”Ikinuoret”, ”ikivireät” eli me kaikki eläke-ikäiset!

Taas syyskuun alusta alkavat kaikki ryhmät ja valmistaudumme seuraavaan vuoden toimintoihin niin liikunnan kuin muillakin saroilla. Lempäälä on todettu jopa laajemmallakin tutkimuksella hyväksi ja tasokkaaksi paikaksi asua. Ainoa puute meille on uimahalli, mutta se on ollut rahasta kiinni ja tietysti myös prioriteetti-kysymys. Jo valtuustokaudellani -92-96 kun jäähallia puuhattiin Lempäälään olisin ne voimavarat suunnannut uimahallin rakentamiseen. Nyt sitä uimahallia janoaa niin vaarit ja vauvatkin.

Nyt kun saamme uuden naispuolisen kunnajohtajankin, toivon että saamme päättäjiinkin uutta pehmeää virtaa ja tarmokkaammin myös naisnäkökulmaa.
Tosin valtio kiristää entuudestaan kuntien avustuksia ja vanhusten asioista ollaan huolissaan. Lempäälän vanhustyössä ollaan hyvän henkilöstön avulla oltu monessa suhteessa edellä ajasta. Uskon, että jos missä, niin Lempäälässä tullaan pärjäämään myös huonojen aikojen yli.

Täällä on seniori-ikäisille ollut vapaaehtoistoimintaa jo Mummunkammarissa vuodesta 1992 ja Seniorineuvostoa jo vuosia, ennenkuin se ”vanhusneuvosto” tuli lakimääräiseksikään.
Liikunta on tämän päivän sana. Siinäkin Lempäälän kunta on ennakoinut. Meille yli 65-vuotiaille on kunnan omistamat kuntosalit maksuttomasti käytössä. Liikuntatoimen Anne ja Kati pestasivat ja kouluttivat vapaaehtoisia vetäjiä eri liikuntaryhmiin. Annen eläköidyttyä saimme tilalle uuden innokkaan vetäjän, Paula Elorannan.
Lisäksi 2009 syksystä saimme eläkeläisyhdistysten yhteiseen käyttöön Lempostuvan, jossa on eri yhdistysten tilaisuukien lisäksi, avoin kaikille eläkeläisille, perjantaiaamuisin klo 10-12 istumajumppaa-kahvia-laulua ja usein myös soittajia ja laulattajia. Jotta tämä joka viikkoinen rumba pyörisi, täytyy siinä olla vetäjätkin. Nämä em. vapaaehtoiset, joita oli vuorollaan parisenkymmentä on ollut vetämässä voimistelua ja keittämässä kahvia. Kun aina ei viime aikoina riittänyt vapaaehtoisia, että olisivat taanneet Ikinuorten toiminnan jatkumisen pelasti Hakalan perhekunta tilanteen. Nyt siellä vakituisesti Hakalan emännät keittävat kahvia ja Mauno käy soittelemassa ja Käpysen Eero laulattaa.
Kuulumatta mihinkään yhdistykseen, kaikki ikäihmiset ovat tervetulleita tähän Ikinuorten joukkoon. Jos voimistelunvetäjä puuttuu, siellä on hyviä jumppavideoita mm Pirkko Mannolalta, joilla olen muutaman kerran tehokkaasti pelastanut tilanteen.
Eri jumppa-kuntosali ryhmiä on Paulan ym. vapaaehtoisilla sekä Moisiossa, Sääksjärvellä että täällä Himminnaapurissa. Kysykääpä Paulalta, mihin olisi vielä tilaa ohjattuun ryhmään. Himminnaapurissa on 70+-ryhmä joka voisi nyt olla vaikka 80+-, jossa oli keväällä taas joku paikka avoinna.

Olin Hakkarin markkinoilla, ja siellä ulkoistettiin rotareilta äänestykseen seuraavan Lemmon valinta. Mielestäni nyt olisi oikea aika valita vapaaehtoistyö Lemmoksi. Esim. Helvi Rantanen ja Elna Laurikkala on ollut alusta asti Mummunkamarin toiminoissa mukana. Lasse Liukkonen on ollut säestämässä myös useita vuosia niin Mummunkammarilla ja Lempostuvallakin. Nyt Lempostuvalta voisi innostaa esim. Hakalan perheen nostaminen Lemmoksi, muitakin lähtemään vointinsa vaikka perhekunnittain vapaaehtoistyöhön. Sitä tullaan varmasti tarvitsemaan lähivuosina, aina enenevässä määrin.
Liikunnallista jatkoa! Näin saamme aina pienet kivut ja kolotukset aisoihin. Tulkaa kesätiistaisin puisto- ja talvella vaikka Ideaparkin -kävelyyn. Näistä kunnan toimesta Paula kyllä tiedottaakin lehdessä.

Ja ennenkaikkea, tulkaa talvikauden perjantaiaamuisin Lempostuvalle 10-12.

Teksti: Anja Lundán

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?