Lainaamon lisäksi Monitoimitaloon etsitään lisää toimijoita ja toimintaa

Yhdistysten yhteinen sävel löytyy Monarilla

Laura Kekäläinen vetää Aktiivinen Monari -hanketta. Kuva: Katariina Onnela

Laura Kekäläinen vetää Aktiivinen Monari -hanketta. Kuva: Katariina Onnela

Narvan Monitoimitalossa toiminut kirjasto lakkautettiin tämän vuoden alussa. Aktiiviset narvalaiset eivät lakkautuksesta lannistuneet, vaan käynnistivät Monarilla lainaamotoiminnan. Lainaamo on avoinna vapaaehtoisvoimin aina maanantaisin viidestä seitsemään.

Narvan kirjaston lakkauttamisen jälkeen lainaamon käyttöön jäi noin 3 000 teosta. Niiden lisäksi kirjoja on lahjoitettu lainattavaksi. Kirjoja, pelejä ja lehtiä otetaan edelleen vastaan, mutta tietyin reunaehdoin.

– Kirjojen pitää olla sellaisia, joita voisit itse lukea vaikkapa omassa sängyssäsi. Kirjojen tulee olla siis siistejä ja ehjiä, linjaa hanketyöntekijä Laura Kekäläinen.

Jatkossa kirjoja voi lainata myös Kirkonkylän kirjastosta etänä verkon kautta. Kirja toimitetaan kunnan sisäisen postin kautta Narvan Lainaamolle. Kirjat voi palauttaa joko Lainaamolle tai Kirkonkylän kirjastolle.

Hanke aktivoi

Moneen käyttöön soveltuva tila on tällä hetkellä pääosin Narvan koulun käytössä. Monarin lisäaktivoimiseksi on Narvassa laitettu nyt iso vaihde päälle. Tähti Nuorisoseuran hanke nimeltä Aktiivinen Monari otti kesällä ensiaskeliaan ja lokakuun alussa Laura Kekäläinen palkattiin hankkeeseen työntekijäksi. Kantri ry on myöntänyt puolitoista vuotta kestävälle hankkeelle maaseudun kehittämisrahaston hanketukea.

– Aktiivinen Monari -hankkeen idea on, että monitoimitaloon, ja ehkä sen ulkopuolellekin, tuotetaan lisää sisältöä, Laura Kekäläinen kertoo.

Hanke kerää yhteen vesilahtelaisia yhdistyksiä, seuroja ja toimijoita kehittämään Monaria ja sen toimintaa. Tilaan toivotaan kaikenikäisiä käyttäjiä, jolloin syntyy luontevaa kanssakäymistä esimerkiksi nuorten ja ikäihmisten välille. Samalla toiveissa on, että lainaamon aukioloaikoja pystyttäisiin laajentamaan.

Hankkeelle avataan lähitulevaisuudessa oma blogi, johon kerätään tapahtumia ja toimintaa kunnan alueella mahdollisimman laajasti. Blogi palvelee koko kuntaa ja on apuna esimerkiksi tapahtumien järjestäjille. Kun kaikki löytyy yhdeltä sivustolta tulee epätoivottuja päällekkäisyyksiä mahdollisimman vähän.

Toimijat kokoontuivat ensimmäisen kerran Monarille 10. marraskuuta. Silloin kartoitettiin  seurojen, järjestöjen ja yhdistysten toimijoita, jotka toimivat tai haluaisivat toimia Vesilahden Narvassa. Narvassa ja Vesilahdessa ylipäätään tapahtuu jo hengästyttävän paljon kaikenlaista soittokunnasta kokkikerhoon, vanhempainyhdistyksestä maamiesseuraan ja museoyhdistykseen. Tilaisuudessa viriteltiin yhteistyökuvioita ja toiveita tulevasta listattiin ylös.

Jatkoa seuraa tiistaina 24. marraskuuta, kun Monarilla järjestetään Aktiivinen Monari -hankkeesta yleisötilaisuus. Hyviä ideoita, vapaaehtoisia ja paikallisia toimijoita sekä aiheesta kiinnostuneita toivotaan paikalle runsain mitoin. Paikalle saapuu myös kirjaston edustaja, joka kertoo enemmän etälainausmahdollisuudesta.

Laura Kekäläinen vetää Aktiivinen Monari -hanketta. Kuva: Katariina Onnela

Laura Kekäläinen vetää Aktiivinen Monari -hanketta. Kuva: Katariina Onnela

 

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?