Moottoripajassa voi vaihtaa syyläreitä ja ajatuksia

Tarkkaa hommaa. Tomi Rantamäki huoltaa. Kuva: Katariina Rannaste

Tarkkaa hommaa. Tomi Rantamäki huoltaa. Kuva: Katariina Rannaste

Neljä nuorta miestä rassaa mopoja. Ympärillä hyörii kiinnostuneita kavereita. Kahvi on juuri tippunut ja radiossa soi Amorphis.

– Hommia tehdään kädet koneöljyssä, tuumaa erityisnuorisotyöntekijä Päivi Härkönen touhua katsellessaan.

Viime keväänä Lempäälässä toimintansa aloittaneella moottoripajalla korjataan ja huolletaan mopoja. Halkolassa, monitoimikeskuksen tiloissa toimivan pajan kävijöiden määrä on vaihdellut kolmen ja kuuden välillä, mutta toissa torstai-iltana paikalla oli rassailemassa tai seuran vuoksi  peräti kymmenkunta nuorta miestä.

Syykin parveilulle selvisi: tulossa oli mopomiitti. Tampereella aika ajoin järjestettäviin kokoontumisajoihin osallistuu satoja mopoilijoita ja mopoautoilijoita. Menopelien kunto olikin siis syytä tarkistaa, ettei mopo jättäisi miitissä tien päälle.

– Olemme kaveriporukalla menossa. Osallistumme miittiin ensimmäistä kertaa. Siellä ajatuksena on, että joku ohjaa ja muut seuraavat, tietää 15-vuotias Roni Nieminen Sääksjärveltä kertoa.

– Moottoripajalle tulin nyt ensimmäistä kertaa. Kaveri kertoi, että täällä on tällainen ja ajattelin, että miksei, kun kilven telinekin on rikki. Meitä lähti tänne useampi yhteistuumin, hän selvittää.

moottoripaja1

Roni Niemisellä työn alla oli uusi kilven teline. – Otan vanhan rikkinäisen pois, teen uuden ja lisäilen ruuveja, kun ne ovat tippuilleet ajaessa, Nieminen kertoo. Matti Parkko jeesaa. Kuva: Katariina Rannaste

Niin ikään 15-vuotias sääksjärveläinen Tomi Rantamäki oli tullut tekemään Derbilleen perushuoltoa.

– Tätä ennen olen itse tehnyt kaikki huollot kotona. Nyt lähdin paikan päälle, kun täällä on kavereita ja enemmän työkaluja kuin kotona.

– Ihmeempää korjattavaa ei tällä kertaa löytynyt, mutta kohta voi jotain ollakin. Mopot ovat vähän arvaamattomia, Rantamäki hymähtää.

Toimintaa moottoripajalla on torstai-iltaisin, jolloin paikalla on kunnan nuorisopalveluiden ohjaaja kahvia keittämässä sekä ovien sulkemisesta ja siivoamisesta huolehtimassa. Koneenlaitossa jeesaavat Matti ”Masa” Parkko ja Asko Räikkä.

Yleensä pajalle tullaan kiinnittämään rikkoutuneita tai pudonneita osia tai tekemään öljynvaihto. Pajalla voi työstää myös pajan yhteistä projektia, kisamopoa.

Mopojen viritykseen pajassa ei kannusteta, nuorten elämään liittyvissä asioissa kyllä.

– Mopon rassailun ohessa tulee kuultua juttuja, mitä heillä on mielen päällä. Tai puheeksi voi tulla asia, mikä nuoria sillä hetkellä askarruttaa tai kiinnostaa. Ja saattaa olla, että jos joku on lahjakas moottoripuolella, häntä voi rohkaista, että ehkä alaa kannattaisi lähteä opiskelemaan, Härkönen kertoo.

– Apuja saa moponhuoltoon ja kysyä saa kaikenlaista, hän tiivistää.

 

 

Mikä moottoripaja?

Moottoripajan toiminnasta vastaa Lempäälän Ohjaamo/etsivä nuorisotyö.

Moottoripaja-hanketta organisoi Nuorten Keskus, joka on valtakunnallinen, kristillisen nuorisotyön palvelujärjestö.

Toiminnan sisältöihin kuuluu liikennekasvatus, kouluopintojen tukeminen, syrjäytymisen ehkäisy ja sosiaalinen vahvistaminen.

Toimintaa on torstai-iltaisin klo 18-20 Monitoimikeskuksen tiloissa (Halkolantie 16).

Pajalla huolletaan ja korjataan nuorten omia mopoja, mopoautoja ja moottoripyöriä.

Kävijät ovat keskimäärin 15-vuotiaita, tyttöjäkin käy.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?