Kun Linnan juhlien kutsukortti kolahti Johanna Lundánin postilaatikkoon, hän halusi maan ykkösjuhliin päälleen jotain erityistä

Johanna Lundán juhli Linnassa

Täydessä tällingissä. Puku, laukku ja kynnet olivat sävy sävyyn.

Täydessä tällingissä. Puku, laukku ja kynnet olivat sävy sävyyn.

Tiukoille meni. Johanna Lundánin puku sunnuntaisiin Linnan juhliin valmistui vain hetkeä ennen iltaseitsemää ja kättelyn alkamista. Lundán oli hankkinut asun tunnetulta vaatesuunnittelija Mert Otsamolta maan ykkösjuhlia varten.

– Sain puvun varttia vaille seitsemän Mertin studiolla Helsingin Hernesaaressa.

Puvun mallilla haluttiin korostaa vyötäröä, ja pitää laahus lyhyenä. Se oli oikea päätös, Johanna Lundán kertoo. – Kun jonotimme kättelemään, takanani ollut mies astui helmalle kolme kertaa.

Puvun mallilla haluttiin korostaa vyötäröä, ja pitää laahus lyhyenä. Se oli oikea päätös, Johanna Lundán kertoo. – Kun jonotimme kättelemään, takanani ollut mies astui helmalle kolme kertaa.

– Tarkoitus kyllä oli, että puku olisi ollut jo lauantaina valmis, mutta asussa oli paljon drapeerauksia, laskostuksia, ja Mert halusi varmistua, että se istuu oikein.

– Olin viimeinen, joka puvun sunnuntaina häneltä sai, Johanna Lundán kertoo.

Puvun valmistuttua Lundán kiirehti vielä hakemaan korut hotellilta, mutta juhlallisuuksiin hän ehti hyvin. Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja juhli sinertävän vihreässä silkkimekossa.

Sävyä vaihdettiin lennossa

Puvun suunnittelu alkoi hyvissä ajoin, mutta mutkia meinasi tulla alkumetreillä kankaan kanssa. Mert Otsamo sai suunnitteluun vapaat kädet ja Johannakin pääsi vaikuttamaan puvun malliin ja kankaan valintaan, mutta kangasliikkeessä ilmeni ongelma.

– Halusin yksivärisen kankaan ja päädyimme aluksi kylmän punaisen sävyyn, mutta kangasliikkeessä halutunlaista, oikeanlaatuista kangasta ei löytynytkään. Paniikki alkoi jo iskeä pintaan, joten vedin hyllystä sinertävän vihreän kankaan ja ehdotin sitä käytettäväksi.

– Se ei ollut kummankaan alkuperäinen ajatus, mutta olimme siihen molemmat tyytyväisiä. Sävy sopi minulle, eikä vastaavanlaista muilla juhlijoilla ollut, vaikka useampia vihreitä pukuja Linnassa olikin.

Johanna Lundánille mittatilauspuku ei ollut ensimmäinen laatuaan. Tänä vuonna hän on joutunut hankkimaan Suomen Nuorkauppakamareiden eri edustustilaisuuksiin 10 iltapukua.

– Minulla on pukuja aivan liikaa. Jos mittaiseni henkilö tarvitsee pukua, tervetuloa ostoksille, Lundán nauraa.

Tämä puku on kuitenkin erityinen, myös hinnaltaan. Asunsa lopullista hintaa Johanna Lundán ei vielä tiedä, mutta Otsamo on julkisesti kertonut pukujensa maksavan 800–4500 euroa. Puvulle Lundán kertoo olevan tulevaisuudessakin käyttöä.

Kahdet itsenäisyyspäiväjuhlat

Mert Otsamo suunnitteli Johanna Lundánin Linnan juhlien puvun.

Mert Otsamo suunnitteli Johanna Lundánin Linnan juhlien puvun.

Itse Linnan juhlat olivat elämys.

– Kättelyn jälkeistä odottelua kesti yllättävän pitkään. Henkilökunta ohjasi tulijat ylimpiin kerroksiin, ja oikeastaan vasta kun diplomaatit saapuivat kättelemään, alkoi väki liikehtiä enemmän.

– Seisoin parvella pitkään Marion Rungin ja Jari Sillanpään vieressä.

Linnassa oli Lundánin mukaan juuri niin lämmin kuin aina kerrotaan. Kuuluisaa boolia ja linnan herkkuja hän pääsi maistamaan, mutta kadettien kanssa tanssilattialla pyörähtäminen jäi kokematta.

– Katsoin heidän liikehdintäänsä parvelta, ja vaikutti, etteivät he olleet käyneet kuin tanssin perusteet, joten päätin nauttia musiikista. Bändit soittivat uusia hittejä ja klassikoita juhlavaksi sovitettuina.

Linnasta hän lähti yhdentoista maissa jatkoille. Lundán oli yötä Hotelli Kämpissä, missä myös itsenäisyyspäivän viralliset jatkot pidettiin.

– Juhlin itsenäisyyttä viime viikonloppuna itse asiassa kahteen otteeseen. Edellisiltana olin Kokoomuksen itsenäisyyspäiväjuhlilla Suomalaisella klubilla. Nyt on kätelty Alexander Stubb ja Sauli Niinistö samana viikonloppuna, hän naurahtaa.

 

 

Johanna Lundánilla oli Linnassa yllään Nagualin uniikkikorut.

Johanna Lundánilla oli Linnassa yllään Nagualin uniikkikorut.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?