Kahvipaketit ottavat kantaa

Kahvipakettien ripustus alkoi maanantaina. Kaisa Hietaniemi kertoo vanhan rautatiesillan kiehtoneen häntä pitkään. – Mutta en ole ikinä tehnyt mitään tällaista, sosiaalisen sirkuksen ohjaajana tunnettu Hietaniemi kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Kahvipakettien ripustus alkoi maanantaina. Kaisa Hietaniemi kertoo vanhan rautatiesillan kiehtoneen häntä pitkään. – Mutta en ole ikinä tehnyt mitään tällaista, sosiaalisen sirkuksen ohjaajana tunnettu Hietaniemi kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Puhe turvapaikanhakijoista ja maahanmuutosta on käynyt viime viikkoina Suomessa kiivaana. Lempääläläinen Kaisa Hietaniemi on halunnut ottaa kantaa rasismikeskusteluun ja ripustanut Hakkarin vanhalle rautatiesillalle roikkumaan kahvipaketteja. Sahanpurulla täytetyt paketit roikkuvat siimoista usean metrin korkeudessa.

– Työn nimi on 284 tuliaista. Kahvipaketti on perinteinen suomalainen tuliainen, ja 284 on määrä, minkä verran Lempäälässä on pakolaisia tai maahanmuuttajia, siis ei-kantasuomalaisia, Hietaniemi selvittää teoksen taustoja.

– Koen Lempäälän olevan suvaitseva paikka. En ole havainnut täällä rasismia. Tosin viime aikoina maahanmuuttokeskustelu on saanut aivan uuden ulottuvuuden, jota sosiaalisessa mediassa lietsotaan.

Kuvataideinstallaatio on Kaisa Hietaniemen tanssi-innostamisen opintoihin liittyvä nykytaideosion opinnäytetyö. Ripustus alkoi maanantaina ja installaatio valmistuu tämän viikon aikana.

– Haluan samalla haastaa lempääläläiset lahjoittamaan kahvipaketin verran rahaa Syyrian lapsille Unicefin nettisivujen kautta.

Kahvipakettien keräämisessä, täyttämisessä ja ripustamisessa on auttanut kumppani Antti-Jussi Kortesoja. Paikalliset yritykset ovat lähteneet mukaan taidetyöhön. Metsä-Tappura lahjoitti Hietaniemelle sahanpurut ja Lauta Oy ripustukseen tarvittavia rimoja.

Antti-Jussi Kortesoja auttoi ripustustöissä maanantaina. Kuva: Katariina Rannaste

Antti-Jussi Kortesoja auttoi ripustustöissä maanantaina. Kuva: Katariina Rannaste

– Lisäksi eräs yksityishenkilö lahjoitti minulle tyhjiä kahvipusseja, kun huomasimme vain hetkeä ennen ripustusta niitä puuttuvan.

Kahvipaketit roikkuvat Niemenkoskentien päässä sijaitsevasta sillasta taiteilija Kaarina Kaikkosen hengessä, jonka miesten pikkutakeista tehty työ on ollut esillä Tampereella Satakunnankadun yllä Finlaysonin alueella.

Erilaisia kommentteja työstä kuului jo ripustusvaiheessa maanantaina ohikulkijoilta, mutta niitä Hietaniemi osasikin odottaa, ja toivoo.

– Tämä on myös pohdintaa siitä, miten taide voi herättää keskustelua.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?