Neljännesvuosisata kunnallista ystävyyttä

Lempääläläisretkeläiset osallistumassa ohjatulle kaupunkikävelylle. Kuva: Sinikka Kilpinen

Lempääläläisretkeläiset osallistumassa ohjatulle kaupunkikävelylle. Kuva: Sinikka Kilpinen

 

Lempäälästä matkasi 19.–24. elokuuta lähelle Balaton-järveä unkarilaiseen ystävyyskunta Tapolcaan peräti 40 hengen joukko juhlistamaan Lempäälän ja Tapolcan ystävyyskuntasuhteen 25-vuotisjuhlaa.

Lempäälän kunnan virallisia edustajia oli juhlallisuuksissa viisi, mukana uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö. Lempäälän Suomi-Unkari seuran ryhmässä oli 17 henkeä. Lisäksi mukaan lähti Lempäälän seurakunnan 18 esiintyjän kuoro, Pyhän Birgitan laulajat, joka piti puolen tunnin  konsertin juhlalavalla. Kuoroa johti kanttori Terhi-Tuulia Keränen.

Matkalla oli monenlaisia tarkoituksia. Yksi tärkeimmistä oli juhlistaa sitä, että Lempäälän ja Tapolcan ystävyyskuntasuhteen allekirjoittamisesta tuli kuluneeksi 25 vuotta. Juhlat haluttiin järjestää sekä Lempäälässä, jossa tapolcalaisdelegaatio vieraili juhannuksen jälkeen, sekä Tapolcassa, jossa Tapolcan kaupunginvaltuuston myönsi nyt Lempäälän Suomi-Unkari Seuralle edesmenneen pormestarin János Àcsin nimeä kantava mitali. Pitkäaikaista Tapolcan ystävää, kirjailija-toimittajaa ja seuran puheenjohtajaa Ritva Mäkelää muistettiin myöntämällä hänelle henkilökohtaisena huomionosoituksena Tapolcan kunniakansalaisuus. Mäkelä piti kiitospuheensa unkariksi kertoen käyneensä Unkarissa  vuodesta 1979 ja Tapolcassa noin 50 kertaa sekä opiskelleensa unkaria Debrecenin kesäyliopistokurssilla 1982 sekä sen jälkeen seitsemällä Budapestin Kalevala ystävyyspiirin kielileirillä neljässä eri maassa.

Elokuun 20. päivä vietetään Tapolcassa Unkarin kolmesta kansallispäivästä tärkeintä, valtion perustajalle kuningas Tapani Pyhälle omistettua kansallispäivää, joka on samalla uuden sadon ja uuden leivän juhla. Tapolcassa järjestetään perinteisesti samaan aikaan juhlaviikko, jonne Lempäälän kunnan edustajat ovat jo muutaman vuoden ajan osallistuneet.

Tapolca­päivien (18-­23.8.) ajan oli tanssiryhmien ja kansanlaulukuorojen esityksiä Tasavallan aukiolla. Sitä reunustavalla kadulla oli koko ajan markkinakojuja, ruokakioskeja sekä tarjolla juomia ja käsitöitä.

Sunnuntaina oli vuorossa vuosittainen monen kymmenen joukkueen  lihapatakilpailu, jolloin lempääläläiset saivat lounaansa Tapolcan Suomen-ystävien piirin pörköltpadasta.

Kaupat olivat juhlapyhien vuoksi paljolti kiinni, mutta matkalaiset saattoivat tehdä oswtoksia Tótin torilla, jossa oli myynnissä mm. kotitekoista makkaraa ja juustoa. Illanvietoissa tulivat tutuksi myös palinka- ja viininmaistajaiset.

Lempääläläisiä oli 25-vuotisjuhlaan pyydetty  kertomaan Lempäälän historiaa ja matkalla olleet toteuttivat sen kuvaelmana, jossa esiintyi kymmenkunta Lempäälän historian henkilöhahmoa kapinoitsija Davidista piika Pirkittaan sekä kirkkoherra Erik Edneristä Augusta Uotiin. Esiintyjiä oli kaikista kolmesta suomalaisryhmästä: muun muassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma oli itsenäisyyssenaattori Juhani Arajärvi. Kaikilla oli rooliin sopivat asut, ja rekvisiitan kokoamisessa apuna toimivat muun muassa lempääläläiset Maritta ja Jouko Huurne, jotka olivat tulleet kesämökilleen jo viikkoa aikaisemmin.. Kertojina olivat Tapolcan suomen ystävien yhdistyksen puheenjohtaja Edit Bolla ja Ritva Mäkelä vuorotellen unkariksi ja suomeksi. Pyhän Birgitan laulajat -kuoro  esiintyi juhlassa laulaen Eino Koskimiehen jo melkein unohtuneen Lempäälän laulun. Kauniisti pukeutuneen kuoron unkarinkielinen esitys sai paikallisen yleisön haltioihinsa.

 

Tasavallan aukiolla seppä takoi raudasta ruusuja. Kuva: Sinikka Kilpinen

Tasavallan aukiolla seppä takoi raudasta ruusuja. Kuva: Sinikka Kilpinen

Kuntalaisena ystävyyskuntamatkalla

Mukana Tapolcan matkassa oli ensikertalainen, käsityöyrittäjä Tarja Matikainen. Hän sanoo suuresti nauttineensa Lempäälän Suomi-Unkari Seuran matkasta, josta kuuli ystävältään Susanna Leppäseltä.

– Opiskelin aikoinaan nuorena tyttönä Oulun kotiteollisuuskoulussa ja pääsin silloin käymään sen unkarilaisessa ystävyyskunnassa, Balatonin rannalla sijaitsevassa Siofokissa. Haaveenani on siitä asti ollut päästä uimaan toisen kerran Balatonilla. Se toive toteutui nyt!

Ideaparkissa toimivan käsityöliikkeen yrittäjä oli pyynnöllään saanut Ritva Mäkelän mahduttamaan ohjelmaan vierailun käsityöliikkeessä nimeltä Eletfá (suom. Elämänpuu). Matikaisen tarkoitus oli tutkailla mahdollista yhteistyön virittelyä ja vaihtaa yhteystietoja alan ihmisten kanssa.

– Se on Mummola-lahjapuotiamme vastaava, kahdentoista käsityöläisen yhteenliittymä, joka myy liikkeessä tuotteitaan. Oli ilo tutusta heihin ja heidän toimintatapoihinsa. Olisi hienoa pitää yhdessä joskus workshopia tai käsityökursseja. Löydettiinkin yhteinen sävel. Katsotaan, mitä seuraa, sanoo Matikainen mainiten, että jokainen kuntalainen voi tuoda panoksensa ystävyyskuntien väliseen yhteistyöhön. Se on itsestä kiinni.

– Matkaseura on mukavaa, ihmiset Unkarissa ystävällisiä ja hintataso edullinen, hän vinkkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?