden lämmin. Tästä huolimatta tapahtuman yllä leijailee synkkä sadepilvi. Kahdeksantoista kertaa peräjälkeen markkinoiden järjestäjänä toiminut Lempäälän Rotaryklubi oli toteuttamassa tapahtumaa näillä näkymin viimeistä kertaa. Suosittu koko perheen markkinatapahtuma on järjestäjälle liian suuri taloudellinen riski.

Kuokkalankosken markkinoiden ensikertalainen viisivuotias Santeri Mäkinen viihtyi markkinoilla ja sai onnistuneesta pallonheitosta palkinnoksi Angry Birds -tuotteita. Kuva: Tuomas Koivisto

Kuokkalankosken markkinoiden ensikertalainen viisivuotias Santeri Mäkinen viihtyi markkinoilla ja sai onnistuneesta pallonheitosta palkinnoksi Angry Birds -tuotteita. Kuva: Tuomas Koivisto

– Rahankeruu on vaikeutunut vuosi vuodelta. Emme myy alueelle pääsylippuja, joten rahoitus ollaan saatu kasaan pitkälti mainostajilta. Se tie on kuitenkin käyty nyt loppuun. Tapahtuman järjestäminen on puolen vuoden projekti, ja kun tuotto pienenee kulujen samanaikaisesti kasvaessa, taloudellinen riski alkaa olemaan kohtuuton vaivaan nähden, Lempäälän Rotaryklubin jäsen, markkinatoimikunnan tiedottaja Jorma Lehtinen valaisee vetäytymisen taustoja.

Kuokkalankosken markkinoiden pyörittäminen on yhteiskunnallista toimintaa. Markkinoista saatu tuotto ohjataan vaihto-oppilastoimintaan sekä polion hävittämiseen pyrkivälle Unescon hallinnoimalle säätiölle.

– Voimavaratkin hiipuvat. Järjestäjät ikääntyvät, eikä mukaan olla saatu tarpeeksi nuorempaa väkeä, Lehtinen harmittelee.

Lempäälän Kisan Mestisjoukkueessa ensi kaudellakin jääkiekkoileva Sami Laakso toimi joukkueensa promoottorina Kuokkalankosken markkinoiden väenpaljoudessa. Kuva: Tuomas Koivisto

Lempäälän Kisan Mestisjoukkueessa ensi kaudellakin jääkiekkoileva Sami Laakso toimi joukkueensa promoottorina Kuokkalankosken markkinoiden väenpaljoudessa. Kuva: Tuomas Koivisto

Markkinoiden onnistuneeseen läpivientiin on tarvittu suuri joukko talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita. Lempäälä-Seura museoraitteineen ja pihapiirin Villa Hakkari esimerkkeinä.

– Klubissamme on tällä hetkellä neljäkymmentäviisi jäsentä. Puolen vuoden aikana tapahtuman valmisteluun osallistuvat lähes kaikki. Paikan päällä markkinoilla meitä on sellainen kolmekymmentä jäsentä ja lisäksi kymmenkunta puolisoa auttamassa muun muassa kahvilassa ja vohvelinpaistossa. Liikenteenohjauksesta on vastannut Lempäälän Kisa ja illan markkinatansseilla järjestysmiehinä lionsklubi Lempäälä Kanavan väkeä, luettelee Lempäälän Rotaryklubin jäsen Markku Kalliomäki.

– Syksyllä kokoonnutaan päättämään jatkosta. Käytännössä ainoa vaihtoehto, miten voimme järjestää markkinat myös ensi kesänä on, jos saadaan kunta mukaan jakamaan taloudellista taakkaa, Lehtinen vihjaa.

Tangoa ja kävijäennätyksiä

Markkinoilla laskettiin vierailleen tällä kertaa 3 000–4 000 kävijää, mikä on samassa ennätyshaarukassa kuin vuonna 2009, jolloin Amadeus Lundberg esiintyi tangokuninkaana Kuokkalankoskella.

Tänä vuonna Kuokkalankosken markkinoilla ohjelma oli hyväksi havaitun kaavan mukainen: esiintymässä oli muun muassa tuore tangokuningatar Susanna Heikki, Lempäälän Pandat ja tukkilaisperinnettä ylläpidettiin tällä kertaa musiikin muodossa.

Lempäälässä vastaavia väkijoukkoja yhteen saattavia tilaisuuksia on harvassa. Moni löytääkin markkinoilta vanhoja ja uusia tuttavia sekä monia paikallisia yrittäjiä ja yhdistysten edustajia.

– Mukava tulla paikalle, kun on markkinatunnelmaa ja paljon tuttuja, lempääläläinen Oona Janatuinen tunnelmoi.

– Erinomainen tunnelma ja miljöö syödä markkinavohvelia. Ajatukset palaavat kotikylille, tunnelmoi rotaryrouvien paistamaa vohvelia nauttiva Anssi Kettunen. Kuva: Tuomas Koivisto

– Erinomainen tunnelma ja miljöö syödä markkinavohvelia. Ajatukset palaavat kotikylille, tunnelmoi rotaryrouvien paistamaa vohvelia nauttiva Anssi Kettunen. Kuva: Tuomas Koivisto

– En nyt joka vuosi ole saapunut paikalle, mutta täällä on helppo tulla poikkeamaan ja jatkaa illaksi grillaamaan, kun nyt sääkin suosii, Aki Mäki paljastaa kesäillan suunnitelmansa.

Lempäälän kisan Mestisjoukkueen runkopelaaja ja LeKi:n oma kasvatti Sami Laakso toimi joukkueensa edustajana markkinoilla. Viereisellä pisteellä majailivat vastaavasti LeKi:n ykkössarjan lentopallomiehet.

– Täällä kelpaa edustaa, kun kaikki lempääläläiset kokoontuvat kerran kesässä. Tarjoilut markkinoilta ovat kohdillaan jopa niin, että taitaa Eirannon muikut olla markkinoiden parasta antia, Laakso virnistää.

Illalla markkinahälyn laannuttua Mansikin kammarissa ilta jatkui markkinatansseilla. Käytännössä loppuun myydyissä tansseissa oli taattu tunnelma, kun tanssikansaa viihdytti jo useamman vuoden kokemuksella vesilahtelainen seitsenhenkinen viihdeorkesteri Patentin veljet.

Sääli, jos niin kovin vähäisestä Lempäälän kesän massatapahtumatarjonnasta karsiutuu se suurin pois. Saadun palautteen mukaan Kuokkalankosken markkinat oli jälleen onnistunut tapahtuma. Niin markkinamyyjät, tapahtumanjärjestäjät kuin se tärkein eli markkinakansa löysi päivästä lähes pelkästään positiivista sanottavaa, mutta markkinavohveleista puuttui kermavaahto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?