Tossulätkän SM-kulta Lempäälään

Street hockey suomenmestarit 2015 NY Rillataa. Ilveksen, Tapparan, Kooveen ja NHL-tähdistä koostuva Lempääläläis-Tamperelainen joukkue taisteli mestariksi Helsingin Narinkkatorilla järjestetyssä lopputurnauksessa elokuun alkupuolella. Kuva: Pasi Ahola

Street hockey suomenmestarit 2015 NY Rillataa. Ilveksen, Tapparan, Kooveen ja NHL-tähdistä koostuva Lempääläläis-Tamperelainen joukkue taisteli mestariksi Helsingin Narinkkatorilla järjestetyssä lopputurnauksessa elokuun alkupuolella. Kuva: Pasi Ahola

Lempäälässä vuonna 2011 toimintansa aloittanut ja nyttemmin virallisen yhdistysstatuksen omaava NY Rillataa voitti street hockeyn eli tossulätkän suomenmestaruuden Helsingin Narinkkatorilla pelatussa lopputurnauksessa 7.–8. elokuuta. Varsin nimekkään joukkueen pelaajarunko koostuu heidän omien sanojensa mukaan tulleista, tulevista ja tulemattomista urheilijoista.

Tossulätkä on jääkiekon variaatio, jota pelataan ilman luistimia asfaltilla ilmatäytteisessä kaukalossa. Kentällä saa olla viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Taklaaminen on lajissa kiellettyä, mutta pieni kontakti on sallittua.

NY Rillataa on aiempina vuosina pärjännyt karsintaturnauksissa ja yltänyt lopputurnaukseen asti. Tänä vuonna heltisi seuran ensimmäinen mestaruus.

– Kesällä 2012 olimme Turun karsinnoissa kolmansia. Pelaajamme olivat kovia jätkiä jo silloin. Tässä parissa vuodessa ollaan kasvettu pojista miehiksi, NY Rillataa yhdistyksen varapuheenjohtaja ja joukkueen tuulennopea laituri Tuomas Rantanen arvio joukkueen nousujohteista menestysreseptiä.

Joukkueen nimekkyydestä ja nosteesta antaa viitteitä muun muassa se, että lopputurnauksen pistepörssin voitti viime talvena jääkiekon SM-liigaa Ilveksessä muutaman ottelun pelannut Juho Liuksiala tehoin 7+3. Turnauksen toiseksi tehokkain oli tehoin 7+2 niin ikään NY Rillataan pelaaja, talvisin jääkiekkoliiga NHL:ssä Florida Panthersissa kiekkoileva AlexanderSasha” Barkov. Turnauksen syöttöpörssin voitti Ilveksessä kiekkoileva Eemeli Suomi, joka viime kauden päätteeksi rikkoi nuorten SM-liigan kaikkien aikojen piste-ennätyksen. Turun karsintaturnauksessa pistepörssin voitti Lempäälän oma poika Tuomas Elorinne, joka joukkueessa toimii ensisijaisesti huoltajana ja viihdevastaavana.

– Ei pistepörssin voitto ihan shokkina tullut, kun tiesi pääsevänsä pelaamaan sellaisten velhojen kuin Sääksjärven seriffin (Ville Touru) ja Koipijärven Casanovan (Otso Suonpää) kanssa samaan ketjuun, tehot 8+4 Turussa kirjaututtanut Elorinne myhäilee.

NY Rillataa joukkueen perustaja Tuomas Rantanen esittelee ylpeänä joukkueensa vuosien varrella saamaa menestystä, jonka kruununjalokivenä on tossulätkän suomenmestaruuspokaali vuosimallia 2015. Kuva: Tuomas Koivisto

NY Rillataa joukkueen perustaja Tuomas Rantanen esittelee ylpeänä joukkueensa vuosien varrella saamaa menestystä, jonka kruununjalokivenä on tossulätkän suomenmestaruuspokaali vuosimallia 2015. Kuva: Tuomas Koivisto

NY Rillataa hoiti lopputurnauksen lopulta melko vaivattomasti. Finaalissa taipui HC Kings Vantaalta selvästi 5–0 lukemin.

– Meillä oli onneksi kaikki pelit lauantaina. Lähdettiin aamulla. Pelattiin pelit. Voitettiin kultaa, ja tultiin pois. Se meni niin kuin piti. Ainoastaan välierä oli kovempi pala, kun 1–0 voittomaali tamperelaista Atala Hoki Klupia vastaan syntyi viimeisellä peliminuutilla, Rantanen kertaa.

NY Rillataan – enemmän kuin joukkue

NY Rillataan joukkue ja sitä pyörittävä yhdistys koostuu parikymppisistä miehistä koostuvasta kaveriporukasta, jolla kaikilla on enemmän tai vähemmän jääkiekkotaustaa.

– Meillä on 7–8 kaverin ydinporukka, joka tässä on mukana ollut jo useamman vuoden. Haapalan Henrik pyysi aikoinaan Barkovia mukaan, mutta muuten pitkälti lempääläläislähtöistä toiminta on ollut. Vertaan toimintaamme mielelläni Lempäälän Toivoihin (LeTo), vaikka toimintamme ei niin monipuolista eikä ympärivuotista olekaan. Rekisteröity yhdistys perustettiin, jotta oltaisiin voitu järjestää kiekkokoulu junioreille. Se ei kuitenkaan tänä vuonna vielä onnistunut, Rantanen kertoo.

Ensi kesäksi seura suunnittelee järjestävänsä tossulätkän Lempäälän mestaruusturnauksen. Ideana olisi, että lempääläläiset kokoavat omat porukat omista kylistään.

– Alustavasti mukaan on jo ilmoittautunut joukkueet Hakkarin ulkojäät, Sääksjärven Loiske ja Tuulialan Salama. Tästä tulee vielä hyvä, Rantanen nauraa.

Ensi kesäksi on suunnitteilla toinen NY Rillataan joukkue; NY Rillataan akatemia.

– Meidän mukana on ollut kokeilemassa 1999-syntyneitä pelimiehiä. Yritetään saada toinen nuorempien joukkue ensikaudeksi mukaan turnauksiin. Olisi hienoa tässä luoda jatkuvuutta sekä kannustaa ja auttaa nuorempia. Meillä on kuitenkin rosterissa hienoja äijiä, oman kylän poikia, jotka pelaavat liigaa ja NHL:ää, Rantanen päättää.

Upeita esikuvia ja roolimalleja.

 

Teksti: Tuomas Koivisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?