Päivi – epäonnen satelliittihaukka

 

Vuokko Heikkilä tarkastelee iloisena Mikko Honkiniemen rengastamaa neliviikkoista mehiläishaukan poikasta. Elokuun pitkä lämpöaalto oli tämän poikasen pelastus, toisin kuin Saastojärven pesällä, jossa poikaset joutuivat kanahaukan kitaan. Poikasen kupu pullotti emojen tuomista ampiais- ja mehiläistoukista. Poikasen vasemmassa jalassa on lukurengas CV5, joka voidaan lukea hyvällä optiikalla kaukaa.

Vuokko Heikkilä tarkastelee iloisena Mikko Honkiniemen rengastamaa neliviikkoista mehiläishaukan poikasta. Elokuun pitkä lämpöaalto oli tämän poikasen pelastus, toisin kuin Saastojärven pesällä, jossa poikaset joutuivat kanahaukan kitaan.
Poikasen kupu pullotti emojen tuomista ampiais- ja mehiläistoukista. Poikasen vasemmassa jalassa on lukurengas CV5, joka voidaan lukea hyvällä optiikalla kaukaa.

Vesilahden Saastonkulmalla 13.8.2013 satelliittilähettimellä valjastettu mehiläishaukkanaaras ” Päivi” on epäonnen lintu. Vielä kesä 2013 sujui onnellisten tähtien merkeissä ja Saastojärven pesällä kasvoi kaksi potraa mehiläishaukan poikasta.

Pesintää seurannut Päivin syysmuutto jatkui aina Etelä-Afrikkaan saakka, kauimmaksi kuin yksikään mehiläishaukka koskaan. Valitettavasti Päivi arvioi talvialueen ja paluumatkan väärin, sillä Vesilahdelle palattiin vasta 27.6. 2014, eli liian myöhään. jonka vuoksi Päivi lenteli Saastojärven reviirillään kesän pesimättä.

Viime syksynä Päivin syysmuutto ohjautui jälleen samalle Eteä-Afrikan talvehtimisalueelle. Edellisvuodesta Päivi oli kuitenkin viisastunut ja palasi Vesilahdelle 2.6. 2015, hieman myöhässä, mutta pesintä kuitenkin aloitettiin ilmeisesti vanhan tutun koiraan kanssa.

Mikko Honkiniemi kävi tarkastamassa heinäkuussa mehiläishaukkaparin pesimätilanteen. Pesässä oli kaksi pariviikkoista untuvikkoa, joten kaikki näytti hyvältä, sillä emot olivat löytäneet hyvin ampiaistoukkia poikasten ravinnoksi.

Mikon hälytyskellot alkoivat kuitenkin soida, kun satelliitti paikansi Päivin matkanneen 4.8. Kirkkonummelle ja matka jatkui 6.8. jo Karjalan kannaksella! Päivin olisi pitänyt olla vielä pesäreviirillä ruokkimassa lentokyvyttömiä poikasiaan.

Rengastajan kavutessa Päivin kuusipesälle tarkastuskäynnille paljastui paha aavistus. Pesintä oli tuhoutunut kanahaukan vierailun seurauksena. Pariviikkoisista untuvikoista oli enää muutama untuva jäljellä! Pesätuhon seurauksena Päivi jätti heti Vesilahden taakseen.

Mehiläishaukan pesintöjä tuhoutuu valitettavan paljon. Vesilahden Laukon mehiläishaukkareviirikin autioitui kanahaukan syötyä poikaset. Luonto näytti kasvonsa. Pesätuhoja aiheuttaa myös näätä ja huuhkaja. Tavallisin tuhon aiheuttaja on kuitenkin poikasten nälkäkuolema. Tänä kesänä yhdenkään satelliittimehiläishaukan pesintä ei onnistunut kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi.

Mehiläishaukka munii vain kaksi munaa ja monesti vain yksi poikanen selviää maailmalle. Mehiläishaukka on kuitenkin pitkäikäinen laji, mikä mahdollistaa pienen poikastuoton. Suomessa rengastetun mehiläishaukan ikäennätys on 15 vuotta, Saksassa 29 vuotta.

 

Hannu Järvinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?