Pullopommeja lammaslaitumella

Tällaisia pulloja löytyi Sarapistosta.

Tällaisia pulloja löytyi Sarapistosta.

Sarapiston kedolta löytyi pullopommi sunnuntaina 16. elokuuta. Lisäksi kedolta löytyi neljä tyhjää kemikaalipulloa, joita pommi(e)n valmistuksessa on suurella todennäköisyydellä käytetty. Mahdollisesti pommi on räjäytetty perjantaina 14. elokuuta, jolloin illalla kuului merkittävä pamauksen ääni ulkoa. Räjäytettyjä ja räjähtämättömiä pullopommeja voi olla lisää kyseisellä kedolla.

Pommeissa käytetty kemikaali, putkenavaajapulloista löytyvä natriumhydroksidi, on erittäin syövyttävä. Räjähtäessään pommi on sekä pelottanut kedolla oleilevat lampaat että vaarantanut räjäyttäjän tai räjäyttäjien terveyden, koska kemikaali syövyttää ihoa ja voi sokeuttaa silmiin joutuessaan. Tämän lisäksi nurmikolle jätetty kemikaali on vaarantanut myös alueella leikkivät lapset ja liikkuvat lemmikit, jotka eivät osaa varoa väärässä paikassa olevaa kemikaaliesiintymää.

Löydetyt putkenavaajapullot ovat S-ryhmän tuotteita ja mahdollisesti peräisin läheisestä Salesta, joka sijaitsee noin 100 m päässä pullojen löytöpaikasta. Siksi olisi tärkeää myyjien tarkkailla alaikäisiä putkenavaajapullonjen ostajia. Vastuu tapauksesta on alaikäisen kohdalla kuitenkin vanhemmilla, joiden tulee estää vastaavat kokeilut jatkossa jo etukäteen. Täysi-ikäisen kohdalla vastuu on tekijällä itsellään.

Löydetyt pullot on siivottu niiden löytäjän toimesta, mutta Sarapiston ketoa ja läheistä metsää ei ole tarkistettu laajemmalti. Onko kunnan vastuulla tarkistaa alue?

 

Nimim. Vain vastuullista kemiaa

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?