Vadén ja Saaristo ottivat yleisönsä Kanavan koululla

Atte Vaden kuulijoiden piirittämänä. Kuva: Sinikka Kilpinen

Atte Vaden kuulijoiden piirittämänä. Kuva: Sinikka Kilpinen

Lempäälän-Vesilahden Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Tokola toivotti illan vieraat sekä toistasataapäisen kuulijajoukon tervetulleeksi juhlaan, jota vietettiin 60 vuotta täyttäneen Diabetesliiton kunniaksi.

Diabetesliiton hallituksen puheenjohtaja Tommi Vasankari toi juhlaan liiton tervehdyksen haastaen yhteistyöhön.

– Vain muutos on varmaa, hän totesi. Tulevaisuudessa diabeteksen hoito muuttuu, kehitetään uusia lääkkeitä ja otetaan käyttöön uudenlaisia toimintatapoja.  Myös sote-ratkaisut vaikuttavat diabeetikkojen hoitomahdollisuuksiin.

Raaka Rififi, pakahduttava Evakon laulu ja hykerryttävän hauska Laihduttajan samba. Hentoja tai hienovireisiä adjektiivejä ei voi käyttää Anneli Saaristosta ja hänen ohjelmistostaan puhuttaessa.

– Nainen ei näytä yhtään miltään ilman korkokenkiä, ei miltään, Anneli Saaristo sanoi ja todisti väitteensä vääräksi potkaisemalla kengät jaloistaan.

Voimakkaiden laulujen ja tunteiden tulkitsija kertoi laulujen lomassa välähdyksiä omasta elämästään. Konsertin päätti totta kai La Dolce Vita, jolle Espanja

Anneli Saaristo ilman korkokenkiä. Kuva: Sinikka Kilpinen

Anneli Saaristo ilman korkokenkiä. Kuva: Sinikka Kilpinen

Euroviisukilpailussa antoi täydet 12 pistettä.

”Diabeteksen lisäsairaudet – vältettävä vai välttämätön paha” oli yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadénin luennon otsikko. Sydänsairaudet, aivohalvaus, nefropatia (munuaisten toiminnan vajaus), neuropatia (ääreishermoston toimintahäiriö) sekä retinopatia (silmän verkkokalvon sairaus) ovat vakavia diabetekseen liittyviä lisäsairauksia. Diabetes sinänsä kyetään nykyään hoitamaan lääkkeillä oireettomaksi, mutta lisäsairaudet eivät varoita tai oireile ja siksi ne ovat niin vaarallisia.

Diabetesliiton hallituksen puheenjohtaja Tommi Vasankari ja Akaan yhdistyksen puheenjohtaja Timo Rajala.

Diabetesliiton hallituksen puheenjohtaja Tommi Vasankari ja Akaan yhdistyksen puheenjohtaja Timo Rajala. Kuva: Sinikka Kilpinen

Ennaltaehkäisyllä eli huolehtimalla verenpaineesta, kolesterolista sekä sokeritasapainosta, nauttimalla lääkkeet ja käymällä säännöllisesti terveystarkastuksissa voidaan lisäsairauksia merkittävästi torjua.

– Tilastollisesti viisikymmentävuotias diabeetikko, jolla ei ole muita vakavia sairauksia, menettää hoitamattoman diabeteksen takia keskimäärin kuusi vuotta elämästään. Jokaisella itsellään on mahdollisuus vaikuttaa sairauden kehittymiseen vakuutti Atte Vadén .

Elintavat – ruoka, liikunta, lääkkeet ja oman kunnon seuraaminen siinä on resepti.  Luennon loputtua innokkaat kuulijat piirittivät Atte Vadénin neuvoja ja ohjeita kysellen.

Sinikka Kilpinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?