Vuoden nuorella pelimannilla vauhdikas vuosi

Lempäälän Helkanuoret jakoi 8. joulukuuta  helkojen ensimmäiset pronssimerkit Lempäälässä.

Lempäälän Helkanuoret jakoi 8. joulukuuta helkojen ensimmäiset pronssimerkit Lempäälässä.

Viime tammikuussa Vuoden nuori pelimanni -palkinnon vastaanottanut Lempäälän Helkanuoret kiiti koko ikimuistoisen vuoden tapahtumasta toiseen, koska titteli toi mukanaan runsaasti esiintymisiä.

Vuoden aikana ryhmän nuoret ovat saaneet kokea ryhmää vetävän muusikko Outi Sanén mukaan paljon uutta ja ihmeellistä.

– Helmikuinen Kalevalaisten Naisten Liiton Kalevalan päivän juhla Helsingissä oli upea tulos lasten, nuorten ja aikuisten soittajien innosta. Samassa tilaisuudessa iki-ihanat Duudsonit osallistuivat mukaan Hans vili -leikkiin. Siihen haastoimme heidät mukaan ennen tilaisuutta modernisti YouTuben kautta.

Maaliskuun alussa ryhmä pääsi esiintymään toiseen suomalaisen kulttuurin mekkaan, Aleksanterin teatteriin.

– Esiinnyimme Suomen kansanmusiikkiliiton Samuelin poloneesin pääjuhlassa. Erityisen jännittävää oli se, että YLE radioi pääjuhlan ja saimme kuulla soittoamme parin viikon päästä radiosta. Kokeneet esiintyjämme eivät säikähtäneet uutta tilannetta, vaan jälleen raikui riemu soitossa ja laulussa.

Kesällä oli jokavuotisen Kaustisen esiintymismatkan vuoro.

– Tänä vuonna soitimme kahden vuorokauden aikana peräti kahdeksan kertaa. Esiinnyimme myös Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin päälavalla, jota kaikki soittajamme olivat hartaasti odottaneet. Ryhmä tavoitti soitossaan aivan uuden tason. Ja kerrankin oli meidän tanssijoillamme kunnolla tilaa.

Musiikki tuo ihmiset yhteen

Titteli Vuoden nuori pelimanni on tuonut ryhmälle sekä tunnettuutta että uutta kuulijakuntaa. Facebook-sivuilla käy paljon ihmisiä, ja ryhmä on saanut vastaanottaneet runsaasti iloisia viestejä monesta suunnasta.

– Vuoden aikana olemme saaneet soittaa päiväkodin lopettajaisissa pikkulapsille, Rahvaan musiikin klubi-illassa ravintola Telakalla kansanmusiikin suurkuluttajille, unkarilaisille kuntavieraille virallisella juhlapäivällisellä, sukujuhlijoille, kansallispukujen tuulettelijoille… Meitä on pyydetty moniin eri tilaisuuksiin ja olemme ilolla ottaneet esiintymispyyntöjä vastaan. Pääsimmepä jopa Kanteleliiton Kantele kultaa muistot 2016 -kalenteriin juhannusaukeamalle tanssimaan juhannussalon ympärille!

– Elämän pieniä suuria kohtaamisia oli, kun lokakuussa ryhmä pääsi soittamaan Lempäälän vanhainkotiin. Laulaessamme ensimmäistä kappaletta, Kalevalaista vieraantervehdystä, ymmärsimme, että tästä tulisi ikimuistoinen konsertti.  Yleisö lauloi mukanamme alkutahdeista lähtien. Mummot ja papat hymyilivät leikkiessämme piirileikkejä. Hoitohenkilökunta hehkui iloa.

– Lopetellessamme konserttia vanhainkodin naisasukas kertoi liikuttuneena, miten hienolta tuntui nähdä meidän leikkivän samoja leikkejä, joita he olivat aikoinaan opettaneet lapsilleen. Ja miten hienolta tuntui laulaa kanssamme niitä lauluja, joita heille oli laulettu lapsena. Lopuksi kun tämä nainen kysyi koko vanhainkodin puolesta, tulemmeko esiintymään uudestaan. Oli helppo vastata myöntävästi.

 Lempäälän  Helkanuoret

Lempäälän Helkanuoret vastaanotti tammikuussa kansanmusiikkiväen Folklandia-risteilyllä Vuoden nuori pelimanni 2015 -tunnustuspalkinnon.

Valinnan oli tehnyt Juho-Antti Koirasen muistorahasto yhdessä Suomen Kansanmusiikkiliiton kanssa.

Palkinto on jaettu vuodesta 2007 saakka nuorelle tai ryhmälle, joka jollakin tavalla tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään.

Lempäälän Helkanuoret on 42 jäsenen ryhmä, josta 35 henkeä esiintyy laulaen, leikkien piirileikkejä sekä soittaen kanteletta.

Valtaosa soittajista on alaikäisiä. Ryhmässä on jäseniä Lempäälän lisäksi Vesilahdesta, Tampereelta ja Ylöjärveltä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?