Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdeongelmat esiin

Etsivän omaistyön osaajat Helga Lehti (vas), Tarja Lehtiö, Marika Salmela ja Mari Helin-Tuominen saman pöydän ääressä.

Etsivän omaistyön osaajat Helga Lehti (vas), Tarja Lehtiö, Marika Salmela ja Mari Helin-Tuominen saman pöydän ääressä.

Lempäälän vanhuspalveluissa on keväästä alkaen kouluttauduttu etsivään omaistyöhön. Koulutuksen tavoitteena on, että läheisen mielenterveys- tai päihdeongelmasta huolestuneet ikääntyvät asiakkaat tulisivat palveluissa tunnistetuiksi ja että he saisivat omaistilanteessaan tarvitsemansa tuen. Koulutuksen järjestää Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry.

Etsivä omaistyö -hankkeen projektivastaava ja kouluttaja Mari Helin-Tuomisen mukaan ikääntyvien omaisten on usein vaikea puhua huolistaan ja jaksamisestaan.

– Läheisten mielenterveys- tai päihdeongelmat aiheuttavat edelleenkin paljon turhaa häpeää, ja omaiset kokevat usein jäävänsä yksin vaikeiden asioiden kanssa. Koulutuksen avulla vanhustyön ammattilaiset saavat työvälineitä huolen tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen sekä tukipolun kartoittamiseen, Helin-Tuominen kertoo.

Päivätoiminnan ohjaaja Tarja Lehtiö tekee työkseen hyvinvointia tukevia kotikäyntejä. Hänen mukaansa koulutus nostaa esiin tietoisen huolipuheen tärkeyden.

– Ainahan ihmisten kanssa työskennellään tuntosarvet herkkinä, mutta tietoinen voinnin ja jaksamisen kysyminen sekä myös vastaukseen reagoiminen saattavat unohtua. Etsivä omaistyö -koulutuksessa korostuvat huoleen tarttumisen ja konkreettisten tukipalvelujen merkitys. Koulutuksen aikana onkin kartoitettu paikalliset ikääntyvien omaisten tukipolut.

Sosiaalityöntekijä Marika Salmela muistuttaa, että Lempäälässä on myös lukuisa joukko ikääntyviä ihmisiä, jotka eivät ole minkään palvelun piirissä.

– Heitä on vaikea tavoittaa ja heidän saattaa olla vaikea tulla asiakkaaksi, jos huolta aiheuttava asia on vaikea ottaa puheeksi, hän sanoo.

– Ikääntyvä omainen voi hakea apua ja neuvoja esimerkiksi terveyskeskuksen ikäihmisten neuvolasta tai depressiohoitajalta, kertoo muistineuvoja Helga Lehti.

– Myös yhdistyksemme omaisneuvonnan puhelimeen voi soittaa, ja marraskuussa järjestämme Huoli puheeksi -luennon Ehtookodolla. Sinne ovat tervetulleita kaikki kuntalaiset, jotka ovat kiinnostuneita tietämään, miten yleisiä mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat ja miten ne ilmenevät. Tarjolla on myös keinoja arjesta selviytymiseksi ja tietoa avun hakemiseksi, ilmoittaa Helin-Tuominen.

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry järjestää Lempäälän Ehtookodolla Huoli puheeksi -luennon 3. marraskuuta. Luennolla mukana myös kokemusasiantuntija.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?