Valtuusto kokoontui hämärissä oloissa

Vesilahden valtuutetut kokoustivat hämärässä teknisten ongelmien vuoksi.

Vesilahden valtuutetut kokoustivat hämärässä teknisten ongelmien vuoksi.

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti säilyttää 26. lokakuuta vuoden 2016 tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosentit vuoden 2015 tasolla. Vuonna 2016 tuloveroprosentti on Vesilahdessa 21,50 ja kiinteistöveroprosentti vakituisille asuinrakennuksille 0,55 prosenttia, muille asuinrakennuksille 1,15 prosenttia. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,00 prosenttia ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti on 2,00 prosenttia.

Sekä Mika Allén (kok.) että kunnanjohtaja Erkki Paloniemi kiinnittivät huomiota siihen, että tällä jatkumolla Vesilahdessa täyttyvät ensi vuonna kriisikunnan kriteerit.

Erkki Paloniemi totesi kunnanhallituksen esityksen lähtevän siitä, että vuonna 2017 tuloveroprosenttia nostetaan 0,5 prosentilla ja kiinteistöveroprosenttia 0,1 prosentilla aiemmin hyväksytyn talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti.

Esitetyt muutokset vuoden 2015 talousarvioon valtuusto hyväksyi yksimielisesti.

– Suurimpina muutoksina ovat määräraha kuntastrategialaina strategian laatimista varten 20 000 euroa, puunmyyntitulojen lisätulot 60 000 euroa ja tontinmyyntitulojen vähennys 80 000 euroa. Yhteistoiminta-alueen sosiaalipalveluihin esitetään 231 000 euron menojen lisäystä. Suurimpana eränä on lastensuojelu, johon tarvitaan lisärahaa, kertoi talouspäällikkö Merja Laakkonen.

Kurkiniityn päiväkodin kiinteistön myynti on päätetty siirtää myöhemmäksi, joten siitä saatava myyntivoitto siirrettiin pois talousarviosta. Suunnitteilla olleista investoinneista Keihonen-Kilpala maantien parantamista siirrettiin myös eteenpän. Kunnallisverotuloja on kunnalle tulossa 200 000 euroa ennakoitua enemmän ja lisäksi korkomenoista arvioidaan säästettävän merkittäviä summia.

Kirkonkylän koulun hammashoitolasiiven remontoinnista syntyneitä kustannuksia taas jaksotetaan tälle ja ensi vuodelle. Entisestä hammashoitolasta remontoidaan tiloja koulun käyttöön. Kirkonkylän palvelutalojen peruskorjaukseen ja laajennukseen myönnettiin 150 000 euroa ja Ylämäen koulun liikuntasalin perusparannukseen 27 000 euroa.

– Kaikkinensa näiden muutosten vaikutus tulokseen on sellainen, että Vesilahden kunnan tämän vuoden alijäämäksi arvioidaan noin 1 370 000 euroa. Ottaen huomioon, että meillä on taseessa kertynyttä ylijäämää noin 1,8 miljoonaa, niin sitä ylijäämää syödään tänä vuonna merkittävästi. On vielä pieni toive, että ihan kaikkia menojen alituksia ei ehkä olla tuotu tietoon tähän muutostalousarvioon. Voi siis olla, että sieltä vielä säästyy jonkin verran. Näillä tiedoilla tulos menee kuitenkin merkittävästi alijäämäiseksi, Merja Laakkonen ennakoi.

Kunnanvaltuutettu Hanna Leiponen-Syyrakille (kok.) myönnettiin kokouksessa ero kaikista luottamustehtävistä Vesilahden kunnassa. Hänen tilalleen valtuustoon nousi ensimmäinen varavaltuutettu Anneli Kesola (kok.) ja ensimmäiseksi varavaltuutetuksi Tarja Heino-Tolonen (kok.).

Valtuusto näytti vihreää valoa Kirkonkylän paloaseman myymiselle Vesilahden VPK:lle. Lopullinen kauppasumma on 51 148 euroa ja siihen on huomioitu palosuojelurahaston rakentamiseen vuonna 2001 myöntämä avustus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?