Uusi isompi paineviemäri Kirkkojärveen

Lempäälän Vesi -liikelaitos on rakennuttamassa Kirkkojärven Kirkkolahden alitse uutta paineviemäriä. Nykyinen Hemminkilän pumppaamolta lähtevä muovinen 180 millimetrin paineviemäri on huonokuntoinen ja kapasiteetiltaan riittämätön. Lempäälän Vesi -liikelaitos hakee lupaa paineviemärin rakentamiseksi vesistöön sekä siihen liittyvään ruoppaukseen.

Lausunnossaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle Lempäälän ympäristöjaosto esittää, että hakijalta tulee edellyttää riittävät pohjatutkimukset suunnitteluvaiheessa. Erityisesti on tutkittava ruopattavan alueen haitta-aineet. Tutkimuksen tulokset on toimitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Hanke on tarkoitus toteuttaa 2016–17 sulan veden aikaan, mutta veneilykauden ulkopuolella. Hankkeen toteutuksen arvioidaan kestävän noin  puolitoista kuukautta.

Uuden putken sisämitta on noin 200 millimetriä ja sen mitoitusvirtaama on 40 litraa sekunnissa.

Paineviemäri rakennetaan nykyisen paineviemärin linjausta mukaillen. Paineviemäri asennetaan upottamalla ja painottamalla pohjaan. Rantavyöhykkeellä putki upotetaan kaivantoon. Viemäriputkilinjan kokonaispituus vesistössä on noin 1 600 metriä.

Vanha viemäri jää asennuksen jälkeen vedellä täytettynä pohjaan.

Kaivantoa varten ruopattavaa sedimenttiä on arviolta 3 000 kuutiota. Sedimentti laitetaan putken asennuksen jälkeen takaisin kaivantoon.

Hakemuksen mukaan putken rakentamiseen liittyvät ruoppaus-, täyttö- ja rakentamistyöt eivät aiheuta pysyviä tai laaja-alaisia muutoksia vesistössä. Työt aiheuttavat tilapäistä veden samentumista.

Ympäristöjaosto esittää myös, että urakan mahdolliset vaikutukset Kirkkojärven rannoilla kasvaviin kynäjalaviin on otettava huomioon. Kaivutyöt on tehtävä riittävän etäällä kynäjalavista niin, että niiden kasvuympäristö pysyy muuttumattomana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?