Sotaveteraanit jaksavat esiintyä

Paimenia ja enkeleitä lavan täydeltä: Antti Hakakoski (vas.), Arvi Ruottunen, Erkki Raunio, Aarno Irri, Kunto Lehtonen, Markku Laine, Taimi Vuotilainen sekä edessä Laura Räsänen ja Toivo Mikola. Kuva: Marja-Leena Laine

Paimenia ja enkeleitä lavan täydeltä: Antti Hakakoski (vas.), Arvi Ruottunen, Erkki Raunio, Aarno Irri, Kunto Lehtonen, Markku Laine, Taimi Vuotilainen sekä edessä Laura Räsänen ja Toivo Mikola. Kuva: Marja-Leena Laine

Joulukuun toisena sunnuntaina, Lucian päivänä 13. joulukuuta joukko lempääläläisiä sotaveteraaneja taas kunnostautuu. He esittävät Ehtookodolla sotiemme veteraanien joulujuhlassa joulukuvaelman. Suurin  osa esiintyjistä on yli 90-vuotiaita.

Esitystä harjoitellaan kaksi kertaa ennen juhlaa, mutta se mennee rutiinilla läpi; sotaveteraanit ovat esittäneet joulujuhlissa joulukuvaelmaa paimenineen ja enkeleineen jo vuodesta 2007.

– Yhteensä sotaveteraaneja on esityksessä vastuullisilla paikoilla kahdeksan, on joskus ollut enemmänkin, sanoo avokuntoutuksessa olevien sotaveteraanien ohjaaja Leena Laine.

Oma sotaveteraanien joulujuhla Ehtookodossa on ollut pääasiallinen paikka, jossa veteraanit joulukuvaelmaansa ovat esittäneet. Hyvin usein esitysryhmä on sen lisäksi käynyt esiintymässä myös Himminkodossa ja Tampereella Adventtikirkossa.

– Viime vuonna porukka oli niin innostunut, että esiintyi Ehtookodon juhlan jälkeen vielä omaishoitajien virkistyspäivässäkin, Laine ihastelee.

Sotaveteraanien joulujuhlan vastaavina järjestäjinä Ehtookodossa ovat sotaveteraani- ja sotainvalidijärjestöt. Mukana on myös ev.-lut. seurakunta. Viime vuosina mukana on ollut veteraaneja Vesilahdesta.

– Kestoltaan noin kymmenminuuttisen esityksen yleisönä on sotaveteraaneja ja -invalideja, leskiä ja puolisoja. Muu ohjelma on arvovaltaista: tervehdyksiä, puheita, mieskuoroa, pelimanneja, veteraanin puheenvuoro, yhteislaulua ja puurotarjoilua, Laine luettelee.

Juhlassa on myös lasten ja nuorten ohjelmaa. Järjestäjät lähestyvät kouluja saadakseen koululaisia esiintyjiksi vaikkapa Lucia-neitokulkueena.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?