Vadelmat kypsyvät mansikan rinnalle

Tänä vuonna avomaan marjoja on saatu odotella pitkään. Elokuu tulee kuitenkin olemaan hieno, runsasmarjainen kuukausi. Mansikan rinnalle kypsyy pensasmarjoja, jotka nekin ovat kehittyneet hitaasti viileässä ja sateisessa säässä. Ensimmäisenä näistä kypsyvät avomaan vadelmat.

Vadelman makuun on toki päästy, sillä tarjolla on ollut lämmittämättömissä kausihuoneissa kasvatettuja vadelmia jo kesäkuulta lähtien. Vadelman satokaudesta on tulossa pitkä, sillä rehevissä kasvustoissa on nyt runsaasti kaiken kokoisia raakileita. Mikäli säätyyppi ei muutu, kypsyy osa sadosta syyskuun puolella.

Vaihtelevien säiden takia myös kukkien pölyttymisessä oli ongelmia, mutta sadosta odotetaan kuitenkin normaalia. Toiveissa on poutasäitä, jotta marjojen pilaantumisriski olisi pienempi.

Tilojen vadelmassadon arvioidaan olevan noin 800.000 kiloa. Vadelmasato menee kotitalouksien pakasteisiin ja tuorekulutukseen. Jotkut tilat ja viljelijäyhtymät myös pakastavat vadelmia talven myyntiä varten. Hedelmän ja marjanviljelijäin liitto suosittelemaan selvittämään vadelmien alkuperämaan aina, osti niitä sitten tuoreena, pakastettuna tai muuten säilöttynä.

Vadelmasato kypsyy.

Vadelmasato kypsyy.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>