Päiväretki Vesilahden luontoon: Kirkonkylän ympäristö

Näyttävät suojamuurin jäännöksiltä ja ovatkin sitä. Linnankalliolla sijaitsi toinen Vesilahden kahdesta viikinkiajan pakolinnasta. Kuva: Arto Hämäläinen

Näyttävät suojamuurin jäännöksiltä ja ovatkin sitä. Linnankalliolla sijaitsi toinen Vesilahden kahdesta viikinkiajan pakolinnasta. Kuva: Arto Hämäläinen

Linnankallio

Kaakila on pitkä, luoteeseen pistävä niemi kirkonkylän itäpuolella Lempäälän rajan tuntumassa. Aivan niemen nokassa Toutosenselän rannalla sijaitsee toinen Vesilahden kahdesta linnavuoresta, Linnankallio. Onkemäellä sijaitsevan Linnavuoren tavoin Linnankalliokin lienee osa viikinkiaikaista pakolinnojen ketjua. Merkkinä noista ajoista on vielä havaittavissa puolustusmuurien kivisten alaosien jäänteet kallion lounaisrinteessä.

Polku Kaakilantieltä ylös kalliolle on jyrkähkö mutta hyväkuntoinen ja viitoitettu. Alhaalla tien varressa on opastaulu, josta selviää kohteen perustiedot. Kallion laen metsä on valoisaa, mäntyvaltaista kangasta jäkälämattoineen ja mustikkavarvikkoineen. Laella kasvaa myös kiinnostavan muotoisia käärmekuusia. Näköala äkkijyrkästi Toutoseen putoavalta koillisseinämältä on kaunis ja siitä voi nauttia vaikkapa eväitä syöden pöydän ääressä.

Kirkkolahti kirkonkylän ja Kaakilan välissä tarjoaa suojaa ja ravintoa monille lintulajeille. Kuva: Arto Hämäläinen

Kirkkolahti kirkonkylän ja Kaakilan välissä tarjoaa suojaa ja ravintoa monille lintulajeille. Kuva: Arto Hämäläinen

Kirkkolahti

Kaakilan ja kirkonkylän välinen Kirkkolahti on matala, ruovikkorantainen Pyhäjärven lahti. Alue ja erityisesti sen itäosat ovat muuttavien kahlaajalintujen suosiossa tarjoten ravintoa ja suojaa. Kahlaajista on tavattu ainakin suosirri, pikkusirri, isosirri, lapinsirri, kuovisirri. Kaulushaikara on myös pesinyt alueella.

Kirkkolahden itäosat on helppo tavoittaa Kaakilantieltä käsin Ilmainmäen kohdalla. Veneellä ruovikkorantoihin tutustuminen on kaikkein helpointa.

Matala Sakoistenlahti piileskelee monin vaikoin leveän ruovikkovyöhykkeen takana. Rautialantieltä koko vesialue on nähtävissä yhdellä kertaa. Kuva: Arto Hämäläinen

Matala Sakoistenlahti piileskelee monin vaikoin leveän ruovikkovyöhykkeen takana. Rautialantieltä koko vesialue on nähtävissä yhdellä kertaa. Kuva: Arto Hämäläinen

 

Sakoistenlahti

Edellisen kohteen tavoin Sakoistelahtikin on matala ruovikkolahti. Alueella on havaittu pesivän muun muassa kaulushaikara, kalatiira, kultarinta ja rytikerttunen. Vene on jälleen paras kulkuneuvo, mutta sen puuttuessa alueen tutustuminen onnistuu kohtalaisesti myös Lammasniemestä käsin. Myös Rautialantieltä Kurjen tilan kohdalta avautuu kaunis näköala peltojen yli Sakoistenlahdelle.

 

Kurhiannokka

Rautialantieltä erkanee Korpiniementie, joka loppupäässään nimellä Kurhiannokantie päättyy keskelle sankahkoa kuusimetsää, josta Pyhäjärven kimmellys tosin ei ole kaukana. Kartasta katsoen Kurhiannokka vaikuttaa ahtaalta niemennokalta, jossa ei kesäasukkaita häiritsemättä juuri pysty liikkumaan. Paikka kuitenkin yllättää kulkijan metsäisellä rauhallisuudellaan. Mökkipihat on helppo välttää, kun ei kulje pitkin rantaviivaa.

Lehtomaista kangasmetsää kasvava Pyhäjärven niemi on varjoisa, tiheäkasvuinen ja kaatuneine puineen myös tavallista talousmetsää hieman vaikeakulkuisempi. Keskellä niemi kohoaa kummuksi, avokallioksi, jonka itäpuolella kasvaa harvinaisen laaja pähkinäpensaskasvusto, jossa isoja pensaita on noin viisitoista. Mökitöntäkin rantaviivaa visakoivuineen löytyy ja sieltä aukeavat näköalat Katajasaaren ja Korpisaaren suuntaan.

 

Pähkinäpensas viihtyy Vesilahdessa muuallakin kuin Laukonhaassa. Kurhinnokassa kasvaa usean suuren yksilön ryhmä pienellä alueella. Kuva: Arto Hämäläinen

Pähkinäpensas viihtyy Vesilahdessa muuallakin kuin Laukonhaassa. Kurhinnokassa kasvaa usean suuren yksilön ryhmä pienellä alueella. Kuva: Arto Hämäläinen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>