Taysin etupihahankkeen remontti käynnistyi tällä viikolla

Kulkureitit ja pysäköintipaikat muuttuvat

Havainnekuva Taysin uudesta etupihasta. Suunnittelusta ovat vastanneet Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy sekä Uki Arkkitehdit Oy. Arkkitehdit ovat hyödyntäneet suunnittelussa niin sanottua VALO-suunnittelumenetelmää, joka päästää tilojen käyttäjät tutkimaan rakennuksen ja tilojen toiminnallisuutta ennen niiden valmistumista. – Homma toimii siis vähän pelimaailman tapaan, Mika Suihko Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä kertoo. Kuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Uki Arkkitehdit Oy.

Havainnekuva Taysin uudesta etupihasta. Suunnittelusta ovat vastanneet Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy sekä Uki Arkkitehdit Oy. Arkkitehdit ovat hyödyntäneet suunnittelussa niin sanottua VALO-suunnittelumenetelmää, joka päästää tilojen käyttäjät tutkimaan rakennuksen ja tilojen toiminnallisuutta ennen niiden valmistumista. Kuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Uki Arkkitehdit Oy.

Maanantaina 17. elokuuta käynnistynyt Tampereen yliopistollisen sairaalan etupiharemontti muuttaa kulkureittejä ja pysäköintipaikkoja sairaalan lähistöllä. Tästä viikosta lähtien sairaalan pääsisäänkäynti on Radius-rakennuksessa. Myös pääaula siirtyy vanhalta paikaltaan Sädetiellä sijaitsevaan R-rakennukseen. Radiukseen ajetaan Teiskontieltä Lääkärinkadun kautta. Samasta paikasta kuljetaan myös synnytykseen ja lastentautien päivystyspoliklinikalle. Teiskontien opasteet ohjaavat sairaalassa kävijät oikeaan liittymään.

Ensiapu Acutaan, Tekonivelsairaala Coxaan, Sydänsairaalaan, Silmäkeskukseen, Potilashotelliin, kappeliin ja Finn-Medi -rakennuksissa sijaitseviin toimipisteisiin ajetaan edelleen Teiskontien ja Kuntokadun risteyksestä.

Jos kulkee Taysiin bussilla, Tampereen keskustasta päin tultaessa uutta pääsisäänkäyntiä lähinnä on Perhetukikeskuksen-pysäkki, eli seuraava pysäkki nykyisestä Taysin pysäkistä.

Kaikki remontin alle jäävän etupihan pysäköintipaikat ovat maanantaista alkaen pois käytöstä. Uuden pääsisäänkäynnin läheisyydessä asiakkaiden käytössä on Riviparkki.

Remontti etenee seuraavien vuosien aikana vaiheittain. Ajantasaiset tiedot rakentamisen etenemisestä ja rakentamisen vaikutuksista voi tarkistaa Taysin internetsivuilta.

Kolme uudisrakennusta

Mittavassa remontissa keskussairaalan etupihalle rakennetaan kolme uudisrakennusta. D-rakennukseen valmistuu uusi pääaula ja eri hoitoyksiköitä. D:ssä annetaan hoitoa raskaana oleville, synnyttäjille ja vastasyntyneille sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista kärsiville. Lisäksi siellä toimivat verisuonikirurgia, toimenpideradiologia, laboratorion näytteenotto ja välinehuolto. L-rakennukseen sijoittuu lasten ja nuortenkeskus, N-rakennukseen puolestaan Tays Sydänsairaala.

Edellisten lisäksi etupihalle rakennetaan maanalainen pysäköintihalli. Parhaillaan rakennetaan munuais- ja infektiopotilaille uusia tiloja E-rakennukseen.

Uudisrakennusten valmistumisen jälkeen remontoidaan sairaalan vanhat tilat.

Remontin kokonaiskustannusarvio on noin 330 miljoonaa euroa.

– Rakennamme uudet tilat omaan taseeseemme ja rahoitamme hankkeen itse pääosin 25 vuoden lainalla. Emme siis pyydä kunnilta suoraan rahoitusta investointiin, vaan kunnat osallistuvat investointien rahoitukseen pitkällä ajalla ostamalla meiltä erikoissairaanhoidon palveluja. Investointien rahoituskulut sisältyvät potilaiden hoidon hintoihin yhtenä pienenä osana. Lisäksi toimintaa pystytään investoinnin ansiosta tehostamaan, joten kaikki investoinnin rahoituskulut eivät siirry suoraan hintoihin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen selventää.

 

Teksti: Kristiina Helminen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>