Musamies moneen lähtöön

Lempääläläinen Henry Kuronen on kuluneen vuoden aikana innostunut trubaduurina esiintymisestä. – Yleisön kanssa muodostuu intiimi tunnelma, kun voi jutustella ja keskustella yleisön kanssa. Toisaalta esiintyminen on veitsen terällä kulkemista. Jos sattuu moka, on lavalla yksin, Kuronen pohtii. Kuva: Tuomas Koivisto

Lempääläläinen Henry Kuronen on kuluneen vuoden aikana innostunut trubaduurina esiintymisestä. – Yleisön kanssa muodostuu intiimi tunnelma, kun voi jutustella ja keskustella yleisön kanssa. Toisaalta esiintyminen on veitsen terällä kulkemista. Jos sattuu moka, on lavalla yksin, Kuronen pohtii. Kuva: Tuomas Koivisto

Aivan Lempäälän keskustan kupeessa hienolla paikalla ja upeilla näköaloilla varustetussa sympaattisessa omakotitalossa asuu juuri 25-vuotispäiviään viettänyt musiikin moniosaaja Henry Kuronen, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt olla monessa mukana.  Monivuotinen soitto- ja esiintymiskokemus muun muassa Lempäälän seurakunnassa toimintansa aloittaneessa HMP:ssä, paikallisessa suuruudessa Tervaleijonassa ja viimeaikaisimpina hankkeina trubaduurihengessä yksin ja duona vedetyt akustiset keikat ovat poikineet aina vain uusia esityksiä. Viime kesänä Joe Vestich pyysi Kurosta esiintymään Heikki Silvennoisen kehittelemälle Jokamiehen festivaalille – Roots-henkiselle festivaalille – joka järjestettiin elokuun alussa Tampereella Eteläpuistossa. Muina artisteina festivaalilla esiintyi Silvennoisen ohella muun muassa Sami Saari, Erja Lyytinen ja Dave Lindholm.

– Aivan pienestä pitäen olen musiikkia soittanut musiikkileikkikoulusta alkaen. Aluksi nokkahuilua, mutta vuodesta 1999 alkaen kymmenisen vuotta pääsoittimenani oli klarinetti, jota soitin vielä Hennalassa, kun suoritin varusmiessoittokunnassa asepalveluksen, Kuronen kertaa musiikkitaustaansa.

Päivittäin tänä päivänä enimmäkseen kitaraa soitteleva Kuronen tunnustautuu tulkitsijaksi ja laulajaksi.

– Ennen soittelin paljon enemmän koskettimilla. Haluaisin sanoittaa ja säveltää itse enemmän musiikkia. Ideoita olisi paljon, mutta luomistyö on hidasta. En ole ehkä verbaalisesti niin lahjakas kuin toivoisin, vaatimattomana miehenä esiintyvä Kuronen pohtii.

Lempäälän lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2009 kirjoittanut ja nyt koulunkäynninohjaajana Toijalan yhteiskoulussa toimiva koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinnon hankkinut Kuronen on syntynyt, kasvanut ja edelleen elää ja elävöittää Lempäälän keskustaa ja sen katukuvaa.

– Minulla on vakaa tilanne elämässä, kun on hyvässä tasapainossa töitä ja musiikkia. Lempäälässä on hyvä olla, jos jonnekin muuttaisin, niin en Tamperetta pidemmälle. Ulkomailla on mukava käydä maailmaa katselemassa, mutta koti on aina koti, Kuronen pohtii nykyistä elämäntilannettaan.

Vaikka musikaalisesti lahjakas Kuronen on käyttänyt elämästään huomattavan osan musiikin parissa, ei hän ole siitä itsellensä ammattia suunnitellut.

– Jos musiikkihommista olisi varmempi leipä tiedossa, niin tekisin varmaan musiikkia elääkseni, mutta olen nähnyt niin paljon kituuttavia keikkamuusikoita, että se ei houkuttele. Hauskinta on musisoida harrastuksena omilla ehdoilla. Vaikka olen päivätöissä, musiikki ei ole häviämässä sieltä minnekään. Se miten musiikki tulee näkymään jatkossa elämässäni, jää nähtäväksi. Ei se ainakaan vähentymässä ole, Kuronen suunnittelee.

”Oisko sulla jotain?”

Muun muassa lempääläläisistä yhtyeistä Tervaleijona ja HMP laulajana ja soittaja tunnetuksi tullut Henry Kuronen on onnistunut yhdistämään musisoinnin harrastuksena tasapainoiseksi osaksi elämäänsä. Kuva:Tuomas Koivisto

Muun muassa lempääläläisistä yhtyeistä Tervaleijona ja HMP laulajana ja soittaja tunnetuksi tullut Henry Kuronen on onnistunut yhdistämään musisoinnin harrastuksena tasapainoiseksi osaksi elämäänsä. Kuva:Tuomas Koivisto

Yhtyeitä ehtivänsorttisella Kurosella on joitain takana. Edelleen aktiivisin on Lempäälän seurakunnan housebandina aloittanut HMP, joka on perustettu 2007 Lapissa järjestetyllä rippileirillä, jossa Kuronen toimi isosena.

– Seurakunnalla oli tarve bändille. Saatiin hieno porukka kasaan. Olemme tilauksesta esiintyneet esimerkiksi pari kertaa Uusi alku -tapahtumassa ja eri seurakuntien tilaisuuksissa, Kuronen kertoo yhtyeen taipaleesta.

Yhtyeen kokoonpano on vuosien varrella muuttunut melko perusteellisesti. Nykyisessä kokoonpanossa soittavat Kurosen (laulu ja kitara) lisäksi Lauri Virtanen (basso), Juho Haapala (rummut), Olli Kuparinen (kitara), Annina Nieminen (viulu) ja Fanni Kaplas (koskettimet ja haitari).

– HMP nimihän on siitä hauska, että sillä ei ole mitään varsinaista merkitystä. Se on milloin mitäkin. Samalla tavalla kuin yhtye itsessään muotoutuu tarpeen mukaan. Emme ole myöskään enää selvästi seurakunnan yhtye, vaan esiinnymme häissä, yritysten juhlissa ynnä muualla. Settilista pyritään luomaan tilaajan toiveiden ja omien kykyjemme mukaan. Rosterista löytyy laajalla skaalalla niin kotimaista kuin ulkomaistakin poppia ja rokkia. Valssi, humppa ja muut tanssittavat onnistuvat myös, Kuronen kehuu.

Kuronen on esiintyvä artisti, joka pyydetään mitä erilaisimpiin musiikkitapahtumiin esiintymään.

– Projektit alkavat usein siitä, että joku soittaa ja kysyy, olisiko minulla mitään tai ketään kenen kanssa tulla esiintymään. Kesällä Jokamiehen festivaalia varten kokosin varta vasten Henry Kuronen Trio -nimisen kokoonpanon. Syksyllä TTVO:n järjestämälle festivaalille menin esiintymään niin ikään tapahtumaa varten kootun kokoonpanon kanssa. Se kantoi nimeä Blue Note Incident. Soitimme akustista poppia ja erotuimme joukosta, kun muut olivat raskaan musiikin kokoonpanoja, Kuronen nauraa.

Viime aikoina Kuronen on esiintynyt trubaduurina yksin tai säestäjän kanssa erinäisissä anniskeluravintoloissa.

– Kaikki alkoi, kun minua kysyttiin Välibaariin esiintymään Rymy-klubille. Harjoittelin muutaman Suomi-rockklassikon, kun oletin, että olisin lämmittelijänä ja pitäisi vain rimpuilla alkuillasta jotakin. Sitten kävi ilmi, että olen illan pääesiintyjä. Esitys meni hyvin, ja innostuin kovasti trubaduurihommasta, Kuronen hehkuttaa.

– Tulevaisuuden suunnitelmistani sen verran, että ensi vuoden aikana on tulossa eräs suuri projekti, josta en kuitenkaan voi vielä tässä vaiheessa puhua, Kuronen päättää salaperäisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?