Joku on jo maksanut kahvisi

Hanna Arpalahteen ajatus yllätyshyvyydestä osui ja upposi. Kuva: Katariina Rannaste

Hanna Arpalahteen ajatus yllätyshyvyydestä osui ja upposi. Kuva: Katariina Rannaste

Ei maksa mitään. Kahvi on ilmainen, niin kuin hyvän mielen tuominen kanssaihmisille.

Lempääläläinen Hanna Arpalahti törmäsi netissä juttuun jyväskyläläiskahvilasta, jossa asiakas saattoi maksaa etukäteen seuraavankin asiakkaan kupposen, ja halusi kokeilla vastaavaa itsekin. Nyt hänen työpaikallaan Ideaparkin Café Delisan seinällä on post it -lappuja, joilla saa ilmaisen kahvin. Tai johon saa lisättyä lapun ostamalla kahvin tuntemattomankin puolesta.

Valmiiksi maksettujen kahvien kaltaiset pyyteettömät hyvät teot ovat nousseet pienimuotoiseksi trendiksi maailmalla. Tätä Hanna Arpalahti ei kuitenkaan tiennyt toimeen ryhtyessään.

– En tiennyt tällaista ilmiötä olevan. Ajatus yllätyshyvyydestä vain osui ja upposi, Arpalahti selvittää.

Random Acts of Kindness on Yhdysvalloista Suomeenkin levinnyt ilmiö. Sen lähtökohtana on, että ihmiset tekevät hyviä tekoja tuntemattomille ihmisille eivätkä jää odottamaan kiitosta. Syyskuun alussa sosiaalisessa mediassa ihmisiä ympäri Suomea haastettiin vastaavanlaiseen kansalaisaktiivisuuteen. Hyväntekijä saattoi vaikka pelastaa rahapulassa olevan kaupan kassalta, antaa kanssakulkijalle parkkilippunsa tai pitää toiselle kaupan ovea auki. Ja sitten kertoa tekemästään hyvästä tapahtuman Facebook-sivuilla.

– Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämän kanssa käy. Löystyvätkö ihmisten kukkaronnyörit vai tuijotetaanko täällä vain omaan napaan, Hanna Arpalahti miettii.

– Jos asiakas lunastaa ilmaisen kahvin, hän toivottavasti tarjoaa jollekulle kahvit itsekin tai laittaa muuten hyvän kiertoon, hän toivoo.

– Itse uskon karmaan ja siihen, että jos tekee ystävällisiä tekoja, niitä tapahtuu myös itselle. Minulta tämä on pieni teko. Minulle tämä maksoi vain sen sinitarran verran, jonka kävin ostamassa julisteen ripustamista varten, mutta toivon että tämä johtaa johonkin hyvään. Tälläkin tavalla pystyy toisen päivää piristämään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?