Tunnelmaa ja punkkia Puntalassa

Tatuointejaan esittelevä Toni Kari oli tullut ystäviensä kanssa Puntalaan nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kuva: Tuomas Koivisto

Tatuointejaan esittelevä Toni Kari oli tullut ystäviensä kanssa Puntalaan nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kuva: Tuomas Koivisto

Pyhäjärven rannalla Puntalan leirikeskuksessa vietettiin edellisenä viikonloppuna 24. ja 25. heinäkuuta kuudestoista perättäinen Puntala-rock. Vaihteleva sää tarjosi parituhatpäiselle rock-kansalle kaikkea kaatosateen ja lähes helteisen auringonpaisteen väliltä. Tänäkin vuonna Puntalassa esiintyi yhtyeitä ympäri maailmaa ja monista punkin eri alalajeista. Yleisössä etukäteen odotetuimpia ulkomaisia yhtyeitä olivat perjantain Anthrax Iso-britanniasta sekä lauantain esiintyjät Mustang Japanista ja MDC Yhdysvalloista.

– Ei nämä kaukoidästä tai Latinalaisesta Amerikasta tulevat yhtyeet ole enää uutuuksia kuuntelijoille, kun niitä on jo tullut tänne useamman vuoden ajan. Jotain uutta voitaisiin löytää esimerkiksi Afrikasta, pohtii Jyri Fredriksson, joka oli ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä Puntala-rockia vuonna 1989 ja nyttemmin 16. kertaa peräjälkeen.

Vuodesta 2000 yhtäjaksoisesti vuosittain järjestetty festivaali on kuudessatoista vuodessa kasvanut ja kehittynyt. Edistys on havaittavissa ensisijaisesti järjestäjien silmin.

– Tapahtuman rakentaminen on helpottunut takavuosista, sillä järjestävä yhdistys (Lempäälän Karuselli ry. toim. huom.) on vakavarainen. Ei tarvitse itse ottaa lainaa tai ostaa luotolla esiintyjien lentolippuja. On tämä aivan eri tapahtuma kuin vuonna 2003, jolloin olin täällä ensimmäistä kertaa, kertoo niin yleisönä, esiintyjänä kuin tapahtumajärjestäjänäkin eri vuosina toiminut Severi Helle.

Tamperelainen Jätä jämät Sakari Ilkka (vas.), Petteri Vuorenmaa, Ahto Sorvali ja Severi Ilkka (rummut) esiintyi Puntala-rockissa ensimmäistä kertaa ja heti päälavalla. Kuva: Tuomas Koivisto

Tamperelainen Jätä jämät Sakari Ilkka (vas.), Petteri Vuorenmaa, Ahto Sorvali ja Severi Ilkka (rummut) esiintyi Puntala-rockissa ensimmäistä kertaa ja heti päälavalla. Kuva: Tuomas Koivisto

Festivaaliyleisö ei sen sijaan ole vuosien varrella havainnut suuria muutoksia festivaalissa. Mökkilavan sijainnin muuttuminen on merkittävin yksittäinen muutos, joka kansalle tulee mielee. Kävijät eivät edes halua muutosta.

– Täällä on mahtava tunnelma ja hyvät bileet. Tottakai tullaan tänne kun Lempäälässä kerran tapahtuu, Juho-Petteri Rimmi intoutuu tunnelmoimaan.

Rauhallisissa merkeissä sujunut Puntala-rock on kävijöille ensisijaisesti kohtaamispaikka, jossa tapaa vanhoja ja uusia tuttuja. Toisille esiintyjät merkkaavat enemmän kuin toisille: paikalle tullaan joka tapauksessa aina seuraavana vuonna.

– Puntala on vuoden kohokohta. Sunnuntai ja maanantai menee edellisestä toipuessa, mutta sen jäkeen alkaa seuraavan Puntala-rockin odotus. Muille festareille menen, jos on aikaa ja rahaa, mutta tämä on ehdoton, nelinkertainen Puntalakävijä Camilla Kuusisto hehkuttaa.

Punkkia ja politiikkaa

Puntalaan ja punk-henkeen kuuluu poliittisuus, mielipiteet ja kärkevätkin näkemykset. Oivan esimerkin tästä tarjosi Las Otras -yhtye.

We come from Catalonia, which is not Spain, solisti kertoo yhtyeen aloittessa ensimmäisen kappaleensa. Yhdysvaltalaisen yhtyeen MDC:n nimi on lyhenne, jonka merkitys on vuosikymmenten saatossa vaihtunut. Muun muassa kapitalismia, homofobiaa ja poliiseja kritisoivan yhtyeen nimenä on ollu ainakin Millions of Dead Cops, More Dead Cops ja Missile Destroyed Civilisation.

Festivaaleilla on kyse hauskanpidosta ja musiikista. Toisen festivaalipäivän avasi kuusihenkinen tamperelainen anarkopunk-yhtye Silminnäkijät. Yhtyeen tuorein jäsen on Kuljusta maailmalle ponkaissut Santtu Karvonen.

Silminnäkijät yhtyeessä toisena vokalistina nyt vuoden toiminut Kuljusta kotoisin oleva Santtu Karvonen on käynyt Puntala-rockissa vuosittain vuodesta 2009 alkaen. Kuva: Tuomas Koivisto

Silminnäkijät yhtyeessä toisena vokalistina nyt vuoden toiminut Kuljusta kotoisin oleva Santtu Karvonen on käynyt Puntala-rockissa vuosittain vuodesta 2009 alkaen. Kuva: Tuomas Koivisto

– Vedettiin kyllä hyvin, vaikka vähän oksetti näin toisena päivänä. Olen ennen tätä ollut mukana eri kokoonpanoissa kuten Kolmas maailmansota ja Lempäälän ylpeydessä Hääräyksessä. Kuljun ala-asteen kuorosta ollaan tätä esiintymispohjaa lähdetty rakentamaan, Karvonen kertaa.

Melodista punkkia soittava niin ikään tamperelainen yhtye Jätä Jämät esiintyi Puntalassa ensimmäistä kertaa ja heti päälavalla. Yhtyeen soitanta yllytti ihmisiä heräilemään koloistaan ja erityisesti hameväkeä yhtye tuntui kiinnostavan.

– Kun on päälavalla esiinnytty, ollaan aika maksimisuorituksessa. Nyt voidaan tiputella ja katsoa loppufestivaali muita hyviä yhtyeitä, syksyllä uuden LP:n julkaisevan nelihenkisen yhtyeen toinen laulaja–kitaristeista Sakari Ilkka pohtii.

 

Tuomas Koivisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?