Voihan Lempo

Olipa kerrassaan aikamoinen paukku, kun hetki sitten saimme tiedon, että kunnanhallitus on tehnyt (säästö)päätöksen, että Lempostupa lopetetaan nykyisessä muodossaan. Hirveimmän tiedon mukaan jo tammikuulla olisi lähdettävä järjestöjen sieltä ”evakkoon”. Onneksi tämä hurjin juttu sentään on nyt siirtynyt kesäkuulle.

Lempostupa on alun alkaen tehty eläkeläisjärjestöjen kokoontumis- ja kokouspaikaksi, ja kunta on luvannut maksaa vuokrat. Muutkin järjestöt ovat sitä käyttäneet niinä aikoina, kun eläkeläisjärjestöiltä on jäänyt käyttämättä. Hyvä juttu.

Kolmatta sektoria huudetaan apuun jopa maan hallituksen taholtakin hoiva­asioissa, joka on aivan ilmaista työtä kunnille. Siksi tosi edullista. Mitä se maksaisikaan kunnille, jos ne joutuisivat kaiken toiminnan järjestämään palkatulla työvoimalla. Miksi tätä ei ymmärretä? Eläkeläisjärjestöt ovat sitä työtä tehneet pyyteettömästi jo vuosikymmenien ajan. Järjestöt ovat järjestäneet ikä­ihmisille erilaisia tilaisuuksia ja kokoontumisia erilaisten harrastusten parissa aina liikunnasta asti sekä montaa muuta erilaista yhteistä toimintaa. Näin toimien ikätovereidemme parhaaksi olemme yrittäneet torjua yksinäisyyttä ja sitä kautta ehkäistä mielenterveysongelmia. Mitä enemmän toimimme yhdessä, sitä vähemmän kolkuttelemme kuntamme terveyskeskuksen ovia. Yhdessä oleminen on sitä parasta sosiaalista kanssakäymistä.

Siksi Lempostuvan nopea lopettaminen on vieläkin vaikeampi ymmärtää, ja koska meidän on annettu ymmärtää, että muutaman vuoden kuluttua kuitenkin koko talo tyhjennetään keskustan kehittämisen vuoksi. Tuntuisi järkevämmältä ja inhimillisemmältä vanhoja ihmisiä kohtaan, että kaikki sitten tyhjennettäisiin yhtä aikaa. Näin olisi parempaa aikaa etsiä kunnollinen uusi paikka tilalle. Herääkin kysymys, että voiko vasta sitten keskustaa kehittää kun ikä­ihmiset on siirretty pois keskustasta ilmaa pilaamasta ja katukuvaa rumentamasta. Poissa näkyvistä, poissa mielestä.

Emme usko, että Lempostuvan kalleuskaan voi olla syyn,ä koska tiedämme, että kunta maksaa radan toisella puolella olevasta tyhjästä tilasta enemmän vuokraa kuukaudessa kuin Lempostuvan tilasta vuodessa. Pitäisiköhän laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa?

Ennen oli sanonta, että kunnia meni, mutta maine jäi. Tässä tapauksessa ei jää enää mainettakaan.

Olemme ylpeilleet siitä, että Lempäälän kunta on edistyksellinen ja ikä­ihmisiä ymmärtävä kunta, koska on antanut järjestöille tilan käyttöön ilman vuokraa. Ylpeilymme aihe kyllä loppuu tähän.

Tästä joululahjasta emme kunnanhallitusta kiitä.

Pirkko Oksa

puheenjohtaja

Lempäälän Eläkkeensaajat ry

Seniorineuvoston jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?