Tukiperheitä ja -henkilöitä tarvitaan yhä enemmän

Tukiperhe ottaa lapsen mukaan arkeen

Sari Haapakangas on avannut ovensa viidelle tukilapselle. Lisäksi perheessä on pitkäaikaisia sijoituslapsia. Marjo Taipale toivoo lisää tukiperheitä mukaan toimintaan. Kuva: Katariina Onnela

Sari Haapakangas on avannut ovensa viidelle tukilapselle. Lisäksi perheessä on pitkäaikaisia sijoituslapsia. Marjo Taipale toivoo lisää tukiperheitä mukaan toimintaan. Kuva: Katariina Onnela

– Aivan tavallisia ihmisiä ja perheitä, joilla olisi tilaa, aikaa ja mielenkiintoa.

Näin kuvailee Lempäälän lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Marjo Taipale tukiperheiden ja -henkilöiden vaatimuksia.

Lempäälässä etsitään parhaillaan lapsille uusia tukiperheitä ja -henkilöitä alati kasvavaan tarpeeseen. Huhtikuussa voimaan tulleen uuden sosiaalihuoltolain mukaan perheen ei enää tarvitse olla lastensuojelun asiakas saadakseen tukiperheen.

– Tällä hetkellä Lempäälässä on noin kymmenelle lapselle tukiperhe. Muutama lapsi odottaa omaa tukiperhettä ja tarve tulee tulevaisuudessa kasvamaan, koska kohderyhmäkin on laajentunut, Marjo Taipale kertoo.

Parasta mitä tukiperhe ja -henkilö voivat lapselle tarjota on aikuisen jakamaton huomio. Samalla vanhemmille suodaan pieni hengähdystauko, jotta arjen pyöritys onnistuisi taas uusilla voimilla.

– Tämä on hirveän hyvä tukimuoto. Jo pienillä toimilla pysytään vaikuttamaan positiivisesti, Marjo Taipale toteaa.

Perheet, joiden voimavarat ovat vähissä tai joilla ei ole omia verkostoja, hyötyvät tukiperhetoiminnasta eniten. Esimerkiksi yksinhuoltajavanhemmalle viikonloppu jolloin lapsi on tukiperheessä on kaivattu hetki ladata akkuja.

Lapset viettävät pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa tukiperheensä luona. Lisäksi voidaan molempien toiveesta sopia erikseen pidemmistä vierailuista, kuten viikosta kesäloman aikana.

Tukihenkilö taas viettää lapsen kanssa aikaa kahdesta neljään kertaa kuukaudessa tehden yhteisiä juttuja kiinnostuksen mukaan. Tukihenkilön luona lapsi ei yleensä vietä yötä.

Lokakuussa Lempäälän kunta ja Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry järjestävät neljän kerran koulutuksen tukiperheeksi tai -henkilöksi haluaville.

– Kurssin tarkoituksena on tarjota mahdollisimman hyvät eväät toimia tukiperheenä tai -henkilönä. Kaikki hakijat haastatellaan ennen koulutusta ja tukiperhe- ja -henkilö toiminnassa mukana olevilta pyydetään rikosrekisteriote, Marjo Taipale kertoo.

Tukiperheet ja -henkilöt tekevät yhteistyötä viranomaisten ja lapsen vanhempien kanssa ja lisäksi jotkut lapset voivat tarvita lisähoivaa. Koulutuksessa tartutaan muun muassa näihin teemoihin.

Rohkeasti mukaan

Sari Haapakankaan kotona on kymmenen vuoden aikana vieraillut yhteensä viisi tukilasta. Lisäksi Haapakankaan perhe on toiminut päivystysperheenä ja heidän luonaan on asunut pitkäaikaisia sijoituslapsia. Kaikki alkoi kuitenkin tukiperhetoiminnasta ja parhaillaan he odottavat uusia tukilapsia viikonloppuvieraiksi.

Sari Haapakangas on itse adoptiolapsi ja hänen kotonaan on ollut tukiperhetoimintaa. Lapset ovat aina olleet hänen sydäntään lähellä.

– Olen vähän ”vauvahullu”, Sari Haapakangas nauraa

– Näin voin pienellä vaivalla antaa apua ja lisäksi saan siitä itselleni hieman elantoa. Paras kiitos on se, kun näkee että apu tulee tarpeeseen, hän jatkaa.

Sari Haapakangas kannustaa perheitä lähtemään tukiperhetoimintaan mukaan rohkeasti.

– Ei tarvitse olla mitään ihmeellistä, vaan normaali elämä riittää. Tukiperheenä toimiminen on pieni apu jolla on suuri merkitys.

 

FAKTA

* Vapaaehtoisena lastensuojelun tukiperheenä tai -henkilönä toimitaan tukena lapselle tai nuorelle, jonka katsotaan hyötyvän perheen ulkopuolisen aikuisen antamasta ajasta ja huomiosta.

* Tukiperhe ottaa lapsen/lapset luokseen yökylään yleensä viikonlopun ajaksi kerran kuukaudessa.

* Tukihenkilö ja lapsi tapaavat 2-4 kertaa kuukaudessa kodin ulkopuolella tehden erilaisia asioita kuten ulkoilevat tai harrastavat yhdessä.

* Toiminnasta maksetaan palkkio ja kulukorvaus ja tukiperheitä ja tukihenkilöitä tuetaan tehtävässään.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?