Lopultakin valmiita käsitöitä?

Ulpu Räty-Haliseva teki kuvan pikkuryijyä viimeksi viisi vuotta sitten. – Sen tekeminen jotenkin jämähti. Kuva: Katariina Rannaste

Ulpu Räty-Haliseva teki kuvan pikkuryijyä viimeksi viisi vuotta sitten. – Sen tekeminen jotenkin jämähti. Kuva: Katariina Rannaste

Kenellepä käsin tekevälle ei olisi käynyt näin: ryhdyt tekemään villapaitaa tai kirjontatyötä, ja alku sujuu ihan näpsäkästi. Ajattelet, että pianhan tämä tästä valmistuu. Sitten joku muu tärkeämpi homma kuitenkin keskeyttää tekemisen ja käsityö laitetaan ompelukoriin tai kaappiin. Kuinkas ollakaan, sinne se sitten jääkin kuukausiksi, jopa vuosiksi.

Tekstiilitaiteilija Ulpu Räty-Halisevalle tarina ei ole vieras, ja juuri siksi Pirkan opiston kurssilla Vesilahden Rämsöössä voi tänä syksynä saattaa loppuun kaapinpohjien aarteet. Räty-Halisevan ohjauksessa kaappien kätköihin unohtuneet keskeneräiset käsityöt saatetaan valmiiksi tai luodaan jo vuosia sitten hankituista materiaaleista valmiita käsitöitä.

– Kurssilla voi viimeistellä töitä tai luoda uutta. Keskitymme erilaisiin lankatöihin, kuten virkkaukseen, neulontaan ja kirjontaan. Teemme sen mukaan, mikä kiinnostaa osallistujia ja kuinka paljon keskeneräisiä töitä heiltä tulee.

– Päätimme järjestää kurssin, koska käsityöihmisten kanssa keskustellessa on noussut esiin, että kaikilla on keskeneräisiä töitä, joillakin jopa useita kymmeniä vuosia vanhoja.

Myös Ulpu Räty-Halisevan kaapeista löytyy käsitöitä, jotka odottavat oikeaa aikaa.

– Yksi kouluaikojeni revinnäistyö on kesken vieläkin. Aloin myös joku aika sitten tekemään lapsenlapselleni mekkoa, mutta hän kasvoikin niin, että siitä tuleekin ehkä villatakki, hän naurahtaa.

Jos käsityö ei ole 20 vuodessakaan valmistunut, miten se sitten valmistuisi kurssillakaan? No, porukassa voi jälleen innostua tekemisestä tai saada muilta ideoita työn muokkaamiseksi: jos ei tullut pöytäliinaa, niin ehkäpä pyyhepeite? Muistoissa voi myös sukeltaa taaksepäin, aikaan, jolloin käsityöhön liittyi ensimmäisen kerran ihania ideoimisen ja hyvien ajatusten hetkiä.

 

Tällaisia pitsipaloja löytyy liki kaikkien kaappien kätköistä.  Ulpu Räty-Halisevan mummon virkkaamat pitsipalat odottavat oikeaa hetkeä. – Nämä voisi liittää pellavakankaaseen tai tehdä niistä lampunvarjostimen, hän ideoi. Kuva: Katariina Rannaste

Tällaisia pitsipaloja löytyy liki kaikkien kaappien kätköistä. Ulpu Räty-Halisevan mummon virkkaamat pitsipalat odottavat oikeaa hetkeä. – Nämä voisi liittää pellavakankaaseen tai tehdä niistä lampunvarjostimen, hän ideoi. Kuva: Katariina Rannaste

 

 

Poimintoja Pirkan opiston syksyn kursseista:

 

Jännitä rennosti

Ehtookoto, 22.9.–6.10. ti klo 17-20.15

Vältteletkö esiintymistä? Miten oppia olemaan toisten edessä rento? Jännittämiseen tutustutaan porukalla psykoterapeutti Kirsikka Arkimiehen johdolla.

 Pimeäkuvauskurssi

Kanavan koulu, 9.9.–7.10. ke klo 18-20.15

Haluatko oppia kuvaamaan syksyn pimeyttä ja kauniita kaupungin valoja? Pimeäkuvaamiseen perehdyttää Tiina Kuvaja.

Lasten oopperakurssi

Kanavankulma, 26.–27.9. la klo 11-14

Oppilaat tutustuvat oopperan tekemiseen lastenoopperoihin tutustumalla. Tuuli Kallio johdattaa.

 Lavis

Kuljun koulu, 8.9.–1.12., 12.1.–12.4. ti klo 17-18

Lavatanssiaskeleet ja jumpan yhdistävä hauska ja hikinen liikuntamuoto. Tunneilla irrotellaan Hanna-Kaisa Hakalan viemänä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?