Maksutonta neuvontaa tarjolla

”Jätevesijärjestelmän uusimista ei kannata vitkutella”

Kiinteistöjen omistajille annetaan maksutonta jätevesineuvontaa Lempäälässä ja Vesilahdessa. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvoja on Vesilahdessa syyskuun alkuun saakka ja Lempäälässä lokakuun loppupuolelle.

Neuvontatyön alueet ovat kunnan valitsemia. Neuvonnasta tiedotetaan asukkaita kirjeellä. Neuvoja arvioi, tarvitseeko kiinteistön nykyinen jätevesijärjestelmä kunnostusta sekä kertoo mahdollisesti tarvittavista saneeraustoimista.

Vesiensuojeluyhdistyksen mukaan Pirkanmaalla jo tehtyjen neuvontakäyntien perusteella vain joka kolmas jätevesijärjestelmä toimii tällä hetkellä lain vaatimusten mukaisesti. Moni odottaa lainsäädännön muutosten selviämistä.

Hankevastaava Satu Heino sanoo, että tämä on turhaa.

– Jätevesien puhdistamiseen käytettävät menetelmät ovat samoja, joita on käytetty jo 10–15 vuotta. Keskustelu järjestelmien tehoprosenteista on vähän hassua, sillä eivät ne ole muuttuneet yhtään mihinkään. Vaikka lakia lievennettäisiin, markkinoille tuskin tulisi yhtään sen heikompitehoisia järjestelmiä, Heino huomauttaa.

– Lähinnä kyse on aikajänteestä, missä tahdissa jätevesijärjestelmä tulee laittaa kuntoon. Emme voi elää enää kuten 1960-luvulla, että jätevesillä ei olisi muka mitään ympäristövaikutuksia. Moni Lempäälässä ja Vesilahdessa on jo laittanut järjestelmän kuntoon ja ovat siihen tyytyväisiä.

Vesiensuojeluyhdistyksen mukaan toimiva jätevesijärjestelmä onkin ennen kaikkea satsaus oman lähiympäristön puhtauteen ja viihtyisyyteen.

Neuvontakäynnit ovat asukkaille maksuttomia ja vapaaehtoisia. Neuvonnan rahoittaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ympäristöministeriön haja-asutuksen jätevesineuvonta-avustuksista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?