Olkinen kylänraitti

Parempi olki lähellä kuin heinä kaukana, sanoo vanha sananlasku. Ehkä niin, mutta nykyaikana olki ei kuulu ainakaan katukuvaan, vaikka niin on kuluvalla viikolla päässyt käymään ainakin Lempäälän kunnan keskustassa.
Vilja on kypsynyt helteillä vauhdilla, ja maanviljelijät ovat päässeet paikka paikoin aloittamaan puintityöt. Satoa korjataan, jyvät otetaan talteen ja olkisilppuakin kuskataan traktorien kyydissä.
Oljen kuljettamisessa ja kuormaamisessa on oltava tarkkana, sillä peräkärryn kyydistä vauhdissa tielle ja pientareille varisseet oljen pätkät voivat pahimmillaan muodostaa vaaratekijän liikenteessä. Olkimassa on erittäin liukas auton ja polkupyöränkin renkaan alla. Kuljettajalla on aina vastuu kuormaamisesta.
Vaikka säiden lämpeneminen elokuussa on nopeuttanut viljelykasvien kasvua ja kehitystä, kasvukausi on edelleen kaksi viikkoa keskimääräisestä jäljessä. Myöhään kylvettyjen kasvustojen kehitys on jope kolme viikkoa myöhäisessä tavanomaisesta aikataulusta.
Traktorikyytiä on siis runsaasti luvassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?