Renkaanvalmistajasta huippujohtajaksi ja tekniikan tohtoriksi

Sirkka Hagmanin sinnikkyys hakee vertaistaan

33Sirkka Hagman 1

Tuoreen tohtorinhatun lisäksi Sirkka Hagmanilla on ylioppilaslakki sekä teekkarilakki. Kaikki akateemiset opintonsa hän on tehnyt työn ohessa.

Sirkka Hagman aloitti työuransa teknisellä alalla kirjaimellisesti tehtaan lattiatason töistä renkaiden valmistajana Nokian Renkaiden palveluksessa. Nyt hänellä on yli 30 vuoden kokemus esimiestehtävistä, ja viimeisin saavutus työuralla on tekniikan alan väitöskirja. Hagman väitteli kesäkuussa tohtoriksi.

Eikä tässä vielä kaikki. Lempäälässä asuvalla Sirkka Hagmanilla on yhteensä kaksi ammattitutkintoa ja neljä akateemista tutkintoa. Hänen tarinansa on kiehtova kertomus siitä, mitä voidaan saavuttaa sinnikkyydellä.

Tosin ei Hagman ole suunnitellut uraansa tai opintojaan kovin systemaattisesti. Asiat ovat lähinnä tapahtuneet. Aikoinaan hän aloitti oppikoulun jälkeen lukio-opinnot, mutta nuori nainen tuumi kuitenkin koulun alettua, että lukio ei ole häntä varten. Hän lähti opiskelemaan laborantiksi ammattikouluun.

– En edes muista, että miksi hain sinne, vaikka minun oli tarkoitus tehdä ylioppilastutkinto. Ehkä sain peruutuspaikan, Hagman muistelee.

Rankka kolmivuorotyö

Joka tapauksessa yksi iso syy ammattiopinnoille oli uusi poikaystävä, joka niin ikään aloitti opinnot ammattikoulussa. Nuoret olivat jo yhteiskoulussa samalla luokalla ja alkoivat seurustella 15 vuoden iässä.

Laborantti teki valmistuttuaan koulutustaan vastaavia töitä pari vuotta, mutta sitten jo vakituisen aseman poikaystävänä saavuttanut kumppani lähti opiskelemaan teknilliseen oppilaitokseen. Ja morsmaikku seurasi taas esimerkkiä.

Kohta taskussa olivat myös prosessiteknikon paperit. Ajat olivat kuitenkin ankeat nuorelle vastavalmistuneelle. Työpaikka löytyi Nokian Renkaiden palveluksesta renkaiden kokoajana. Työ ei vastannut koulutusta, mutta vaihtoehtoja ei tuohon aikaan ollut.

– En sopeutunut kolmivuorotyöhön. Yövuorot olivat minulle tosi rankkoja, sillä en osannut kääntää sisäistä kelloani niin, että olisin pystynyt nukkumaan päivisin. Se oli vaikeaa sekä fyysisesti että henkisesti.

Tutkintoa toisen perään

Samaan aikaan tehtaalla aloitti tuotannon käytännön töissä myös kymmenkunta muuta teknikkoa. Sirkka Hagman oli heistä ainoa, joka jaksoi työssä puolta vuotta pidempään.

– Olen sinnikäs enkä luovuta helpolla. Tämä on varmastikin kovia kokeneen äitini perintöä. Urakka- ja vuorotyön takia olin kuitenkin työssäni usein puolipökerryksissä.

Työn rankkuus oli iso syy siihen, että rengastyöntekijä lähti jatkamaan opintojaan työn ohella. Toiveissa oli päästä esimiestehtäviin, joihin hän oli tähdännyt suorittaessaan prosessiteknikon tutkinnon.

Plakkariin tuli ensin ylioppilastutkinto aikuislukiosta. Sitten hallintotieteiden maisterin tutkinto, jota seurasivat lisensiaatin tutkinto sekä diplomi-insinöörin opinnot ja lopulta tekniikan alan väitös.

Kaiken tämän Hagman on tehnyt työnsä ohella. Opintovapaata hän ei ole pitänyt. Miten ihmeessä tämä on mahdollista?

– Olen oppinut opiskelemaan arjen lomassa limittäisesti ja lomittaisesti muiden töiden ohessa. Osaan hyödyntää pienenkin hetken opiskeluun. Opintojen myötä lukutekniikkani on kehittynyt, ja osaan erottaa, mitkä asiat ovat tärkeitä.

Väitös kunnianosoitus puolisolle

Hagmanin väitöksen nimi on Oppivan organisaation kehittäminen osaavaksi organisaatioksi: tapaustutkimus suomalaisessa teollisuusyrityksessä. Hänellä oli työhön materiaalia 20 vuoden ajalta Nokian Renkaiden palveluksesta. Tuoreen tohtorin mukaan on poikkeuksellista, että tekniikan alan väitöksen tekijällä on materiaalia niin pitkältä ajalta.

Väitöskirjan tekeminen siinteli Hagmanin mielessä jo 90-luvun lopulla. Kirjoitustyön hän teki lopulta parissa vuodessa rakkaan puolison menehdyttyä kolme vuotta sitten.

–Väitöskirjan saaminen valmiiksi on kunnianosoitus miehelleni. Hän tuki minua aina opinnoissani.

Elämä hakee vielä uomiaan puolison poismenon jälkeen. Golfharrastus on jäänyt vähemmälle, kun ei ole enää tuttua pelikaveria.

Avioliitossa syntyi nyt 28-vuotias poika. Hän opiskelee tällä hetkellä liikunta-alaa, joten ainakaan toistaiseksi hän ei seuraa äitinsä jalanjälkiä tekniikan ja johtamisen alalla.

Uudet haasteet työelämässä pitävät Sirkka Hagmanin kiireisenä. Puutarhan hoitaminen, talon kunnostustyöt ja ajan salliessa lukeminen ovat mieluisia harrastuksia.

 

33Sirkka Hagman 2 33Sirkka Hagman 3 33Sirkka Hagman 4

Yksi kommentti

  1. Harri Järvinen

    Heh, kun vain tietäisitte kuinka asiat ryssitiin kun 2009 Nokian Renkaat pisti tuulemaan ja YT neuvottelut pistettiin päätökseen.

    Että sinällään ihmettelen kuinka tuo voi olla HR enään missään sillä tuolloin nähtiin että miten asiat hoidetaan niin ala arvoisesti että huh huh.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?