Kohti turvallista joulua

Juhlapyhien lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa turvallisuusasioista, jotta kaikilla säilyisi juhlamieli. Apu ehtii nopeammin paikalle, jos asuinrakennuksessa on selkeästi näkyvä osoitenumero. Pihavalaistus kannattaa pitää päällä.

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa kynttilästä syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää. Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista. Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa.

Tuikkukynttilät (lämpökynttilät) ovat tuoneet joulunviettoon uusia vaaratekijöitä. Lämpökynttilän kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa.

Erityisen vaarallinen tilanne on, jos lämpökynttilään pääsee vettä. Kyseessä on rasvapalon tapainen ilmiö; liekki voi nousta yli metrin korkeuteen.

Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle palavista rakenteista tai rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?