Tikasturma toi sakot johdolle

Lempäälässä työmaalla viime joulukuussa sattunut tikasonnettomuus toi sakot tamperelaisen rakennusalan yrityksen toimitusjohtajalle ja entiselle työnjohtajalle Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tapaturmassa ilmastointitöitä tehnyt työntekijä putosi tikkaiden luistettua ja loukkasi itsensä.

Työntekijä oli työtoveriensa kanssa tekemässä rivitaloon radonin poistoon liittyviä ilmastointitöitä. Hän oli asentamassa huippuimuria vesikatolle. Työntekijä kulki katolle ja sieltä pois irtonaisia nojatikkaita pitkin. Nojatikkaita oli käytetty kulkutienä katolle useiden päivien ajan. Kun työntekijä oli siirtymässä vesikatolta alas tikkaille, ne luistivat jäisellä asfaltilla taaksepäin ja hän putosi selälleen asfaltille loukkaantuen.

Yrityksen toimitusjohtaja vetosi siihen, että työmaan olisi itse pitänyt hankkia työssä tarvittavat telineet ja hänen mielestään työntekijöillä oli ollut riittävät toimivaltuudet huolehtia turvallisuuden edellyttämistä toimenpiteistä. Työnjohtaja puolestaan kertoi, että toimitusjohtaja oli määrännyt työn tehtäväksi nojatikkaiden avulla.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapauksessa oli laiminlyöty järjestää työturvallisuusmääräysten vaatima turvallinen kulkutie asennuskohteeseen. Katolla ei myöskään ollut suojakaiteita eikä työntekijä käyttänyt turvavaljaita köysineen. Putoamisvaaraa ei ollut muutoinkaan poistettu.

Käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 2 500 euron yhteisösakkoon ja toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta  1 085 euron ja entisen työnjohtajan 200 euron sakkorangaistuksiin.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?