Leader Lempäälässä

Lempäälässä on leader-hankkeilla mm. hoidettu järviä, korjattuja näyttämöitä, tehty lämmöneristyksiä,   rakennettu liikuntakenttiä, kesäteattereita ja koirapuistoa. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälässä on leader-hankkeilla mm. hoidettu järviä, korjattuja näyttämöitä, tehty lämmöneristyksiä, rakennettu liikuntakenttiä, kesäteattereita ja koirapuistoa. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälä on ollut paikallisen omaehtoisen kehittämisen eturintamassa jo 1990-luvulta asti, jolloin Kantri ry aloitti pomo-ohjelmaa toteuttavana paikallisena toimintaryhmänä. Toimintaryhmän peruslähtökohtana ovat ns. leader-periaatteet: alueperusteisuus, alhaalta-ylös -periaate, paikallinen kumppanuus, monialaisuus (sektoreiden välisyys), innovatiivisuus, alueiden välinen ja/tai kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen. Tarkoituksena on antaa paikallisten ihmisten itse ja yhdessä päättää, mihin kehittämiseen kerättyjä verovaroja käytetään. Paitsi merkittäviä määriä rahaa leader-toiminta Lempäälässä on saanut kasaan ja jatkossakin panee liikkeelle myös satoja ja taas satoja talkootyötunteja. Sama on toistunut niissä muissa tuhansissa Euroopan kunnissa, joissa leader-ryhmät vaikuttavat.

Paikallisella omaehtoisella maaseutuohjelmalla eli pomolla mm. rahoitettiin Lempäälässä kylä- ja maankäyttösuunnitelmia, hoidettiin maisemaa ja metsää ja rakennettiin jätepisteitä.

Vuonna 2000 alkoi Tampereen seutukunnassa leader-aikakausi, ja Lempäälä oli vahvasti mukana. Kaudella 2000–06 pelkästään Lempäälää koskevia toteutuneita hankkeita oli 16 ja kahdeksan muun hankkeen toiminta ulottui Lempäälän alueelle. Kuntarahaa kunta sijoitti 108 724 euroa, jonka vastineeksi julkista rahaa valtiolta ja EU:lta saatiin 399 438 euroa. Siis lähes neljä euroa uutta rahaa jokaista käytettyä kunnan euroa kohti, ja tämä ei edes sisällä hakijoiden sijoittamaa yksityistä rahaa.

Kaudella 2007–13 Lempäälä menestyi vielä paremmin. Omia hankkeita oli 25 ja lisäksi yhteisiä kuusi, kuntarahaa 112 939 euroa ja muuta julkista vastikkeeksi 478 088 euroa, yli neljä euroa jokaista Lempäälän sijoittamaa euroa kohti. Myös hakijoiden sijoittama yksityisen rahan määrä on merkittävä, 437 700 euroa.

Vaikka vaikeina aikoina raha on tärkeää, vielä tärkeämpää on se, mitä sillä saadaan aikaan. Lempäälässä on leader-hankkeilla mm. hoidettu järviä, korjattu näyttämöitä, tehty lämmöneristyksiä, rakennettu liikuntakenttiä, kesäteattereita ja koirapuistoa, perustettu ja kehitetty yrityksiä sekä vahvistettu yhteisöllisyyttä. Suurin osa näistä olisi jäänyt toteutumatta ilman leader-toimintaa ja Lempäälän kunnan osallistumista.

Hankkeiden haku on jälleen käynnissä, ja Kantri tullee rahoittamaan Tampereen seutukunnassa kokonaisarvoltaan yli seitsemän miljoonan hankkeet. Toivottavasti Lempäälä säilyy edelleen aktiivisena ja sen yhteisöt ovat mukana rakentamassa omaehtoista tulevaisuutta.

 

Kari Kylkilahti

toiminnanjohtaja

Kantri ry

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?