Vastuullinen kuluttaja valitsee jouluksi lähikukan

Jouluthtien taimistya kasvatetaan komeita kukkia suomalaisilla puutarhoilla. Kuva: Kauppapuutarhaliito ry

Jouluthtien taimista kasvatetaan komeita kukkia suomalaisilla puutarhoilla. Kuva: Kauppapuutarhaliito ry

Vastuullinen kuluttaja valitsee joulujuhliinsa lähikukkia. Se on helppoa, sillä valtaosa joulun suosituimmista kukista viljellään Suomessa.

– Joulu on yhä kotimaisen kukan vahvaa aikaa. Esimerkiksi ikisuosikki joulutähden pienet taimet ovat tulleet Suomeen loppukesällä. Syksyn aikana niistä on kasvatettu komeita kukkia suomalaisilla puutarhoilla eri puolilla maata. Ne ovat aitoa lähituotantoa, ilman pitkien kuljetusmatkojen aiheuttamia rasitteita kukille itselleen tai ympäristölle, muistuttaa toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan yli puolet noin sadan miljoonan euron arvoisesta kukkien joulumyynnistä syntyy Suomessa viljellyistä kukista. Joulutähden ohella varmimmin kotimaassa viljeltyjä ovat hyasintit ja ritarinkukat. Myös leikkotulppaanien kotimainen kausi pääsee hyvin vauhtiin joulun lähestyessä.

– Kukkien viljely ja kauppa antavat työtä tuhansille suomalaisille. Kukat ovat tuoreita, hyvälaatuisia ja lähituotteina ne voidaan viljellä vastuullisesti ja jäljitettävästi. Kuluttaja voi varmistua kukkien kotimaisuudesta joko vihanneksistakin tutun sirkkalehtimerkin avulla tai kysymällä asiaa myyjältä, Jalkanen huomauttaa.

Joulu on kukka-alan sesongeista tärkein. Ensimmäisen adventin ja joulun välissä myytävien kukkien arvo on suunnilleen viidennes kukka-alan koko vuosimyynnistä, vajaasta puolesta miljardista eurosta, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?