Tänäkin vuonna sukulaiset ja tutut saavat kuvan meidän perheen pikkutontuista. Mutta samankaltaisia kuvia ei viitsi lähettää useana vuonna. Mitä keksii Riina Peuhu?

Hassuttele tai herkistele joulukorttikuvissa

Riina Peuhu laittoi toissa vuonna perheensä hiippailemaan metsässä hiippalakeissa ja parroissa ja lähetti kuvan lähipiirilleen. Otos oli niin onnistunut, että moni muistelee sitä yhä. Kuva: Riina Peuhu

Riina Peuhu laittoi toissa vuonna perheensä hiippailemaan metsässä hiippalakeissa ja parroissa ja lähetti kuvan lähipiirilleen. Otos oli niin onnistunut, että moni muistelee sitä yhä. Kuva: Riina Peuhu

– Paras joulukuva on sellainen, jossa on tunnelma ja ideaa, toteaa lempääläläinen valokuvaaja Riina Peuhu.

Koko homma kannattaa aloittaa miettimällä, mitä kuvalta haluaa; jakaa joulun harrasta tunnelmaa, riemastuttaa vai jakaa arkea ja näyttää sen, kuinka paljon lapset ovatkaan kasvaneet?

Eikä väliksi, vaikka joulukorttikuvien ottamisen aikaan ei vielä ole joulukuusta tai kotia koristeltuna. Nyt kannattaa suunnata ulos. Riina Peuhu lähtisi kuusimetsään.

– Se näyttää kauniilta tässäkin vuodenajassa. Samoin laiturit ja vanhat rakennukset kuvauspaikkoina näyttävät kivalta, oli vuodenaika mikä vaan.

– Kuuran aikaan saa ihania kuvia. Kuurainen ikkuna, jonka takaa lapsi kurkkaa, on aina tunnelmallinen.

Nyt kuvanotossa kannattaa suunnata ulos. Kuva: Riina Peuhu

Nyt kuvanotossa kannattaa suunnata ulos. Kuva: Riina Peuhu

Valaisussa kannattaa suosia luonnonvaloa, siis mennä ulos tai ikkunan viereen. Apuna voi käyttää lyhtyjen tai valosarjojen lämminsävyistä valoa.

– Säätämällä kameran asetuksia alivalotukselle kynttilän valon sävyt tulevat paremmin esiin, Peuhu vinkkaa.

Kannattaa myös kokeilla kuvakulman vaihtoa: kuvan voi ottaa ylhäältä katon rajasta tai lattian tasolta ns. sammakkoperspektiivistä. Lapsia voi kuvata myös hyvin läheltä, koska lasten iho on kaunis.

– Eikä kaikkien kuvattavien tarvitse katsoa kameraan, hän muistuttaa.

Entä jos kuvattavia ei satu hymyilyttämään? Riina Peuhun mukaan yksi hyväksi havaittu keino on, että kuvattavat katsovat ensin toisiinsa ja vasta sitten kameraan.

– Useimpia alkaa silmiin katsoessa naurattaa. Tämä toimii jopa aikuisilla ja sillä saa aikaan aidon hymyn.

Liikaa ei myöskään kannata yrittää. Jos lasta kiukuttaa, kuvausta ei kannata vetää väkisin läpi. Riina Peuhu korostaakin hyvää mieltä.

– Teimme yksi vuosi perheen kanssa kuvauskeikan Tampereelle, mutta tyttöni oli niin pahalla päällä, että emme saaneet kuvattua. Lapset vain ovat sellaisia.

– Kannattaa valmistautua etukäteen ja kuvaa otettaessa huomioida, että kukaan ei ole nälkäinen, eikä kenelläkään ole kiire, koska tunnelma on tärkein. Se välittyy lapsen kasvoista ja siten myös kuvasta.

 

Valokuvaaja Riina Peuhu on ottanut jouluisia otoksia lapsistaan omiin  joulukorttikuviin, mutta myös työkuviin.  Peuhu kuvasi esimerkiksi viimeisimpään Kodin Kuvalehteen perhettä joulupuuhissa. Kuva: Katariina Rannaste

Valokuvaaja Riina Peuhu on ottanut jouluisia otoksia lapsistaan omiin joulukorttikuviin, mutta myös työkuviin. Peuhu kuvasi esimerkiksi viimeisimpään Kodin Kuvalehteen perhettä joulupuuhissa. Kuva: Katariina Rannaste

 

Kun kuvattavana on…

vauva tai 1-vuotias: ”Pieniä vauvoja tai taaperoita kuvatessa käsinukke tai apuri auttavat kiinnittämään vauvan huomion. Kun itse häviät kameran taakse, vauva voi hämmentyä.”

2-3-vuotias: ”2-3-vuotiaille voi antaa käsiin jotain tutkittavaa, joulukoristeen tai -paketin, jonka voi avata. Joulukuusen koristenauhat ja valoketjut ovat ihania. Toimii tutkimusikäisillä ja elohopeatyypeillä. Joulun ihme oikein paistaa lasten kasvoilta.”

3-vuotiaasta ylöspäin: ”Lapset voivat maata lattialla, olla kasassa tai seisoa vaikka päällään, jos osaavat. Isommat lapset eivät välttämättä halua olla vierekkäin, joten heille voi antaa jonkun homman. He voivat vetää kelkkaa, pitää kädessä lyhtyä tai kilistää kulkusia, niin heidän on helpompi olla. Puun takaa kurkkiminen toimii myös.”

aikuiset: ”Aikuiset voi laittaa tanssimaan, halaamaan tai he voivat laittaa kädet toistensa kaulalle.”

 

Kuvakulmaa kannattaa vaihtaa. Sohvalla istumisen sijasta lapset voivat pötköttää lattialla. Kuva: Riina Peuhu

Kuvakulmaa kannattaa vaihtaa. Sohvalla istumisen sijasta lapset voivat pötköttää lattialla. Kuva: Riina Peuhu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?