Tulevaisuusohjelma uudistaa kunnan toimintamallit

Pulska palvelukunta muuttuu uudeksi juurevaksi kunnaksi

Lempäälän kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 25. marraskuuta kunnalle Tulevaisuusohjelman. Kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoi, että tulevaisuusohjelmaa on valmisteltu pitkin syksyä.

Heidi Rämö esitteli valtuuston hyväksymän tulevaisuusohjelman. Kuva: Katariina Onnela

Heidi Rämö esitteli valtuuston hyväksymän tulevaisuusohjelman. Kuva: Katariina Onnela

– Paljon töitä on tehty sekä virkamieskoneistolla että valtuustoryhmissä. Tulevaisuutta on käyty läpi eri näkökulmista. Meillä on vahva tahto olla menestyvien joukossa jatkossakin. Olemme käyneet hedelmällisiä keskusteluja ja mietitineet ja tehneet yhteenvetoa siitä millainen kunta on nyt ja mistä haluamme että meidät tunnetaan jatkossa. Tärkeintä on, että meillä on yhteinen näkymä nykypäivästä ja siitä mihin olemme menossa. Tulevaisuusohjelma ohjaa jatkossa työskentelyämme.

Tulevaisuusohjelman tavoitteina on antaa suuntaa ja valita kunnan kärkihankkeet. Ohjelman avulla etsitään uusia toimintatapoja ja pyritään ratkaisemaan keinot talouden tasapainottamiseen, jotta velkaantuminen katkeaa.

– Lempäälän kärkihanke on tällä hetkellä yksiselitteisesti keskustan kehittäminen, totesi Heidi Rämö.

Lempäälän kunnanvaltuuston strategiassa on linjattu, että kunnan tulovero- ja kiinteistöveroprosentit voivat olla korkeintaan seudullista keskiluokkaa. Näin ollen ainoastaan kiinteistöverokannoissa on tällä hetkellä mahdollista tehdä veronkorotuksia. Noin viiden miljoonan euron alijäämäkierteen katkaisemiseen lähdetään tulonlisäyksiä hakemalla, uudelleenorganisoinnilla, palvelutasojen laskemisella, velkakaton asettamisella, omaisuuden myynnillä ja lisärahoituksen hakemisella.

–  Kiinteistöohjelma tehdään mahdollisimman pian. Meidän pitää päättää onko varaa satsata kiinteistöön, ja jos ei ole, niin myydään sitten vaikka maapohja pois, mutta ei jätetä kuluttamaan euroja, Heidi Rämö linjasi.

Keskeinen toimenpide talouden tasapainottamisessa on talousprosessin johtaminen ja prosessin uudelleen organisointi. Myös poliittista päätöstentekoa uudistetaan ja organisoidaan uudelleen.

Ensi vuonna käynnistetään toimeenpanohankkeita, joihin nimetään vastuuhenkilö. Toimeenpanohankkeista laaditaan hankesuunnitelma aikatauluineen ja ne hyväksytetään valtuustolla erikseen. Käyntiin polkaistaan kiinteistöohjelman ja organisaatiouudistusten lisäksi ainakin viestintästrategian laadinta, sähköiseen kokouskäytäntöön siirtyminen, ja elinkeinotoimen lisäresursointi. Panostus Marjamäen alueeseen jatkuu edelleen.

– Marjamäen kehittäminen erittäin tärkeää. Marjamäkeen satsattu paljon, nyt on lunastuksen paikka. Täytyy saada tontit myytyä. Samalla alueesta kehitetään energiaomavaraista yritysaluetta, jonka rahoitusneuvottelut ovat jo käynnissä. Toivottavasti jatkossa Lempäälä tunnetaan Ideaparkin lisäksi myös RealParkista, Heidi Rämö sanoi.

Tulevaisuusohjelman avullaLempäälästä muotoillaa uusi juureva kunta. Juurevassa kunnassa sääntelyä on purettu ja yhdenvertaisuuden tavoittelusta kuntien kesken on luovuttu. Isoja yhteiskunnallisisa kysymyksiä ratkotaan paikallisesti ja ondelmiin pyritään vaikuttamaan yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Nykyisessä kuntakuvassa Lempäälä on pulska palvelukunta, jossa kuntalainen nähdään ensisijaisesti palvelujen käyttänämä eikä kuntalaisella ole aktiivista roolia.

Heidi Rämö esitteli valtuuston hyväksymän tulevaisuusohjelman. Kuva: Katariina Onnela

Heidi Rämö esitteli valtuuston hyväksymän tulevaisuusohjelman. Kuva: Katariina Onnela

Yksi kommentti

  1. Päivi Suoniemi

    Niinpä, kyllä Lempäälän keskustaa ja Sääksjärveä kehitetään, on kukkia kesällä, laitetaan valoja teihin ym. ja istutuksia sekä pyöräsuojia mutta Kulju jää aina väliin. Sinne ei tehdä mitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?