Mannerheimin lastensuojeluliiton Vesilahden paikallisyhdistyksen 90-vuotisjuhlat juhlittiin lasten ehdoilla.

Yhdeksänkymppinen on yhä lapsenmielinen

MLL:n synttärikakun kynttilöitä oli puhaltamassa suuri joukko lapsia.

MLL:n synttärikakun kynttilöitä oli puhaltamassa suuri joukko lapsia.

Vesilahden yläasteella juhlittiin lauantaina 3. lokakuuta pirteää, lapsenmielistä yhdeksänkymppistä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Vesilahden paikallisyhdistys täytti pyöreitä ja kutsui mukaan juhlimaan erityisesti ne kaikkein tärkeimmät; lapset.

Tanssiteatteri MD:n Taikalaatikko-esitys avasi juhlan hurmaamalla lumoihinsa lapset ja aikuiset. Satakunta katsojaa pääsi osallistumaan esitykseen muun muassa arvuuttelemalla tanssijoiden esittämiä eläimiä. Sitä ennen jännitettiin, löytävätkö merirosvot aarteen, ja millaisen aarteen?

Juhlatilaksi valoilla, ilmapalloilla ja askarteluilla somistetun ruokalan pöydissä lapsia odottivat värityskuvat. Kakun kimppuun päästiin kuitenkin vasta muutaman muodollisuuden jälkeen.

Vesilahden yhdistyksen puheenjohtaja Mirka Halme toivotti juhlijat tervetulleiksi ja kertoi yhdistyksen toiminnasta. Tenavajumpat, perhekahvilat, vaavinkaiset ja monet erilaiset tapahtumat elävöittävät kunnan lapsiperheiden arkea merkittävästi.

– Joka neljäs vesilahtelainen on lapsi tai nuori, joten toimintanne on tärkeää ja arvokasta. Arvon huomaa, kun miettii mitä puuttuisi, jos teitä ei olisi, muistutti Vesilahden kunnan onnittelut välittänyt Mervi Lumia.

Hämeen piirin tervehdyksen tuonut Marita Viertonen kiitteli vireää ja yhteistyökykyistä paikallisyhdistystä ja antoi erityismaininnan lapset etunenässä järjestetystä juhlasta.

– Oma lapsenlapsenikin pääsi ensimmäistä kertaa mummin töihin mukaan.

Kaija-Liisa Toivonen muisteli yhdistyksen historiaa hauskoin sattumuksin.

Kaija-Liisa Toivonen muisteli yhdistyksen historiaa hauskoin sattumuksin.

90-vuotiaan yhdistyksen historiaa valotti muistoillaan Kaija-Liisa Toivonen.

– Toiminta oli aiemmin hyvin pientä, kunnes saatiin idea, että lapsille pitää saada kerhoja. Silloin perustettiin lasten leikkikoulu. Paikkana oli neuvola, joka siihen aikaan oli lapsille pelottava paikka, Kaija-Liisa Toivonen tarinoi.

Tarvikkeet olivat tiukassa ja niitä hankittiin lisää järjestämällä myyjäisiä. Varsinainen haloo syntyi, kun leikkikouluun hankittiin Legoja.

– Se oli suuri häpeä. Meille kirjoitettiin oikein kirje, että tämä on kapina yksinkertaisia perheitä vastaan.

Parhaimmillaan kunnan lapsista 90 prosenttia kävi leikkikoulussa. Sekä Kirkonkylällä, Laukossa, Rämsöössä, Narvassa, Krääkkiössä että Ylämäellä oli iloista toimintaa. Toimintaa oli jopa niin paljon, ettei MLL enää yksin voinut sitä hoitaa. Niinpä leikkikoulutoiminta siirtyi seurakunnan hoidettavaksi.

 

Vapaaehtoisvoimia kaivataan lisää

Toimiva yhdistys on yhtä paljon kuin sen aktiiviset toimijat. Vesilahden MLL:n puheenjohtaja Mirka Halme on ollut toiminnassa mukana vuodesta 2008 ja varapuheenjohtaja Leena Paulajärvi-Jalonen vuodesta 2007 asti.

– Ystävä pyysi mukaan syyskokoukseen ja sille tielle jäin. Seuraavana vuonna olinkin jo varapuheenjohtaja, Paulajärvi-Jalonen muistelee.

Mirka Halme ja Leena Paulajärvi-Jalonen ovat Vesilahden yhdistyksen kantavia voimia ja monessa mukana.

Mirka Halme ja Leena Paulajärvi-Jalonen ovat Vesilahden yhdistyksen kantavia voimia ja monessa mukana.

Nyt hän on tenavajumppavastaava, mutta on toiminut muun muassa vaavinkaisohjaajana ja perhekahvilavastaavana.

Mirka Halme tuli mukaan toimintaan niin ikään syyskokouksessa, joka järjestettiin Ylämäen kirpputorin yhteydessä. Kuluva kausi on hänen viides kautensa puheenjohtajana. Lisäksi hän on myös tenavajumppaohjaaja ja vetänyt vaavinkaisryhmiä sekä ollut perhekahvilavastaavana.

Molemmat naiset ovat toimineet etunenässä erilaisten tapahtumien, kuten vauvaperheiden iltapalan, tonttumetsän, kirpputorien, konserttien, teatteri- ja elokuvamatkojen järjestelyissä mukana.

–Mirka hoitaa ja jos Mirka ei ehdi, niin Leena hoitaa, tiivistävät muut MLL: toiminnassa mukana olevat.

Perheellisiltä, työssäkäyviltä, lapsia harrastuksiin kuskaavilta perheenäideiltä melko vaikuttavaa toimintaa. On syytä myös muistuttaa, etteivät he ole yhdistyksen palkkalistoilla, vaan työ on täysin vapaaehtoispohjaista.

Paulajärvi-Jalonen toteaa, että viime vuosina vapaaehtoisten tekijöiden määrä on vähentynyt. Hän yhdessä Mirka Halmeen kanssa toivoo, että toimintaan saataisiin lisää väkeä, jotta lapset pääsisivät jatkossakin nauttimaan ilmaistapahtumista ja matalan kynnyksen harrastuksista.

Toinen vuosien varrella muuttunut asia on kirppisten suosion hiipuminen. Aiemmin MLL:n kirpputori oli kauden kohokohta, mutta nyt kirppistely on siirtynyt verkkoon. Myyjiä löytyy, mutta ostajat eivät löydä paikalle.

Vapaaehtoistyö on aikaa vievää, mutta antoisaa. Miksi Vesilahden MLL:n aktiividuo jaksaa vuodesta toiseen järjestää paikallisille perheille puuhaa?

– Haluan itse olla vaikuttamassa siihen, mitä omille lapsille järjestetään,  Paulajärvi-Jalonen kertoo.

– Tämä on harrastus ja  MLL:a on tosi suuri merkitys Vesilahdessa, jatkaa Mirka Halme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?