Kotiseutua tutummaksi tehden

Lempäälän kotiseuturetken osanottajia Hakkarin kartanolla. Kuva: Terttu Virtanen

Lempäälän kotiseuturetken osanottajia Hakkarin kartanolla. Kuva: Terttu Virtanen

 

Lempäälän Eläkkeensaajat ry:llä on tänä vuonna ollut teemana omaan kuntaan tutustuminen.

Keväällä lähdimme Lempäälä-Seuran oppaiden johdolla katselemaan keskustan ja lähikylien nähtävyyksiä. Kuljimme Työväentalolta Hakkarin ja Sarapiston kautta Nurmelle, joka on yksi Lempäälän vanhimpia asuinseutuja. Paluumatkalla ohitimme Aimalan Penttilän, jonka rakennukset ovat säilyneet vuosisadan ajan samanlaisina. Matkan aikana oppaat kertoivat alueen historiasta ja muun muassa kertomuksen Lempäälän ensimmäisen kirkon, Aimalan kirkon palosta.

Museoraitilla tutustuimme kauppa-, parturi ja pajamuseoon. Aikaisemmin Lempäälään kuljettiin kaupan ohitse kulkevaa Hiidentietä Kuokkalan kosken yli. Sillasta on vielä jäljellä  koskessa oleva vanha kivipilari.

Nautittuamme maittavan lounaan Hakkarin kartanossa ajoimme kuuluisan lintujärven, Ahtialanjärven, ohitse Ämmäristinmäelle katsomaan punaisten hautamuistomerkkiä. Paikalle on haudattu kymmeniä vuoden 1918 taisteluissa kaatuneita. Ahtialan vanhan kylämaiseman kautta jatkoimme Herralanvuolteelle, jossa on suosittu koskikalastuspaikka. Vuolteen yli kuljettiin kymmeniä vuosia sitten kävellen pitkin riippusiltaa, jossa veljeni minuakin pelotteli siltaa keikuttamalla.

Kotiseuturetki onnistui mainiosti. Vanhat asuinseudut peltoaukeineen ovat kauniita. Hyvät oppaat kertoivat toivomuksemme mukaisesti muun muassa Lempäälän kartanoista. Saimme kuulla paljon mielenkiintoisia asioita, joista monetkaan eivät olleet ennen tienneet.

Omaan kuntaan tutustumisteeman myötä olemme tehneet monta patikkaretkeä kunnan nähtävyyksiä katsomaan. Kuljun Pirunlinna ja Sääksjärven Hirvi-Simunan luola mainitaan valtakunnallisessa retkipaikkasivustossa, joten niihin käytiin tutustumassa. Pirunlinna on Kuljun Paistinkulmalla sijaitseva muinaislinna, joka on luultavasti peräisin merovingiajalta (noin 400–800 jaa). Hirvi-Simunan luola on iso kivenlohkare, joka on joskus hajonnut useaan osaan ja muodostanut yhden isomman ja monta pientä luolaa.

Ahtialanjärven lintutorniin kävimme tutustumassa elokuussa. Harmi vain, että sinä aamuna oli sankka sumu, joten linnut jäivät näkemättä yhtä joutsenperhettä lukuun ottamatta. Knuutilan Risto kertoi retken aikana paikallisesta historiasta.

Lempäälää kiertää retkeilyreitti Birgitanpolku, jonka varrella on monta nuotiopaikkaa. Kirskaaniemeen patikoitiin aika juurakkoista polkua pitkin, hyvää tasapainoharjoittelua olikin. Siisjärvelle on kuljettu parikin kertaa. Ensin Kuljusta Siiskukkulan kautta, jonne kiipeäminen oli hyvää kuntoilua. Toisen kerran matkaan lähdettiin Hakkarista kulkien osittain latupohjaa pitkin.

Porukalla on mukava kulkea, juttu luistaa, eikä matka tunnu missään. Nuotiolla paistuvat makkarat, kahvi ja eväät maistuvat jutustelun lomassa. Nykyään puhutaan paljon metsän hyvää tekevästä vaikutuksesta. Jo 15 minuuttia antaa hyvää oloa ja energiaa. Virkistyneinä, mutta hieman väsyneinä, mekin olemme tulleet patikkaretkien jälkeen kotisohvalle loikoilemaan.

 

Teksti: Terttu Virtanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?