Santeri Kuusiniemi kirmasi tuplamestariksi

Kuva: Timo Reunanen Santeri Kuusiniemestä tuli kertaheitolla yksi koko Suomen suurimmista pikajuoksulupauksista, kun hän voitti alle 17-vuotisten sarjassa kaksi SM-kultaa ja yhden hopean. Santerin kunnon poppamiehenä on häärinyt valmentaja Janne Viitala.

Kuva: Timo Reunanen
Santeri Kuusiniemestä tuli kertaheitolla yksi koko Suomen suurimmista pikajuoksuplupauksista, kun hän voitti alle 17-vuotisten sarjassa kaksi SM-kultaa ja yhden hopean. Santerin kunnon poppamiehenä on häärinyt valmentaja Janne Viitala.

Nuorten yleisurheilun SM-mittelöistä Kalajoelta kantautui Lempäälään huikeita uutisia, kun LeKi-YU:n koko kauden ajan huippukuntoa esittänyt Santeri Kuusiniemi nappasi kaksi kultamitalia pikamatkoilta sekä kirsikaksi kakun päälle hopeaa sivulajista aitajuoksusta. 16-vuotiaan Santerin ikäsarja on alle 17-vuotiset.
– Ennen kisoja ajattelin, että finaalipaikat olisivat mahdollisia 100 ja 200 metrillä, aitoihin lähdin mukaan puoliksi huvikseni. Kolme mitalia ylittivät kaikki odotukset, kunto oli nyt napissa. Valmentajan ohjeen mukaisesti lepäilin edellisviikon, herkkyys nousi esiin, tuumi tyytyväinen Kuusiniemi urakkansa jälkeen.
Kalajoella olivat loistavat olosuhteet: lämpöä, suotuiset tuulet ja nopea rata. 100 metrillä tuuli tohasi takaa finaalissa kolmen metrin voimalla eli voittoaika 10,84 ei ole tilastokelpoinen. Myös alkueränoteeraus 10,92 oli lievään (2,3) ylituuleen juostu.
– Kautta on vielä jäljellä, joten pääsen vielä useamman kerran 11 sekunnin kimppuun, tuumasi Santeri, jonka virallinen enkka kirjataan vielä tuloksella 11,08.
Kuusiniemen kalenterissa ovat ainakin Ruotsi – Suomi-maaottelu on sekä tulevan viikonlopun Vattenfall-seuracupin finaali.
Puolta pidemmällä matkalla eli 200 metrillä Santeri kellotti lievään vastatuuleen loistavan ajan 22,10 eli Kuljussa asuvasta Kuusiniemiestä tuli kertaheitolla yksi maan pikajuoksun kovista kasvoista aikuisten sarja mukaan luettuna.
Kuusiniemeä valmentaa kokenut Janne Viitala, joka löytää suojatistaan jopa amerikkalaistyylisiä piirteitä.
– Santeri on rento jenkkityyppi, jolle urheilu ei ole rypyssäotsin tapahtuvaa pakkopullaa. Kalajoellakin oli tärkeää päästä vähän välillä biitsille rentoutumaan kisojen välissä. Santeri on tunnollinen treenaaja, mutta esimerkiksi voimaharjoittelua on tehty vielä maltilla, todella pienillä painoilla.
Kuusiniemellä kulkee yleisurheilun rinnalla toisena lajina jalkapallo, jota hän pelaa LeKi-futiksen B-nuorissa. Ura futiksessakin jatkuu.
– Totta kai pelaan kauden loppuun ja melko varmasti ensi kaudellakin. Monipuolisuus on vain hyvästä, ja voihan jalkaan kolahtaa vaikka koulun pihassa, jos loukkaantumisia alkaa pelätä, tuumaa Lempäälän lukion kakkosluokkalainen. Myös valmentaja Janne Viitala nostaa kannustavan peukun pystyyn jalkapallon pelaamiselle.
Aitajuoksussa hopea tuli 110 metrin matkalta ajalla 14,22.
– Aitoja olen treenannut satunnaisesti ja ennen SM-kisoja olen käynyt tänä kesänä kaksissa kisoissa.
Klaara Leponiemi toi neljännen mitalin LeKi-YU:lle 17-vuotisten 300 metriltä. Hitaasti ja taktisesti viisaasti kiiruhtanut Klaara oli hopealla, mainiolla ajalla 10.20.
Noora Leppimaa oli samassa ikäluokassa 400 metrin finaalissa hienosti seitsemäs ajalla 63,32. Alkuerässä ratakieppi sujahti Nooralla puoltatoista sekuntia nopeammin. Juuso Petäjäsuon kuula kaarsi 12,67, millä lohkesi 9. sija.
Nuorempi ikäsarja eli 14 – 15-vuotiaat matkasivat kisailemaan hiukan vielä Kalajokea pohjoisemmaksi eli Ouluun. Sieltä Lempäälään tuli yksi nelossija ja iso tukku muita mukavia pistesijoituksia.
Nea Karppinen aitoi 80 metrin aidat loistavasti aikaan 11,64, mutta harmittavat kaksi sadasosaa erotti Nean pronssista. 300 metrin aitamatkalla Karppinen oli seitsemäs.
Pitkillä juoksumatkoilla Aleksi Kivelä, Johanna Ranta, Anniina Mahkonen ja Leevi Keronen pitivät mainiolla tavalla lempääläisvärejä lähes kärkitaisteluissa esillä. Johanna Ranta oli viides 2000 metrillä enneätysajallaan 6.54 ja 800 metrillä kahdeksas ajalla 2.24. Aleksi Kivelä ja Leevi Keronen olivat 15-vuotisten 2000 metrillä sijoilla 8. ja 9. liki identtisillä ajoilla 6.08 tuntumaan.
Anniina Mahkosen urakasta loppusijoituksiksi tulivat ikäsarjassa alle 15-vuotiaat 800 metriltä 11. sija ajalla 2.25 ja 200 metrillä 13. sija ajalla 7.11.
Tomy Nurmesniemen kisat sujuivat siten, että 14-vuotisten sarjassa tuli kaksi pistesijaa: 100 metrin aidoista kuudes sija ajalla 14,90 ja pituudesta 8. sija tuloksella 5.30.
Jasmin Juujärven keihäs kaarsi 33,01, millä tuli 14-vuotisten 14. sija.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?