Keskustan kehittämisestä olivat ovet avoinna

Kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus esittelikuntalaisille pienoismallista Lempäälän keksustan kehittämisen kaavahankkeita. Kuva: Erkki Koivisto

Kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus (oik.) esitteli kuntalaisille pienoismallista Lempäälän keksustan kehittämisen kaavahankkeita. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän keskustan kehittämishanke on edennyt sellaiseen konkreettiseen vaiheeseen, jossa kuntalaisille on  mahdollista järjestää avoimien ovien tilaisuus asemakaavamuutoksista. Kuntakeskustan asemakaavoitusta koskeva avoimien ovien päivä keräsi viime viikon tiistaina kello 14–19 viiden tunnin aikana kunnanhallituksen kokoushuoneeseen yhteensä 20 osallistujaa.

Paikan päällä olleet suunnittelusta vastaavat viranhaltijat olivat saadusta palautteesta tyytyväisiä. Pöydillä oli esillä kohteiden luonnosmateriaaleja ja viitesuunnitelmia. Seinälle heijastettiin tietokoneella kolmiulotteista havainnekuvaa kohteista.

– Positiivinen kuva jäi. Aivan varmaan jatkossakin järjestämme vastaavia tilaisuuksia kaavoituksesta, sanoo kaavoitusarkkitehti Maija Villanen, joka oli erityisen tyytyväinen siitä, että osallistujien joukossa oli keskusta-alueella toimivia yrittäjiä.

– Heitä tuntui kiinnostavan, millainen yritystoiminta keskustassa kaavan mukaan on jatkossa mahdollista. Tarkoituksena olikin, että kuntalaiset saavat kysyä mitä vain, mikä mieltä askarruttaa.

Päähuomion avoimien ovien tilaisuudessa saivat vireillä olevat kaksi vireillä asemakaavamuutosta, Lempäälän ydinkeskustan kortteleiden asemakaava ja Piiponpellon asemakaava,jotka tarkentavat keskustan osayleiskaavaa vuodelta 2010.  Asemakaavamuutokset perustuvat yleisuunnitelmaan vuodelta 2014. Myös yleisuunnitelman pienoismalli sai pajon huomiota.

Lempäälän uusi kirjasto sijoittuisi radan varteeb sen itäpuolelle rakennettavaan Lempäälä-taloon. Kuva: BSA-Arkkitrehdit Oy

Lempäälän uusi kirjasto sijoittuisi radan varteen sen itäpuolelle rakennettavaan Lempäälä-taloon. Kuva: BST-Arkkitehdit Oy

Lempäälä-talo = kirjasto- ja virastorakennus

Ydinkeskustakortteleiden asemakaavamuutoksen kaksi luonnosvaihtoehtoa ovat nähtävillä 12. marraskuuta saakka. Suunnittelualue, noin  4,3 hehtaaria, sijaitsee ydinkeskustassa radan molemmin puolin käsittäen osan Tampereentien, Lemmonkadun, Puistokadun ja Valkeakoskentien rajaamalla alueella. Alueeseen kuuluvat rautatien länsipuolella kunnan omistamat toimistokiinteistöt ja niihin liittyvä pysäköintialue sekä vanha rautatieasema sekä radan itäpuolella oleva vanha myllyrakennus tietoliikennemaston rakennus.

BST-Arkkitehdit Oy:n laatimissa viitesuunnitelmissa Lempäälän uusi kirjastorakennus on sijoitettu radan itäpuolelle suunnilleen vanhaa asemaa vastapäätä. Kirjasto sijaitsisi Lempäälä-talossa yhdessä kunnanviraston kanssa.

Jalankulku nykykeskustasta uuteen Lempäälä-taloon olisi pitkin uutta esteetöntä kevyenliikenteensiltaa yli rautatien.

Piiponpeltoon kerrostaloasutusta

Lempäälän kunnan toinen kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen esitteli Lemmonkadun ja Puistokadun välissä olevan päiväkodin korttelin, Piiponpellon asemakaavanmuutosluonnosta, joka astui seuraavana päivänä keskiviikkona 28. lokakuuta jo ehdotusvaiheeseen.

Tavoitteena on pääosin rakentamattoman, keskeisellä paikalla sijaitsevan alueen korkealuokkainen rakentaminen. Erityisesti on asetettu tavoitteeksi senioritalon sijoittaminen alueelle. Kaavan tarkoituksena on mahdollistaa monipuolinen asuntotarjonta, mukaan lukien senioritalo. Alueelle on kaavailtu yhteensä viisi 5- ja 6-kerroksista kerrostaloa.

Kerrostaloasumisen lisäksi alueelle varataan tontti pysäköintitaloa varten. Pysäköinti ohjataan pysäköintitaloon radan varteen, mikä toimisi myös melusuojauksena asutukselle. Alueelle on kaavailtu jonkin verran myös palveluja, ainakin  ravintolatoimintaa.

Lempäälän kunta on tehnyt aiesopimuksen YH-kodit Oy:n kanssa Piiponpellon alueelle toteutettavasta asuinkorttelikokonaisuudesta, johon rakennettaisiin pääasiallisesti asuntorahaston hyväksymiä hankkeita, mutta myös vapaarahoitteista asuntotuotantoa.

– Tarkoituksena on päästä mahdollisimman pian rakentamaan, Lampinen sanoo.

Molemmat ja muut Lempäälän kunnassa vireillä olevat asemakaavanmuutokset löytyvät kunnan internetsivuilta: palvelut/asuminen-rakentaminen-ja-ymparisto/kaavoitus/asemakaavat/

5018-piiponpelto/. Lempäälän ydinkeskustan asemakaavanmuutoksen numero on 5022/4041 ja Piiponpellon 5018.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?