Kutsunnoissa voi esittää toiveensa palveluspaikasta ja -ajankohdasta

Sotiemme veteraani Pentti Suomalainen puhui kutsunnanalaisille Lempäälän Ehtookodossa. Kuva: Erkki Koivisto

Sotiemme veteraani Pentti Suomalainen puhui kutsunnanalaisille Lempäälän Ehtookodossa. Kuva: Erkki Koivisto

– Pääsin Pohjois-Karjalaan Rajavartiolaitokselle Onttolaan rajajääkäriksi. Aloitusajankohta sitten onkin vasta toinen päivä tammikuuta 2017, piippaa puhelin kello 12.25.

Viestittäjänä on Lauri Kerttula, 18, vuonna 1997 syntynyt kutsunnanalainen Sääksjärveltä. Hän ja 80 muuta lempääläläistä nuorta miestä osallistuivat keskiviikkoaamuna 16. syyskuuta kello yhdeksästä alkaen Pirkanmaan  aluetoimiston järjestämiin kutsuntoihin  Lempäälässä.

Päätöksen Kerttula sai käteensä siis kahdessa ja puolessa tunnissa. Palvelukseenastumismääräyksessä näkyvät kelpoisuusluokka, palveluksen aloittamisajankohta ja palveluspaikka.

Kutsuntalautakunta oli ottanut Kerttulan toiveet hyvin huomioon; toiveista kysyttäessä suunsa auki saanut nuorimies oli ilmaissut haluavansa juuri nimenomaan Pohjois-Karjalaan Rajavartiolaitoksen rajajääkäriksi.

– Mieluiten olisin astunut palvelukseen ilman turhaa viivytystä heti ensi vuoden kesänä, sillä valmistun keväällä putkimieheksi Valkeakoskelta, sanoo fyysisistä haasteista pitävä sekä kuntosalilla ja lenkeillä viihtyvä Kerttula.

Keskiviikkoaamuna Ehtookotoon piti kokoontua 80 kutsuntoihin kutsuttua, mutta noin 20 heistä oli anonut ylioppilaskirjoitusten takia siirtoa seuraavaan päivään. Torstaina 17. syyskuuta Ehtookotoon oli Lempäälän kutsuntojen toiseen päivään siten määrä kokoontua satakunta nuorta miestä. Tapahtumaa oli tuolloinkin tulossa seuraamaan media, puolustusvoimien oma Ruotuväki-lehti. Ties, vaikka toimittajana olisi varusmies Lempäälästä tai Vesilahdesta.

– Pääosa tämän syksyn kutsuntoihin osallistuvista astuu palvelukseen tammikuussa 2017. Palveluspaikat ovat pääsääntöisesti  Satakunnan Lennosto Pirkkalassa ja Panssariprikaati Parolannummella sekä Säkylä ja Niinisalo, luetteli Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, komentaja Matti Eskola nuorelle kuulijakunnalleen muistuttaen, että kunkin toiveet pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan.

Tilaisuuden aluksi esitettiin 17-minuuttinen tälle vuodelle valmistunut maanpuolustushenkeä nostattava kutsuntavideo. Lempäälässä on elossa vielä 40 sotaveteraania. Heistä Pentti Suomalainen, 87, lausui kutsuvieraana tervehdyssanat nuorille miehille.

– Toivotan teille miehekästä ja mielekästä tekemistä.

Valtuutettu Mikko Kärki puhui tilaisuudessa kunnan ja kappalainen Ensio Partanen Lempäälän ev.-lut. seurakunnan edustajana.

Palvelusajat ovat nykyään viisi ja puoli, kahdeksan ja puoli tai 11 ja puoli kuukautta. Palvelusajan pituus määräytyy vasta joukko-osastossa peruskoulutuskauden päättyessä kahdeksan viikkoa varusmiespalveluksen alkamisesta.

Kutsuntatilaisuus järjestetään syksyn mittaan jokaisessa 22 Pirkanmaan kunnassa. Vesilahdessa kutsunnat järjestetään yläasteella  tiistaina 27. lokakuuta.

Kutsunnanalaisia ovat tänä vuonna 18 vuotta täyttävät miespuoliset Suomen kansalaiset. Kaikkiaan kutsunnat koskevat koko maassa noin 31 400 henkilöä.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus sekä päätetään palveluksesta. Palvelus on mahdollista aloittaa kutsuntoja seuraavan kolmen vuoden eli vuosien 2016, 2017 ja 2018 tammikuun ja heinäkuun saapumiserässä.

Kutsunnoissa kutsunnanalainen pääsee esittämään omat palveluksen aloittamisaika- ja paikkatoiveensa kutsuntalautakunnalle henkilökohtaisesti. Kutsuntalautakunta on vaitiolovelvollinen.

 

 

Varusmiespalvelus

 

Varusmiespalvelus suoritetaan yleensä 19–20-vuotiaana.

Varusmiespalvelusaika on joko 165, 255 tai 347 päivää.

Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on 347 päivää.

Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin koulutettavien palvelusaika on 255 päivää.

Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 165 päivän palvelusaika.

Aseetonta palvelusta suorittavien palvelusaika on 255 tai 347 päivää.

Tehtävä, johon koulutetaan, ratkeaa vasta joukko-osastossa suoritettavien valintojen perusteella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?