Anneli Saaristo esiintyy diabetesyhdistyksen juhlassa

Vahvoista tulkinnoistaan tunnettu Anneli Saaristo esiintyy Kanavan koululla. Kuva: Rauno Johansson/Pixart.

Vahvoista tulkinnoistaan tunnettu Anneli Saaristo esiintyy Kanavan koululla. Kuva: Rauno Johansson/Pixart.

Lempäälän-Vesilahden Diabetesyhdistys juhlistaa Diabetesliiton 60-vuotistaivalta järjestämällä Kanavan koululla juhlaillan 12. marraskuuta. Musiikista vastaa syvien tunteiden tulkki Anneli Saaristo ja asiantuntijana luennoi diabeteksen erikoislääkäri Atte Vaden.

Anneli Saaristolla on omakohtaiset kokemukset diabeteksestä kun taas Atte Vaden tunnetaan innostavana luennoitsijana ja diabetestietäjänä.

Maailman diabetespäivää vietetään 14. marraskuuta teemalla hoida itseäsi ja tarkasta tilanteesi. Teema korostaa diabeteksen hyvän hoidon merkitystä.

Diabetesliiton toiminnanjohtajan Janne Juvakan mukaan taantuma uhkaa myös terveyttä.

– Pitkittyneellä työttömyydellä on usein kielteinen yhteys myös hyvinvointiin ja terveyteen, vaikka aikaa itsensä hoitamiselle olisikin yllin kyllin. Näköalaton elämäntilanne voi heikentää elämänhallintaa ja motivaatiota panostaa hyvinvointiin ja terveyteen, Juvakka arvioi.

– Työttömyys ei välttämättä vie pohjaa elämänlaadulta. Tutkimusten mukaan selviämistä edesauttaa, jos panostaa perheeseen, ystäviin ja muun muassa yhdistystoimintaan. Ihminen tunnetusti tarvitsee elämäntilanteesta riippumatta kokemusta kuulua johonkin, kuten yhteisöön, joka kannattelee ja tukee varsinkin silloin, kun elämä haavoittaa tai kolhaisee, vaikka sairauden, kuten diabeteksen johdosta.

Tällöin tärkeitä ovat erilaiset vertaisryhmät, liikuntaryhmät, perhe ja suku. Viime vuosina perinteisen yhdistystoiminnan rinnalle on syntynyt uusia kansalaistoiminnan muotoja. Juvakan mukaan nettiyhteisöt eivät olet tulleet korvaamaan perinteistä kansalaistoimintaa, vaan niiden rinnalle.

– Nämä kansalaistoiminnan muodot ovat parhaimmillaan uudenmuotoisia pelastusrenkaita ja yhteisöllisyyden areenoja. Verkossa on usein helpompi puhua aroistakin asioista, Juvakka toteaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?