Mielenvirkistyksen aika

Syksy sopii minulle. Aurinko pilkahtaa vain harvakseltaan, joten likaiset ikkunat ja villakoirat nurkissa peittyvät armeliaaseen pimeyteen. Kaapista saa kaivaa kaulahuivit, villasukat ja lämpöisemmän pompan. Sohvalle hautautuminen on sallittua, toisinaan jopa suotavaa.

Vaikka pimeässä on puolensa tekee se myös helposti mielelle tepposia. Väsyttää, ei huvita ja vähän masentaakin. Kaamosmasennukseen on kehitetty jos jonkinmoisia konsteja korvavaloista lähtien, mutta mielen virkistys on marraskuun voittamisessa vähintäänkin yhtä tärkeää kuin valaistut tärykalvot.
Erään matkanjärjestäjän lanseeraama ja sittemmin elämään jäänyt lausahdus: ”Sitä jaksaa paremmin kun on mitä odottaa”, pitää täysin paikkaansa. Jos mieli on maassa eikä oikein mikään innosta, kannattaa alkaa suunnittelemaan tulevaa.

Järjestäisikö syntymäpäiväjuhlat tai pikkujoulut? Olisivatko teemabileet paikallaan? Juhlia voi järjestää kavereiden kesken nyyttäri-teemallakin, jos aika tai osaaminen ei tahdo riittää. Yhdessä sunnittelu on vähintään puolet hauskanpidosta.

Matkasuunnitelmat piristävät aina, eikä reissun aina tarvitse suuntautua kauas. Miten olisi tuokio turistina Tampereella tai pikapyrähdys Helsingin sykkeeseen? Järjestä treffit vaikka Bondin, mielensäpahoittajan tai koomikon kanssa. Elokuva- ja teatterielämys tuo kaivattua vaihtelua arkeen.

Matkan muualle voi tehdä mielessäänkin. Esimerkiksi hyvä kirja imaisee lukijan maailmoihinsa. Sohvaa kauemmas ei myöskään tarvitse lähteä, jos listaa omia haaveitaan. Toivelistalleen voi kirjata ylös ne tavoitteet, haaveet ja hullutkin unelmat, jotka haluaisi toteuttaa. Kiipeäisikö Kilimanjarolle vai lähtisikö Prodigyn keikalle? Saisiko olla maraton, burleski-esitys, matka Australiaan, suudelma Eiffelissä vai moottoripyöräkortti? Valitse omasi. Kun lista on valmis voi toteutus, tai ainakin sen suunnittelu, alkaa.

Uuden ammatin valinta olisi melko radikaali piristyskeino, mutta yhdeksi päiväksi voi kuka tahansa alkaa ravintoloitsijaksi tai pistää pystyyn kahvilan. 21. marraskuuta järjestettävä Ravintolapäivä antaa mahdollisuuden tarjota omia herkkuruokia tai -leivonnaisia muillekin. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Itseensä panostaminen ei mene hukkaan muulloinkaan, mutta etenkin loppusyksyn ja talven aikana sillä on erityisen suuri vaikutus. Pyydä kampaajaa leikkaamaan uusi hiustyyli, kasvata movember-viikset, laita uutta huulipunaa, pue värikkäitä vaatteita. Suomalainen pukeutuminen noudattelee mustaa, tummaa tai radikaaleissa tapauksissa räikeää harmaata, joten jo värikkäämpi huivi tuo iloisen pilkahduksen sekä omaan että vastaantulijoiden päivään.

Jos oma olo on mitä mainioin eikä piristys ole tarpeen voit ottaa asiaksesi piristää muiden päivää. Se onnistuu helposti. Hymyile 🙂

Katariina_Onnela

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?