Mistä saisi työkokemusta?

Ajan arkisin kouluun 35,2 kilometriä eli 70,4 kilometriä päivässä. Jos auton kulutus on keskimäärin kuusi litraa satasella ja oletetaan että bensan hinta on 1,279/l, se tekee 5,4 euroa päivässä, 27 euroa viikossa ja 108 euroa kuussa.

Pitäisi aikuistua, ja siihen kuuluu jossakin vaiheessa muutto omilleen. Se taas maksaa: vuokra, vesi, vakuutukset, nettiyhteys, puhelinmaksut ja välttämättömät muut kulut sekä päivittäinen ruoka. Miten nuoret pärjäävät, ihan oikeasti?

Yleisin vastaus tähän on tietysti: ”etsi töitä”. Ei huono vastaus. Jos saat töitä, saat rahaa. Jos saat rahaa, maksat elämisesi ja itsenäistyt.

Olen 18-vuotias tyttö, opinnot kesken. Ei siis mahdollisuutta muuhun kuin ilta- ja/tai viikonlopputöihin. 61 päivässä olen toimittanut eri työnantajille 150 työhakemusta, joihin noin 50 on vastattu ”kiitos työhakemuksestasi”. Lisäksi olen vienyt paikan päälle hakemuksia, jotka luultavasti päätyvät roskiin lojuttuaan viikon jonkun pöydällä. Siis noin parisataa työhakemusta, joista tuloksena on kutsu yhteen ainoaan työhaastatteluun.

Eli viimein sain töitä. Luvattiin, että hommia on, vaikkakin vain keikkatöitä. Meni viikko, tuli sähköpostia: ”valitettavasti työpaikat joulusesongille menivät jo”. Eipä voi mitään, uusia hakemuksia siis laittamaan.

Työkokemus, mistä sitä saa? Lannistavinta työnhaussa nuorelle on, kun halutaan työntekijä vaikkapa 30 vuoden työkokemuksella. Eli toisin sanoen, jos haluat sen työkokemuksen ja samalla opiskella opinnot loppuun, pitäisi jäädä luokalleen aika monta kertaa, jotta saisi tuon määrän edes jonkinlaista kokemusta vaikkapa työssäoppimisjaksoilta.

Epätoivoinen kysymykseni on: mitä meiltä nuorilta oikein odotetaan? Missä tahdissa ja miten meidän nuorten pitäisi nykyään itsenäistyä, mennä elämässä eteenpäin ja millä toiveilla katsoa tulevaisuuteen?

 

Susanna Lepola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?