Timo Soini valitsi koleran ja isorokon väliltä

Edustuksellisen demokratian tiukkuutta kuvaa Die Welt -lehden artikkeli, jossa todetaan Timo Soinin sanoneen joutuneensa valitsemaan koleran ja isorokon väliltä.

Mutta näin se vain tapahtui. Päästiin ”Soini-ykkösen” neuvotteluihin. Tosin tuo samainen Weltin artikkeli kertoo, että kaikissa EU-maissa hallitukset ovat tiukoilla. Kreikassa kansanäänestyksen ylivoimainen OXI muuttui parlamentissa ylivoimaiseksi kyllä-ääneksi. Saksassa yli puolet kansasta vastustaa lisäpakettia – parlamentti antoi Merkelille luvan jatkaa. Suomessa gallupit ovat kielteisiä, hallitus jatkaa eduskunnan enemmistön turvin neuvotteluja. Jne.

Edustuksellinen demokratia on kovilla. Sitä suuremmalla syyllä toistan nyt jälkeenpäinkin uudelleen ajatukseni, että edustuksellinen demokratia ei kaipaa kansanäänestyksiä. Meidän on osattava valita omat edustajat niin kuntatasolla kuin eduskuntaankin. Sellaiset, joilla on näkemystä, rohkeutta, pyyteettömyyttä ja kykyä hoitaa asioitamme.

Yhden kansanäänestystavan siis hyväksyn. Vaalit ovat ainoa oikea gallup, ainoa oikea kansanäänestys. Seuraavat kuntavaalit ovat keväällä 2017, eduskuntavaalit keväällä 2019.

Mitä sitten Kreikan paketeista ajattelen? Toivon ja pyydän nykyisille päättäjillemme syvää viisautta, kaukonäköisyyttä ja rohkeutta. Että ilmassa oleva tiukkuus jatkuisi tosiasiallisesti ja muutoksia alkaisi tapahtua. Vaikka Grexit olisi takaisku pitkään jatkuneelle myönteiselle kehitykselle, siihenkin pitää olla rohkeus tilanteen niin mahdollisesti vaatiessa.
Heska Korhonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?