Eroperheiden lapsille tarkoitetun vertaisryhmän ohjaajia koulutettiin Vesilahdessa

Tilli Toukka tarjoaa tunnetyökaluja

Tilli Toukka -ohjaajakoulutuksen osallistujat maalasivat musiikin avulla ihan hyvän mielen, pahan mielen ja ilon. Kuva: Katariina Onnela

Tilli Toukka -ohjaajakoulutuksen osallistujat maalasivat musiikin avulla ihan hyvän mielen, pahan mielen ja ilon. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahden Peiponpellossa järjestettiin 21. maraskuuta Tilli Toukka -vertaisryhmien ohjaajakoulutusta yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vesilahden osaston ja Vesilahden sosiaalitoimen kanssa. Paikalla oli niin Vesilahden varhaiskasvatuksen väkeä kuin muutoin asiasta kiinnostuneita.

Tilli Toukka on vertaisryhmämalli 4-6 -vuotiaille lapsille, joiden vanhemmat ovat eronneet tai eroamassa.

Toiminta on lähtenyt liikkeelle Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvinkään yhdistyksen, Yhden Vanhemman Perheiden Liiton ja Hyvinkään seudun Tuikkeen kehittämästä yhteishanke NEro:sta (lapseN Ero). Tilli Toukka -toiminnan tavoitteena on vahvistaa lapsen perusturvallisuutta ja omia voimavaroja sekä tarjota työkaluja omien tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisuun. Vertaistukiryhmässä painotetaan lapsen näkökulmaa ja se perustuu viiteen peruspilariin; arki ja rutiinit, tunteet, kosketus, positiivinen palaute ja toivo.

Vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta ja perheiden tukemista korostetaan Tilli Toukka -toiminnassa. Kaikessa keskitytään vahvistamaan positiivisia asioita.

Hankekoordinaattori Paula Väliaho kertoo, että ohjaajia on kaksivuotisen hankkeen aikana koulutettu 450 ja ryhmiä toimii kymmenkunta. Koulutetut ohjaajat käyttävät Tilli Toukan työkaluja omassa työssään esimerkiksi varhaiskasvatuksessa vaikkei varsinaista ryhmää olisi perustettu.

Tilli Toukka -vertaistukiryhmien toiminta on hyvin yksityiskohtaisesti määriteltyä ja jokaisella kerralla tehdään jokin toiminnallinen tehtävä. Vesilahden ryhmä harjoitteli muun muassa 5. kokoontumiskertaa, jolloin käsitellään tunteiden hyväksymistä turvallisessa seurassa. Matka tunteisiin tehdään kolmen musiikkikappaleen avuin. Musiikin aikana maalataan paperille sen herättämiä tunteita. Ensimmäiseksi maalataan ihan hyvä mieli, sitten paha mieli ja lopuksi ilo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?