Humpuukia, palturia ja jallitusta!

Vielä on tilaa, torstaina 13. elokuuta välttämättä ei. Pertti Laine ohjaa Tarinaillassa keskustelua valehtelusta.

Vielä on tilaa, torstaina 13. elokuuta välttämättä ei. Pertti Laine ohjaa Tarinaillassa keskustelua valehtelusta.

Kukapa ei olisi joskus lasketellut luikuria, heittänyt herjaa, sahannut silmään, puhunut perättömiä tai jopa valehdellut silmien ja suiden täydeltä. Valehteluun törmää jatkuvasti, vaikka  syötettävä pajunköysi ei paksua olisikaan.

– Jokainen on varmasti lieventänyt, johonkin suuntaan painottanut tai jättänyt sanomatta. Missä siis menee totuuden ja valheen raja? Mitä ymmärrämme totuudella?, pohtii lempääläläinen Pertti Laine.

Laine pitää kysymystä, miten ja miksi valehdellaan, mielenkiintoisena.

Kysymykseen on tartuttu myös Lempäälän Runo ja Sanataide ry:ssä, joka järjestää torstaina 13. elokuuta perinteisen tarinaillan aiheesta valehtelu. Teemasta Villa Hakkarin kesäteatterissa Kuokkalantie 5:ssä yleisön kanssa keskustelemassa ovat kirjailija Tuija Välipakka, ylikonstaapeli Jari Helo, psykologi Juha Marila ja entinen autokauppias Jouni Vaitniemi. Pertti Laine toimii keskustelun johdattelijana.

– Puhujamme ovat usein valheen kanssa tekemisissä. Esimerkiksi jos kirjailija kirjoittaa fiktiota, niin eihän se totta ole. Valehteleeko hän silloin?, Laine kysyy.

– Poliisi törmää usein etenkin hätävalheisiin. Jos poliisi pysäyttää ylinopeuden ajamisesta, kuinka moni ei sepittäisi jotain yrittäen pelastaa kasvonsa? Eikö se ole vain inhimillistä?

Valehtelu onkin moraalinen ja eettinen kysymys. Pertti Laine miettii, onko valehtelu joissakin tilanteissa oikein. Umpirehellisyys voi joissakin kohdin varmasti olla haitaksi.

– Toisessa päässä on hyötynäkökulma, eli valehtelemalla joku rakentaa tietoista valheellista kudelmaa, jolla yrittää saavuttaa jotakin. Toisessa päässä on sanomatta jättäminen. Toista halutaan suojella tai tarkoitetaan hyvää, kun ei kerrota kaikkea.

– Esimerkiksi lääkärit joutuvat tämän asian kanssa tekemisiin. Jos potilaalla on vakava sairaus, kuinka siitä kerrotaan? Onko se valehtelua, jos annetaan toivon kipinä?

– Jos sanomme, mitä todella ajattelemme, voisi elämä olla meille hankalaa. Jos esimerkiksi puoliso kysyy mielipidettä painostaan, sanommeko, mitä mieltä todella olemme? Elämmekö koko ajan kaunistelun ja lievennyksen maailmassa?, Laine heittää.

Torstai-iltana järjestettävään tapahtumaan on vapaa pääsy. Yleisön toivotaan osallistuvan leppoisaan keskusteluun panelistien kanssa. Muutama rajaus teemaan kuitenkin on tehty.

– Haluamme jättää politiikan ja uskonnon keskustelusta pois, koska tarkoitus on, että yleisö viihtyy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?